Чешки туристи "покупили" корону у Хрватској

У првих 11 дана јула Чеси су у своју земљу увезли корона вирус из шест земаља. Махом је ријеч о чешким туристима који су се заразили на одмору.

Регион 14.07.2020 | 09:50
Чешки туристи "покупили" корону у Хрватској

На корону је позитивно девет чешких држављана који су били на одмору у иностранству, а од тога је троје заражено у Словачкој, двоје у Шведској те по једно у Хрватској, Великој Британији, Мађарској и Србији, пише Јутарњи.хр.

Ладислав Душек, директор Института за здравствене податке и статистику, каже да се засад ради о појединачним случајевима који су безначајни, али у будућности постоји опасност од избијања жаришта заразе након повратка туриста из иностранства, пише чешки портал иДНЕС.цз.

За разлику од података које је објавио Институт за здравствене податке и статистику, чешки министар здравства Адам Војтěцх изјавио је током викенда да су двије особе донијеле болест из Хрватске.

Министар је, такође, истакао Бугарску и Грчку као ризичне земље. Према његовим ријечима, људи би требали водити рачуна о овом ризику приликом путовања у ове популарне туристичке дестинације и превентивно се заштитити.

У Хрватској и Бугарској број заражених се посљедњих дана повећава, а Чешка прати тамошњу ситуацију и даље их сматра земљама ниског ризика. Од земаља чланица ЕУ, само Шведска остаје у категорији с високим ризиком од заразе. Након повратка из Црне Горе и Србије, Чеси морају од данас обавити брзи тест или ући у двоседмични карантин.

Хрватске власти све вријеме инсистирају да ниједан туриста који борави на Јадрану, није заражен.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ја

14.07.2020 07:58

Ста ако су одњели болест у хр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

14.07.2020 09:48

Бас тако,ко то мозе утврдити да ли се неко заразио у уторак или сриједу.Само спиновање лази из дана у дан,како коме одговара...

Name

бананас

14.07.2020 08:50

ма све се плашим да су хр власти на плажама тестирали турите па знају да нико није био заражен, нису то мекике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

14.07.2020 08:50

Жао ми је Хрвата. Коме ће сада издавати свакакве рупе од апп за 70,80 еура и продавати кувани кукуруз за 20 куна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

14.07.2020 11:08

Немој њих залит зали нас ми немоземо никуд а они куд хоће..?