Stranci otkazuju narudžbe iz Srpske zbog korone

Prerađivačka industrija Republike Srpske koja zapošljava najviše radnika, čak petinu od ukupnog broja, u ozbiljnim je problemima zbog krize izazvane novim korona virusom.

Republika Srpska 15.07.2020 | 19:37
Stranci otkazuju narudžbe iz Srpske zbog korone

Najugroženiji su u oblasti proizvodnje obuće, kože i tekstila koji bilježe pad od oko 30 odsto. Riječ je o industriji koja radi lon poslove, dakle direktno zavisi od ugovora ino-partnera.

Međutim, njihovi partneri iz inostranstva otkazuju narudžbe zbog čega postoji opravdan strah za radna mjesta u narednom periodu.

– Svi naši partneri iz inostranstva su redukovali ugovore prema nama, odnosno količine, pa je došlo je do osjetnog pada u našem sektoru za oko 30 odsto. Drugi problem je u tome što je kompletno u Evropi stala prodaja. Firme sa kojima radimo ne prodaju predviđene količine, čak ni one dogovorene. Skladišta roba širom Evrope su uglavnom puna, trgovine ne povlače ugovorene količine i došlo je do velikog zastoja u cirkulaciji roba i novca kada je obuća u pitanju – objašnjava za Srpskainfo Radovan Pazurović, vlasnik derventske Fabrike obuća „Sanino“.

On kaže da je na najvećem udaru modna obuća koja se gotovo i ne prodaje, dok je loša i situacija sa obućom za svakodnevnu upotrebu.

Prodaja i proizvodnja zaštitne obuće je u blagom padu, dok, iako sa poteškoćama, trenutno najbolje „ide“, proizvodnja obuće za namjensku industriju.

– Mi iz branše, na osnovu informacija koje imamo od dobavljača, verujemo da nas na jesen problemi tek očekuju. Niko od nas nema hrabrosti da uzima kredite za potrošnju, odnosno za plate, a posla imamo sve manje. Istovremeno, ne vidim u mjerama Vlade tu vrstu mogućnosti da pokrije gubitke u proizvodnji i troškove koji tek dolaze – ističe Pazurović.

On ističe da je njegova firma iscrpila sve rezerve, imala je oko dva miliona KM koje je prenijela iz prošle godine, iskoristili su novac za plaćanje svih obaveza i sada su na pozitivnoj nuli.

– Sada moramo biti iskreni i prema sebi i društvu i jasno reći da ne možemo trošiti ono što nismo zaradili. To je istina koliko god bila bolna – poručuje ovaj derventski privrednik.

Prerađivačka industrija Republike Srpske, po posljednjim zvaničnim podacima, zapošljava više od 57.000 radnika, a što je oko 21 odsto od ukupnog broja radnika.

Prosječna majska plata zaposlenih je bila 746 KM, što je za oko 220 maraka više od zagarantovanog minimalca.

U sklopu prerađivačke industrije je i značajna oblast šumarstva i prerada drveta, te proizvođači namještaja, koji su, nakon velikog pada u aprilu, u maju pokazivali ohrabrujuće znake sa prvim mjerama popuštanja u cijeloj Evropi.

Zbog toga su naši proizvođači smatrali da bi u trećem kvartalu ove godine mogli da povrate obim poslovanja prije proglašenja epidemije.

– Međutim, sada gotovo sve zemlje ponovo vraćaju neke mjere zbog povećanog broja novozaraženih. To sve unosi zebnju i generalno vlada neizvjesnost oko oporavka – kaže za Srpskainfo Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS.

On kaže da je drugi kvartal ove godine, što se tiče drvoprerađivača i proizvođača namještaja, izgubljen za postizanje rezultata.

Kaže da još nisu poznati statistički podaci za jun, a do kraja godine ne očekuje neki značajan preokret.

O rastu bi se, kako navodi, moglo govoriti tek u narednoj godini, mada mnogi ekonomisti govore da se tome možemo nadati tek 2022. godine.

(Srpskainfo Foto: S.Pašalić/RAS Srbija) 

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

RE

15.07.2020 18:25

ŠTA IMA VEZE ŠTO JE STALA PRIVREDA, IMA JAHORINA, POTREBAN JE TENISKI TEREN U BL, HELIKOPTEROM, LUDOVANJA

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

16.07.2020 04:04

Pa toliko ima nameta za stanovništvo od PDV a, akciza i svega da im je dovoljno para za raskošan život,a narod što siromasniji jeftiniji glasovi.

Name

Jaffa

16.07.2020 05:24

Iz MMF-a poručili Viškoviću da se zadužujemo bez limita...sad ga pitati koliko će obični ljudi dobiti od toga?!

Name

Vuk

15.07.2020 18:42

Ljudi,cistacica u elektro preduzecu u kotor varosu dobila 50.000 KM te otpremnine.To je privrednik.radnik. Svaka cast.cuti narode samo cuti.

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

15.07.2020 19:21

Šta će nam industrija kada imamo Prointer!!!

ODGOVORITE
Name

Plate

15.07.2020 19:40

Plata 400 km i stala privreda, uslovi za rad nikakvi

Name

komsija

15.07.2020 19:33

koja industrija...ne budite smjesni...mi ...tj oni su unistili davno privredu..zato sad nemamo probleme sa privredom

ODGOVORITE
Name

prijedor

15.07.2020 19:55

Im garaža po 35 mil......a subvencije privredi 15 mil.....Subvencionišite poljoprivrednike ima zemlje možemo hraniti i prodavati polovicu EU.....al onda nema političara u dobiti ...

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.07.2020 21:17

O ovome ja pričam već godinama. Vlast nedovoljno ulaže u poljoprivredu, dok u zapošljavanje još manje, dok EU subvencioniše poljoprivredu toliko da poljoprivrednika proizvodnja izađe džabe, ako se izuzme rad. Slično je i sa otvaranjem novih radnih mjesta, pošto shvatili su da ih više košta čovjek na birou, nego čovjek koji radi, dok kod nas vlast ide u drugom pravcu (sve u javnu administraciju ili na biro, a poslije se čude zašto nas je sve manje). Mi smo već godinama taoci pogrešne politike vlasti tj. aktuelnog režima prema narodu i državi. Moramo mijenjati nešto uskoro ili ćemo na kraju svi otići u jednom pravcu.

Name

Stranci i "srpska "???

15.07.2020 20:03

Stranci naručuju iz BiH!

ODGOVORITE
Name

Miso

15.07.2020 20:15

A gdje nam je privreda kad su je unistili do temelja rezimski vlastodrzci.

Name

Andric

15.07.2020 20:17

Sta ti nije jasno?Ja nisam iz te branse,ali nisi ni svjestan za kakve se sve brendove radi ovde u RS.Jedan od primjera,Ronaldove kopacke(osim djona),se rade u Kotor Varosi...

Name

Direkt

15.07.2020 21:34

Đon od cipele za Addidas, kuku za Golfa, drveni čekić za tucanje mesa za Ikeu, struju za Italijane, doktore za Švabe, po sistemu ključ u ruke, zatim sirovinu za aluminijum (ne znam da li Alumina još radi)... Uglavnom, ekonomija nam je takva, da se uglavnom svodi na sirovine, dijelove, radnu snagu, doradu i izvoz svega toga, dok sa druge strane, 80 odsto tržišta hrane na domaćem tržištu, čini hrana iz uvoza. To sve govori da naša ekonomija je neplanska, niti postoji bilo kakav smjer, sa ciljem da se proizvodi ono, u čemu bismo mogli biti najbolji ili u samom vrhu.

Name

Srbija i Rusija

15.07.2020 20:23

Brizgana je za te zemlje ima posao cvijeta

ODGOVORITE
Name

X

15.07.2020 20:41

Sve ste pokrali i uništili. Vratite pokradeno i biti ce dovoljno za nekoliko godina!

ODGOVORITE
Name

Cune

15.07.2020 21:14

U evropi nazalost se sve prodaje. I narod normalno kupuje. Tu vasu priču mačku o rep. Vasa privreda 300 km plata. Ko ima još za to da radi jedino u zimbabveu.

ODGOVORITE
Name

Skojevac

15.07.2020 21:38

Bas ste izabrali pravog privrednika. Sve je kape iz mjenjao, od Titovog omladinca, komitetlije SKJ, do Dodikovog privrednika. I uvijek uz vlast i uz bespovratno kredite. A žena mu samo jos sto ne bije radnice za tih pisljivi 400 KM. Po Derventi plasiraju priče o vlastitom novcu zaradjenom u Hong-Kongu. Kao i obično, priče za krezube birače. Isto kao i njegov veliki Baja. Nije ni čudo što propadne razvojna banka, pored ovakvih privrednika.

ODGOVORITE
Name

Re Skojevac

15.07.2020 21:52

Otkud to ja mislio u Derventi se živi fantastično i svi imaju apsolutno sve...

Name

Re:SKOJ

16.07.2020 00:04

kad smo išli u vojsku bila pjesma”oj Trebinje Trebinje kad me vidiš j.bi me” BiH je bila i ostala vilajet i šta to vi očekujete?

Name

Derventa

16.07.2020 08:11

Radovan pre ratna komunjara, u ratu dezerter a posle rata robovlasnik pod skutama SNSD. Laž, prevara, manipulacija, licemerje, izrabljivanje su njegova svakodnevica. Zašto da mu bilo šta verujemo. On je sebe obezbedio.

ODGOVORITE
Name

Hulk

16.07.2020 13:12

Pazurevic teska lopina. Dok niko nije radio on je radio, i sad je kao na nuli neka proda sinovog mercedesa i svog pa nece biti na nuli bice u plusu.

ODGOVORITE