Zemlje se izborile sa koronom, ali virus se opet vratio

Jedna po jedna, zemlje i teritorije koje su izgledale kao najuspešnije u borbi protiv korona virusa, sada primećuju drugi, pa i treći talas virusa, što ponovo ukazuje na ogromne poteškoće u obuzdavanju pandemije čak i sa delimičnim zatvaranjem granica i karantinima.

Svijet 11.07.2020 | 20:13
Zemlje se izborile sa koronom, ali virus se opet vratio

Ove nedelje, drugi najveći grad u Australiji, Melburn, vratio se u blokadu, pošto je ta zemlja zatvorila granicu između država Viktorija i Novog Južnog Velsa prvi put u 100 godina.

U međuvremenu, u Hong Kongu, zdravstveni zvaničnici se trkaju da zadrže treći talas slučajeva korona virusa, nakon što nedeljama nije bilo lokalnih infekcija.

Osim Australije i Hong Konga, Južna Koreja, Kina, Novi Zeland, Singapur i Izrael prijavili su nove infekcije nakon što su se prvobitno izgledali kao da su pobedili virus. Srećom za ljude u pogođenim područjima, rizik od infekcije i dalje je relativno nizak, a zdravstvene vlasti su brzo reagovale da bi obuzdale dalje širenje virusa.

Melburn je uveo intenzivno zatvaranje, pojačavajući ograničenja jer je sve više slučajeva prijavljeno ovog meseca.

Stanovnici te metropole ne smeju da napuste domove osim da bi išli u nabavku, na posao, da nekome pomognu ili vežbaju.

Kafići i restorani kojima je pre nekoliko nedelja dozvoljeno otvaranje ponovo su obustavili redovne usluge, a sada nude samo opcije isporuke i porudžbina za poneti. Sve kozmetičke usluge i prostori za zabavu su takođe zatvoreni.

- Razgovarali smo o tome da je ovaj virus poput požara u javnom zdravstvu. Stavljanjem prstena oko metropolitanskog Melburna, u suštini postavljamo ogradu za zaštitu stanovnika čitave Viktorije. Jasno je da smo na ivici drugog talasa i ne smemo da dozvolimo da virus protutnji kroz naše zajednice - rekao je premijer države Viktorije Danijel Endrjuz.

Zatvaranje granice sa Novim Južnim Velsom prvi je put preduzeta takva mera od pandemije španskog gripa pre 100 godina. Druge države su takođe uvele ograničenja za stanovnike Viktorije u pokušaju da zadrže virus izolovan na jugoistoku.

Hong Kong trenutno razmišlja o povratku određenih ograničenja, nakon nedelja opuštanja i povratka u normalu, a vlada je pozvala ljude da budu na oprezu, da nose maske za lice, da održavaju udaljenost između sebe i da vode računa o higijeni.

Ali šta ako se nalazite u zemlji u kojoj preduzimanje osnovnih koraka, a kamoli nekih komplikovanijih za borbu protiv virusa, mnogi doživljavaju kao anatemu?

Ako ništa drugo, iskustvo zemalja koje su imale pandemiju pod kontrolom ukazuje na ogromnu opasnost od toga što zemlje poput SAD pokušaju da se vrate u normalu iako su tek u prvom talasu.

Te okolnosti će omogućiti ovim oblastima da se na kraju vrate nečemu što se približava životu pre KOVID-19, s povremenim novim izbijanjima zaraze, ali sve je teže zamisliti da SAD - gde je nošenje maski postalo politizovano, a državni zvaničnici su u otvorenoj pobuni protiv centara za kontrolu bolesti - mogu makar koliko toliko da stave epidemiju pod kontrolu.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mrkva

11.07.2020 22:20

Samo IMUNITET KRDA

ODGOVORITE
Name

Ti nisi sav svoj ?!

11.07.2020 23:52

Pa kolektivni imunitet u jednoj drzavi smje samo jedna Teorija... moralo bi pomrijeti hikjade ljudi i da se svi ranokimo i opet se isti virus moze vratiti sto se u praksi vec desava... pa zamislite npr RS ili Srbiju u kojoj imate preko 200.000 stanovnika koji boluju od raznih srcanih oboljenja, neuropatskih bolesti , plucnih bolesti i diabetesa. Na sve to imamo slicajeve gde je npr u Beogradu ili Sandzaku umiru lica potpuno zdrava . Prepustiti se bolesti bilo bi ravno opstoj katastrofi ako uzmete sve relevantne podatke.

Name

Ivan

12.07.2020 09:48

Kakve smo ovce cudi me da ga nemamo?

Name

Rale

12.07.2020 07:36

Kazu ubio si neprijatelja, a on se opet vratio, ovo ce izludeti jadni narod

ODGOVORITE