Младић из Србије изазвао стравичну несрећу у Будви

Судија за истрагу которског Основног суда Шпиро Павићевић саслушао је М. С. (17), рођеног у Новом Саду са пребивалиштем у Београду, и одредио му притвор до 30 дана.

Регион 14.07.2020 | 00:50
Младић из Србије изазвао стравичну несрећу у Будви

Он је осумњичен да је у суботу, на отвореном мору између Шкољића и Могрен плаже глисером изазвао несрећу у којој је настрадала службеница црногорске полиције Маја Шљиванчанин (31). 

Реч је о ћерки некадашњег градоначелнка Жабљака Исаила Шљиванчанина. У истој несрећи повређен је и њен вереник Владан Станишић, који се налазио са њом у барци, на коју је налетео глисер. Осморо путника на глисеру прошло је без повреда, пишу "Новости".

Осим судије Павићевића и тужиоца, саслушању су присуствовали представник Центра за социјални рад и малолетников отац као законски заступник.

Према сазнањима "Новости", седамнаестогодишњак је током саслушања био у шоку и мало шта је успео да исприча судији о томе како је дошло до трагедије.

- Младић је рекао да није видео барку испред себе и да не зна како се догодила несрећа. Казао је и да је прошлог лета добио дозволу за управљање чамцем, коју му је издала Лучка капетанија Котор - додаје саговорник "Новости". Малолетнику је одређено задржавање због сумње да је извршио тешко дело против безбедности саобраћаја, као и изазивање опште опасности.

Како сазнајемо, вештак поморске струке тек треба да утврди да ли је М. С., на основу добијене дозволе, могао да управља глисером који је учествовао у удесу на отвореном мору.

М. С., који би од септембра требало да крене у четврти разред гимназије у Београду, према првим резултатима истраге, из засада неутврђених разлога, управљајући глисером прешао је преко барке у којој су се налазили Владан Станишић и Маја Шљиванчанин, након чега је барка потонула. Оба пловила су се кретала од острва Свети Никола ка Јазу, а после судара, барка се преполовила и потонула. Повређени Станишић је покушао да спасе девојку, али је она настрадала на месту удеса.

- Ми смо одређени материјал по налогу националног истражитеља за поморске несреће припремили и очекујемо званични захтев од Тужилаштва где ћемо наравно све те материјале дати на увид - казао је Лукшић.

Прамац био подигнут?

Први резултати истраге, како сазнајемо, указују да би један од узрока поморске несреће могла да буде неприлагођена брзина глисера који је ударио у барку.

Глисер плови под америчком заставом и има регистрационе папире државе Делавер, где је означен као моторни чамац. Незванично се сазнаје и да је глисер највероватније развио брзину од око 23 чвора на сат, да су се свих осморо путника, непосредно пре несреће, налазили на крми, због чега је прамац пловила, највероватније, био подигнут што је смањило видно поље младићу који је управљао.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар