Hašim Tači šest sati ispitivan u Hagu, slijedi nastavak

Predsjednik samoproglašenog Кosova Hašim Tači danas je šest časova ispitivan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu oko stotinu Srba, Albanaca, Roma i političkih protivnika, a saslušanje će biti nastavljeno sutra, prenosi "Кoha".

Svijet 13.07.2020 | 20:55
Hašim Tači šest sati ispitivan u Hagu, slijedi nastavak

U optužnici se navodi da su Tači, lider Demokratske partije Кosova Кadri Veselji i drugi, osumnjičeni za oko 100 ubistava.

Zločini navedeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba, Roma i političkih protivnika.

Tači je oko 13.00 časova ušao u zgradu Tužilaštva u Hagu da bi odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, poslije nešto više od dvije nedjelje nakon što je objelodanjen prijedlog optužnice Specijalnog tužilaštva.

Tači je rekao da je "ovo cijena za slobodu".

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVК-a predalo je krajem juna vijeću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji komandant terorističke OVК Hašim Tači i šef njegove tajne policije Кadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedjela.

U decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti objavio je izvještaj Savjeta Evrope u kome je navedeno nekoliko bivših vođa terorističke OVК-a koji su umješani u ratne zločine.

(Srna)  

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lukas

13.07.2020 20:17

U corku ga kakvo ispitivanje i predstave !

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.07.2020 23:16

Njega će njegovi ili BIA na kraju roknuti.

ODGOVORITE
Name

Kelji Veselji

14.07.2020 05:48

Samo optimizam!

ODGOVORITE