Mladić iz Srbije izazvao stravičnu nesreću u Budvi

Sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević saslušao je M. S. (17), rođenog u Novom Sadu sa prebivalištem u Beogradu, i odredio mu pritvor do 30 dana.

Region 14.07.2020 | 00:50
Mladić iz Srbije izazvao stravičnu nesreću u Budvi

On je osumnjičen da je u subotu, na otvorenom moru između Školjića i Mogren plaže gliserom izazvao nesreću u kojoj je nastradala službenica crnogorske policije Maja Šljivančanin (31). 

Reč je o ćerki nekadašnjeg gradonačelnka Žabljaka Isaila Šljivančanina. U istoj nesreći povređen je i njen verenik Vladan Stanišić, koji se nalazio sa njom u barci, na koju je naleteo gliser. Osmoro putnika na gliseru prošlo je bez povreda, pišu "Novosti".

Osim sudije Pavićevića i tužioca, saslušanju su prisustvovali predstavnik Centra za socijalni rad i maloletnikov otac kao zakonski zastupnik.

Prema saznanjima "Novosti", sedamnaestogodišnjak je tokom saslušanja bio u šoku i malo šta je uspeo da ispriča sudiji o tome kako je došlo do tragedije.

- Mladić je rekao da nije video barku ispred sebe i da ne zna kako se dogodila nesreća. Kazao je i da je prošlog leta dobio dozvolu za upravljanje čamcem, koju mu je izdala Lučka kapetanija Kotor - dodaje sagovornik "Novosti". Maloletniku je određeno zadržavanje zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, kao i izazivanje opšte opasnosti.

Kako saznajemo, veštak pomorske struke tek treba da utvrdi da li je M. S., na osnovu dobijene dozvole, mogao da upravlja gliserom koji je učestvovao u udesu na otvorenom moru.

M. S., koji bi od septembra trebalo da krene u četvrti razred gimnazije u Beogradu, prema prvim rezultatima istrage, iz zasada neutvrđenih razloga, upravljajući gliserom prešao je preko barke u kojoj su se nalazili Vladan Stanišić i Maja Šljivančanin, nakon čega je barka potonula. Oba plovila su se kretala od ostrva Sveti Nikola ka Jazu, a posle sudara, barka se prepolovila i potonula. Povređeni Stanišić je pokušao da spase devojku, ali je ona nastradala na mestu udesa.

- Mi smo određeni materijal po nalogu nacionalnog istražitelja za pomorske nesreće pripremili i očekujemo zvanični zahtev od Tužilaštva gde ćemo naravno sve te materijale dati na uvid - kazao je Lukšić.

Pramac bio podignut?

Prvi rezultati istrage, kako saznajemo, ukazuju da bi jedan od uzroka pomorske nesreće mogla da bude neprilagođena brzina glisera koji je udario u barku.

Gliser plovi pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gde je označen kao motorni čamac. Nezvanično se saznaje i da je gliser najverovatnije razvio brzinu od oko 23 čvora na sat, da su se svih osmoro putnika, neposredno pre nesreće, nalazili na krmi, zbog čega je pramac plovila, najverovatnije, bio podignut što je smanjilo vidno polje mladiću koji je upravljao.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar