У Београду све више заражених особа од ковида-19

Министар здравља Златибор Лончар каже да подаци од претходне ноћи не охрабрују, као и да је током јучерашњег дана и протекле ноћи само у Београду било више од 3.000 прегледа. Поручио је да ти подаци показују како се ми понашамо и како се лично боримо против корона вируса.

Србија 11.07.2020 | 09:09
У Београду све више заражених особа од ковида-19

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је у току последњег дана и ноћи у Београду било 3.185 прегледа, а само на Инфективној клиници 318.

- Од тога смо имали негде око 270 пријема, значи пацијената који су морали да буду примљени што у Београду што у унутрашњости - додао је Златибор Лончар.

- То нису уопште подаци са којим можемо да будемо задовољни - поручује министар и додаје да они одражавају како се ми понашамо и како се лично боримо против корона вируса.

Када је реч о капацитетима у престоничким ковид болницама, Лончар каже да после толико пријема само се чека да оде један пацијент истог момента се пресвлачи постељина и долази нови пацијент.

- Ми смо принуђени већ два дана да пацијенте који су из Београда и који заслужују болничко лечење морају да легну или у Младеновцу или у Пожаревцу или у Смедереву, сада проширујемо те капацитете на Чачак на Шабац, морамо да се сналазимо да би сваком пацијенту омогућили адекватне услове лечења - рекао је Лончар.

- Ја се стварно надам да су ово подаци који ће натерати наше грађане и који ће све нас натерати да само размислимо у којој се ситуацији налазимо и шта је то што морамо да урадимо да бисмо изашли из ове ситуације - додао је Лончар.

Указао је да је отворена привремена болница Арена, али је ограничена само за пацијенте који нису за полуинтезивну и интезивну негу, као и да привремене болнице добија и Крагујевац и Ниш.

- Већ у понедељак Институт за реуматологију ћемо претворити у ковид болницу. Пацијенте који су на болничком лечењу иду у Клинички центар на једну или две клинике, а цео капацитет Института за реуматологију ћемо претворити у ковид болницу јер немамо избора - рекао је Лончар.

- Молио бих људе да схвате у каквом се положају налази наш здравствени систем који жели свакоме од њих да помогне - истакао је министар.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИнхаузен

11.07.2020 07:16

Организујте јос једне изборе да 'опет' побједите ковид-19

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

11.07.2020 11:06

Из погледа му вири дубока стручност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2020 21:39

Реце Лонцар, врх струцности и професионалности ... бухахаахххааа

ОДГОВОРИТЕ