U Beogradu sve više zaraženih osoba od kovida-19

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv korona virusa.

Srbija 11.07.2020 | 09:09
U Beogradu sve više zaraženih osoba od kovida-19

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku poslednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

- Od toga smo imali negde oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti - dodao je Zlatibor Lončar.

- To nisu uopšte podaci sa kojim možemo da budemo zadovoljni - poručuje ministar i dodaje da oni odražavaju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv korona virusa.

Kada je reč o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, Lončar kaže da posle toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

- Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja - rekao je Lončar.

- Ja se stvarno nadam da su ovo podaci koji će naterati naše građane i koji će sve nas naterati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije - dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

- Već u ponedeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom lečenju idu u Klinički centar na jednu ili dve klinike, a ceo kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora - rekao je Lončar.

- Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne - istakao je ministar.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MInhauzen

11.07.2020 09:16

Organizujte jos jedne izbore da 'opet' pobjedite kovid-19

ODGOVORITE
Name

Mitar

11.07.2020 13:06

Iz pogleda mu viri duboka stručnost.

ODGOVORITE
Name

Re

11.07.2020 23:39

Rece Loncar, vrh strucnosti i profesionalnosti ... buhahaahhhaaa

ODGOVORITE