Bugarski državni vrh zarobljen u sukobu

Bugarski predsednik i premijer zarobljeni su u sukobu nastalom nakon što je vlada odbila da podnese ostavku posle policijske racije na zgradu predsednika.

Svijet 14.07.2020 | 17:03
Bugarski državni vrh zarobljen u sukobu

A te političke tenzije prelile su se na ulice bugarskih gradova, piše Dojče vele.

Prethodnih nekoliko dana protesti su se proširili širom Bugarske a započeli su na maloj plaži na obali Crnog mora, tačnije počeli su kada je lider male opozicione stranke Demokratska Bugarska Hristo Ivanov pokušao 7. jula da dođe na plažu, ali ga je u tome sprečio službenik Nacionalne bezbednosne službe (NSO).

Taj službenik je sa još nekoliko kolega obezbeđivao obližnju vikendicu bivšeg lidera Pokreta za prava i slobode Ahmeda Dogana, za koga Ivanov tvrdi da mu je vlada Bojka Borisova dozvolila da zauzme javnu plažu koja pripada državi.

Ivanov je, osom toga, optužio Borisova da je dozvolio Doganu da koristi usluge NSO koje plaćaju poreski obveznici.

Dva dana kasnije predsednik Bugarske Rumen Radev je, reagujuću na tvrdnje Ivanova, uputio kritiku kabinetu Borisova i istakao da bi NSO trebalo da prestane da čuva pojedince poput Dogana.

Istog dana naoružane snage tužilaštva ušle su u predsedništvo i uhapsile dva službenika iz predsedničke administracije, a Radev i Ivanov su taj potez državnog tužioca Ivana Geševa protumačili kao pristrasnost i politički čin.

Zbog toga su Radev i Ivanov tražili ostavku i tužilaštva i vlade, što je Borisov odbio.

Uprkos podršci naroda koju je vlada Borisova dobila zbog načina na koji se nosi sa epidemijom virusa kovid 19, ovaj skandal uspeo je da ujedini opoziciju, pa su počeli protesti najpre u Sofiji, a onda i u Varni, Plovdivu i drugim gradovima.

Protesti su za sada mirni, mada je povremeno dolazilo do upotrebe prekomerne sile od strane policije, što može dodatno da pogorša društvene tenzije i malo je verovatno da će se smiriti sami od sebe, jer predstavljaju bes šire javnosti i frustraciju naroda zbog korupcije u celini.

Naredni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u proleće sledeće godine.

Smatra se da bi negativni ekonomski izgledi nastali zbog epidemiološke krize mogli da destabilizuju vladu i smanje podršku Borisovu.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Oho, pocelo je,

14.07.2020 18:13

ljuljaju se njihove fotelje, sve ih treba smijeniti, i dalje istocno.

ODGOVORITE
Name

Da

14.07.2020 21:37

IZGLEDA DA JE POCELO BALKANSKO PROLJECE SAMO NE SVUDA IMA GDJE SE SPAVA JOS 500 GODINA I NIKAD NECE NI DOCI PROLJETNO SUNCE VECITO CEMO OSTATI U TAMI

Name

Re Da

15.07.2020 01:57

Bas tako, ko debili smo. Ne kazu uzalud glup ko bosanac. Nema nama pomoci jos 500 godina

Name

to je ta..

14.07.2020 21:50

evropska unija

ODGOVORITE
Name

Da

14.07.2020 23:49

Pravo lice montiranih kriminalnih vlada....