Бугарски државни врх заробљен у сукобу

Бугарски председник и премијер заробљени су у сукобу насталом након што је влада одбила да поднесе оставку после полицијске рације на зграду председника.

Свијет 14.07.2020 | 17:03
Бугарски државни врх заробљен у сукобу

А те политичке тензије прелиле су се на улице бугарских градова, пише Дојче веле.

Претходних неколико дана протести су се проширили широм Бугарске а започели су на малој плажи на обали Црног мора, тачније почели су када је лидер мале опозиционе странке Демократска Бугарска Христо Иванов покушао 7. јула да дође на плажу, али га је у томе спречио службеник Националне безбедносне службе (НСО).

Тај службеник је са још неколико колега обезбеђивао оближњу викендицу бившег лидера Покрета за права и слободе Ахмеда Догана, за кога Иванов тврди да му је влада Бојка Борисова дозволила да заузме јавну плажу која припада држави.

Иванов је, осом тога, оптужио Борисова да је дозволио Догану да користи услуге НСО које плаћају порески обвезници.

Два дана касније председник Бугарске Румен Радев је, реагујућу на тврдње Иванова, упутио критику кабинету Борисова и истакао да би НСО требало да престане да чува појединце попут Догана.

Истог дана наоружане снаге тужилаштва ушле су у председништво и ухапсиле два службеника из председничке администрације, а Радев и Иванов су тај потез државног тужиоца Ивана Гешева протумачили као пристрасност и политички чин.

Због тога су Радев и Иванов тражили оставку и тужилаштва и владе, што је Борисов одбио.

Упркос подршци народа коју је влада Борисова добила због начина на који се носи са епидемијом вируса ковид 19, овај скандал успео је да уједини опозицију, па су почели протести најпре у Софији, а онда и у Варни, Пловдиву и другим градовима.

Протести су за сада мирни, мада је повремено долазило до употребе прекомерне силе од стране полиције, што може додатно да погорша друштвене тензије и мало је вероватно да ће се смирити сами од себе, јер представљају бес шире јавности и фрустрацију народа због корупције у целини.

Наредни парламентарни избори требало би да се одрже у пролеће следеће године.

Сматра се да би негативни економски изгледи настали због епидемиолошке кризе могли да дестабилизују владу и смање подршку Борисову.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Охо, поцело је,

14.07.2020 16:13

љуљају се њихове фотеље, све их треба смијенити, и даље истоцно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.07.2020 19:37

ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ПОЦЕЛО БАЛКАНСКО ПРОЉЕЦЕ САМО НЕ СВУДА ИМА ГДЈЕ СЕ СПАВА ЈОС 500 ГОДИНА И НИКАД НЕЦЕ НИ ДОЦИ ПРОЉЕТНО СУНЦЕ ВЕЦИТО ЦЕМО ОСТАТИ У ТАМИ

Name

Ре Да

14.07.2020 23:57

Бас тако, ко дебили смо. Не казу узалуд глуп ко босанац. Нема нама помоци јос 500 година

Name

то је та..

14.07.2020 19:50

европска унија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.07.2020 21:49

Право лице монтираних криминалних влада....