Хашим Тачи шест сати испитиван у Хагу, слиједи наставак

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи данас је шест часова испитиван у Специјалном тужилаштву у Хагу због оптужби да је учествовао у убиству око стотину Срба, Албанаца, Рома и политичких противника, а саслушање ће бити настављено сутра, преноси "Коха".

Свијет 13.07.2020 | 20:55
Хашим Тачи шест сати испитиван у Хагу, слиједи наставак

У оптужници се наводи да су Тачи, лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи и други, осумњичени за око 100 убистава.

Злочини наведени у нацрту оптужнице укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба, Рома и политичких противника.

Тачи је око 13.00 часова ушао у зграду Тужилаштва у Хагу да би одговарао на питања специјалног тужиоца, послије нешто више од двије недјеље након што је објелодањен приједлог оптужнице Специјалног тужилаштва.

Тачи је рекао да је "ово цијена за слободу".

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине ОВК-а предало је крајем јуна вијећу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недјела.

У децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извјештај Савјета Европе у коме је наведено неколико бивших вођа терористичке ОВК-а који су умјешани у ратне злочине.

(Срна)  

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лукас

13.07.2020 20:17

У цорку га какво испитивање и представе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.07.2020 23:16

Њега ће његови или БИА на крају рокнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кељи Весељи

14.07.2020 05:48

Само оптимизам!

ОДГОВОРИТЕ