Земље се избориле са короном, али вирус се опет вратио

Једна по једна, земље и територије које су изгледале као најуспешније у борби против корона вируса, сада примећују други, па и трећи талас вируса, што поново указује на огромне потешкоће у обуздавању пандемије чак и са делимичним затварањем граница и карантинима.

Свијет 11.07.2020 | 20:13
Земље се избориле са короном, али вирус се опет вратио

Ове недеље, други највећи град у Аустралији, Мелбурн, вратио се у блокаду, пошто је та земља затворила границу између држава Викторија и Новог Јужног Велса први пут у 100 година.

У међувремену, у Хонг Конгу, здравствени званичници се тркају да задрже трећи талас случајева корона вируса, након што недељама није било локалних инфекција.

Осим Аустралије и Хонг Конга, Јужна Кореја, Кина, Нови Зеланд, Сингапур и Израел пријавили су нове инфекције након што су се првобитно изгледали као да су победили вирус. Срећом за људе у погођеним подручјима, ризик од инфекције и даље је релативно низак, а здравствене власти су брзо реаговале да би обуздале даље ширење вируса.

Мелбурн је увео интензивно затварање, појачавајући ограничења јер је све више случајева пријављено овог месеца.

Становници те метрополе не смеју да напусте домове осим да би ишли у набавку, на посао, да некоме помогну или вежбају.

Кафићи и ресторани којима је пре неколико недеља дозвољено отварање поново су обуставили редовне услуге, а сада нуде само опције испоруке и поруџбина за понети. Све козметичке услуге и простори за забаву су такође затворени.

- Разговарали смо о томе да је овај вирус попут пожара у јавном здравству. Стављањем прстена око метрополитанског Мелбурна, у суштини постављамо ограду за заштиту становника читаве Викторије. Јасно је да смо на ивици другог таласа и не смемо да дозволимо да вирус протутњи кроз наше заједнице - рекао је премијер државе Викторије Данијел Ендрјуз.

Затварање границе са Новим Јужним Велсом први је пут предузета таква мера од пандемије шпанског грипа пре 100 година. Друге државе су такође увеле ограничења за становнике Викторије у покушају да задрже вирус изолован на југоистоку.

Хонг Конг тренутно размишља о повратку одређених ограничења, након недеља опуштања и повратка у нормалу, а влада је позвала људе да буду на опрезу, да носе маске за лице, да одржавају удаљеност између себе и да воде рачуна о хигијени.

Али шта ако се налазите у земљи у којој предузимање основних корака, а камоли неких компликованијих за борбу против вируса, многи доживљавају као анатему?

Ако ништа друго, искуство земаља које су имале пандемију под контролом указује на огромну опасност од тога што земље попут САД покушају да се врате у нормалу иако су тек у првом таласу.

Те околности ће омогућити овим областима да се на крају врате нечему што се приближава животу пре КОВИД-19, с повременим новим избијањима заразе, али све је теже замислити да САД - где је ношење маски постало политизовано, а државни званичници су у отвореној побуни против центара за контролу болести - могу макар колико толико да ставе епидемију под контролу.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мрква

11.07.2020 20:20

Само ИМУНИТЕТ КРДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти ниси сав свој ?!

11.07.2020 21:52

Па колективни имунитет у једној дрзави смје само једна Теорија... морало би помријети хикјаде људи и да се сви ранокимо и опет се исти вирус мозе вратити сто се у пракси вец десава... па замислите нпр РС или Србију у којој имате преко 200.000 становника који болују од разних срцаних обољења, неуропатских болести , плуцних болести и диабетеса. На све то имамо слицајеве где је нпр у Београду или Сандзаку умиру лица потпуно здрава . Препустити се болести било би равно опстој катастрофи ако узмете све релевантне податке.

Name

Иван

12.07.2020 07:48

Какве смо овце цуди ме да га немамо?

Name

Рале

12.07.2020 05:36

Казу убио си непријатеља, а он се опет вратио, ово це излудети јадни народ

ОДГОВОРИТЕ