Češki turisti "pokupili" koronu u Hrvatskoj

U prvih 11 dana jula Česi su u svoju zemlju uvezli korona virus iz šest zemalja. Mahom je riječ o češkim turistima koji su se zarazili na odmoru.

Region 14.07.2020 | 09:50
Češki turisti "pokupili" koronu u Hrvatskoj

Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inostranstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedno u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji, piše Jutarnji.hr.

Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, ali u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inostranstva, piše češki portal iDNES.cz.

Za razliku od podataka koje je objavio Institut za zdravstvene podatke i statistiku, češki ministar zdravstva Adam Vojtěch izjavio je tokom vikenda da su dvije osobe donijele bolest iz Hrvatske.

Ministar je, takođe, istakao Bugarsku i Grčku kao rizične zemlje. Prema njegovim riječima, ljudi bi trebali voditi računa o ovom riziku prilikom putovanja u ove popularne turističke destinacije i preventivno se zaštititi.

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih se posljednjih dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika. Od zemalja članica EU, samo Švedska ostaje u kategoriji s visokim rizikom od zaraze. Nakon povratka iz Crne Gore i Srbije, Česi moraju od danas obaviti brzi test ili ući u dvosedmični karantin.

Hrvatske vlasti sve vrijeme insistiraju da nijedan turista koji boravi na Jadranu, nije zaražen.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ja

14.07.2020 09:58

Sta ako su odnjeli bolest u hr

ODGOVORITE
Name

Andric

14.07.2020 11:48

Bas tako,ko to moze utvrditi da li se neko zarazio u utorak ili srijedu.Samo spinovanje lazi iz dana u dan,kako kome odgovara...

Name

bananas

14.07.2020 10:50

ma sve se plašim da su hr vlasti na plažama testirali turite pa znaju da niko nije bio zaražen, nisu to mekike

ODGOVORITE
Name

Mala

14.07.2020 10:50

Žao mi je Hrvata. Kome će sada izdavati svakakve rupe od app za 70,80 eura i prodavati kuvani kukuruz za 20 kuna?

ODGOVORITE
Name

Mrki

14.07.2020 13:08

Nemoj njih zalit zali nas mi nemozemo nikud a oni kud hoće..?