Оздравио младић коме је корона изазвала упалу мозга

Младић из Сјеверне Македоније којем је корона вирус изазвао упалу мозга опоравио се у Градској општој болници “8. септембар” у Скопљу, објавио је јуче на свом Фацебоок профиле сјеверномакедонски министар здравља Венко Филипче.

Регион 11.07.2020 | 12:16
Оздравио младић коме је корона изазвала упалу мозга

Упала мозга изазвана корона вирусом је ријеткост и ово је тек шести такав случај у свијету.

“Ово је шести познати случај на свијету гдје је Ковид-19 развио такву клиничку слику”, кажу љекари који су спасили младићу живот. Ово је ријеткост у свијету и добра вијест међу медицинским радницима установе који мјесецима свакодневно воде битке против Ковида”, навео је Филипче.

Хитна помоћ превезла је двадесетогодишњег пацијента, позитивног на корона вирус, прије двије недјеље у Клинике за неурологију, због симптома сличним можданом удару, преноси Телма.цом.мк. Љекари су након тестирања установили да је ријеч о упали мозга. Др Илија Здравков објаснио је да је вирус из респираторног тракта кроз крв доспио до мозга.

“Доктори, сестре и медицинско особље је срећно што су га испратили кући оздрављеног и са осмијехом”, рекао је Здравков.

Градска болница има 118 пацијената, од којих је 81 позитиван на Ковид-19, 21 негативан, док је 15 случајева сумњиво.

Сјеверна Македонија данас броји 205 нових случајева заразе вирусом корона, од којих је већина у Скопљу, подаци су Института за јавно здравство. Укупан број инфекције од почетка епидемије достигао је 7.777, опоравило се 336 опорављених, а преминуло је 368 пацијената.

Број активних случајева у земљи је 3.449, од чега је 1.871 у Скопљу, 324 у Тетову, 164 у Куманову, 161 у Штипу, 147 у Струги, а има их и у другим мјестима.

Венко Филипче је апеловао на грађане да се придржавају мјера ношења заштитне маске, одржавања дистанце и да често перу руке, чиме ће спријечити ширење вируса.

(Блиц) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

11.07.2020 21:09

Оздравио? Ма није могуце? А мозда није имао мозга? Цудно, питацемо др Кона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека је са срецом

12.07.2020 09:41

Зив, здрав и срецан био и остао.Велико хвала свима који су лецили и излецили овог младог цовека.

ОДГОВОРИТЕ