Traže se hitne akcije: Zaraženi se kreću slobodno

U posljednje vrijeme u Federaciji BiH primjetan je veći broj osoba za koje je utvrđeno da su pozitivni na korona virsu, a koje se slobodno kreću bez izdatog rješenja o određenoj mjeri od strane nadležnih kantonalnih organa, u skladu sa Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

Bosna i Hercegovina 14.07.2020 | 11:11
Traže se hitne akcije: Zaraženi se kreću slobodno

To predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje, te pogoršava ionako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH, stoji, između ostalog, u dopisu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koji je kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama policije MUP-a kantona uputio hitan zahtjev za dosljedno postupanje u skladu sa pomenutim zakonom.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva traže i poštovanje zaključaka koje je Vlada FBiH donijela, usvojivši informaciju o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Ovim zaključcima traži se intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, a s ciljem preduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, na osnovu procjene COVID-19 epidemiološke situacije u kantonu.

– Pomenutim zakonom, zaštita od zaraznih bolesti dužnost je jedinica lokalne samouprave – opština, kantona i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba – saopštili su iz Kriznog štaba, iz kojeg su od pomenutih institucija zatražili da svoje dalje postupanje, posebno u pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji, usklade sa odredbama Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, te da preduzmu mjere za koje su nadležni.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

007

14.07.2020 09:40

Bogati pusti švedski model do kraja otvaraj sve ,hvala !

ODGOVORITE
Name

Re:

14.07.2020 13:05

Шведски модел још није готов. Мало се информиши о дневном броју мртвих код њих, па помножи са 2, пошто су и они одавно ушли у друштво лажова.

Name

Re Idiotu

15.07.2020 00:18

O cemu ti? O kakvoj smrtnosti pricas? Prije ces umrijeti od glupoce nego od korona virusa.

Name

Horor

14.07.2020 09:42

Bože sačuvaj!!! Šta treba, hvatati ljude? Neka se ti negativni testiraju i neka testiraju kuče, mače, bananu...

ODGOVORITE
Name

Jasta...

14.07.2020 09:43

...to u avim zemljama treba zabranit kretanje zarazenim. Znaci svjesno ides ostale da zarazis. To je kriminal

ODGOVORITE
Name

Skeptik

14.07.2020 09:53

Oni koji su zaraženi a da ne znaju da su zaraženi i oni koji sumnjaju da su zarženi a nisu se prijavili, slobodno hodaju ulicama. Znači, kog uhvatiše tog...

ODGOVORITE
Name

Maric

14.07.2020 09:53

Ja imam rijesenje i krecem se bez problema,niko me nista danima nije pitao sem za koga cu glasati na izborima.

ODGOVORITE
Name

Marko

14.07.2020 09:59

Pa ako ih pustis na slobodu logicno je onda da objavis spisak sa imenom i prezimenom ko je zarazen..

ODGOVORITE