Траже се хитне акције: Заражени се крећу слободно

У посљедње вријеме у Федерацији БиХ примјетан је већи број особа за које је утврђено да су позитивни на корона вирсу, а које се слободно крећу без издатог рјешења о одређеној мјери од стране надлежних кантоналних органа, у складу са Закона о заштити грађана од заразних болести.

Босна и Херцеговина 14.07.2020 | 11:11
Траже се хитне акције: Заражени се крећу слободно

То представља озбиљну пријетњу по јавно здравље, те погоршава ионако тешку ЦОВИД-19 епидемиолошку ситуацију у Федерацији БиХ, стоји, између осталог, у допису Кризног штаба Федералног министарства здравства који је кантоналним министарствима здравства и кризним штабовима, кантоналним управама за инспекцијске послове, заводима за јавно здравство и управама полиције МУП-а кантона упутио хитан захтјев за досљедно поступање у складу са поменутим законом.

Из Кризног штаба Федералног министарства здравства траже и поштовање закључака које је Влада ФБиХ донијела, усвојивши информацију о погоршаној ЦОВИД-19 епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ.

Овим закључцима тражи се интензивније поступање кризних штабова кантоналних министарстава здравства, а с циљем предузимања и рестриктивнијих мјера, уколико се оцијени да су потребне, на основу процјене ЦОВИД-19 епидемиолошке ситуације у кантону.

– Поменутим законом, заштита од заразних болести дужност је јединица локалне самоуправе – општина, кантона и Федерације БиХ, здравствених установа, завода здравственог осигурања, носиоца приватне праксе, привредних друштава и других правних и физичких особа – саопштили су из Кризног штаба, из којег су од поменутих институција затражили да своје даље поступање, посебно у погоршаној ЦОВИД-19 епидемиолошкој ситуацији, ускладе са одредбама Закона о заштити грађана од заразних болести, те да предузму мјере за које су надлежни.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

007

14.07.2020 09:40

Богати пусти шведски модел до краја отварај све ,хвала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

14.07.2020 13:05

Шведски модел још није готов. Мало се информиши о дневном броју мртвих код њих, па помножи са 2, пошто су и они одавно ушли у друштво лажова.

Name

Ре Идиоту

15.07.2020 00:18

О цему ти? О каквој смртности прицас? Прије цес умријети од глупоце него од корона вируса.

Name

Хорор

14.07.2020 09:42

Боже сачувај!!! Шта треба, хватати људе? Нека се ти негативни тестирају и нека тестирају куче, маче, банану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаста...

14.07.2020 09:43

...то у авим земљама треба забранит кретање заразеним. Знаци свјесно идес остале да заразис. То је криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.07.2020 09:53

Они који су заражени а да не знају да су заражени и они који сумњају да су заржени а нису се пријавили, слободно ходају улицама. Значи, ког ухватише тог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариц

14.07.2020 09:53

Ја имам ријесење и крецем се без проблема,нико ме ниста данима није питао сем за кога цу гласати на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.07.2020 09:59

Па ако их пустис на слободу логицно је онда да објавис списак са именом и презименом ко је заразен..

ОДГОВОРИТЕ