Вирусолог: Ево шта знамо о вирусу корона до сада

Вирусолог Ана Банко рекла је да о корона вирусу и даље постоји доста непознаница, али и да су многе ствари откривене од тренутка када се појавио.

Србија 10.07.2020 | 10:05
Вирусолог: Ево шта знамо о вирусу корона до сада

"Знамо за које се рецепторе веже, да се не насељава само у респираторним ћелијама, него да долази у контакт и са многим другим. У последњих недељу дан видимо да показује и неуроинвазивност, односно компликације на централном нервном систему и то је све оно што се у току ове пандемије открива", рекла је докторка Банко.

Нас увек плаши оно што је непознато, наводи докторка, и напомиње да се приближавамо и периоду када ћемо добити и вакцину.

Истиче да је вирус исти као као на почетку епидемије, онај који се појавио у Кини и изолован у јануару. Тај вирус, како каже, показао је тенденцију промене када прелази из једног домаћина у други, али да те промене нису довеле до забрињавајућег степена мутације.

Према њеним речима, од почетка пандемије показале су се бројне заблуде о вирусу, јер је за научнике био нови инфективни агенс.

Шта смо научили

Као прву највећу заблуду о корона вирусу, докторка Банко је издвојила да асимптоматски носиоци не постоје, што се показало да није тачно.

"Студије које су мериле концентрацију вируса у респираторном тракту између асимптоматских и симптоматских носиоца показале су да је та концентрација скоро подједнака, било да су у питању деца или одрасли. Тако да су они једнако опасни за околину, рекла бих и више опасни, јер нису свесни да су инфицирани", навела је докторка Банко.

Затим, да вирус смањује вируленцију, односно да губи способност за оштећивање ћелија. Докторка наводи да то ни у једној студији до сада није показано.

Једна од заблуда била је и да ће вирус нестати.

"Овај вирус је показао изузетну адаптилну способност на човека и ми данас причамо о хуманом вирусу, што значи да он не може тек тако да нестане", рекла је докторка.

Такође, прича да ће вирус нестати када се повећавају темпаратуре и УВ зрачење не стоји, јер вируси као обавезни интраћелијски организми могу да преживе само у нашим ћелијама, каже докторка Банко и понавља да вирус подједнако циркулише и на јужној и на северној хемисфери.

Према њеним речима, испоставило се и да је оптимизам да ће колективни имунитет бити створен брзо и да ће трајати дуго, нажалост једна од великих заблуда.

(Курир.рс/РТС Фото: Принтсцреен РТС)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Боле

10.07.2020 08:28

Колико сам ја схватио овај текст је увертира за вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.07.2020 09:36

Вакцина је можда још увије пуно далеко, АИДС је болест вирусног поријекла и никада није направљена вакцина, може се десити и да се против цорона вируса исто догоди.

Name

Кнет

10.07.2020 09:47

Чиповање! Видјећете, сами ћемо тражити да нас чипују, јер ће нас убиједити да је "чип" једина заштита! А онда ће "они" имати потпуну контролу!

Name

Скептик

10.07.2020 10:02

Тако је, а приоритет ће НА ЖАЛОСТ бити ДЈЕЦА. Јес видио како се последњих дана синхронизовано пласирају вијести о тобожњем повећању заражене дјеце!!?? Страшно.

Name

Ре боле

10.07.2020 16:03

Па жена је фино рекла...да се приближавамо, зна се ту све и кад и колико

Name

Ре

10.07.2020 19:22

Плавуса нема сансе да направи увертиру за било ста.

Name

брецало

10.07.2020 08:43

Наси струцњаци процирају на порталу ста су рекли у кини америци и еворпе и онда мало надодају и пусте прицу по порталима а немају везе и на крају се слозе са милом да треба увести полицијски цас хахаха купљена диплома цини цудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

10.07.2020 09:39

изгледа их је доста плаћено да диже панику,не знам још ни једног човека са тешким стањем осим из новина

Name

Убијате народ

10.07.2020 08:59

"...компликације на централном нервном систему..." производите ви "стручњаци" који народ убијате својим неутемељеним изјавама. Колико год ВАС да да неку изјаву, нити у чемусе не слажете. У почетку пандемије сте говорили како маске не требају ности они који нису заражени (а како неко зна да није заражен), па сте онда казали да хируршке маске не могу штитити од цороне и, савашта сте нешто говорили, а сада: све што сте говорили, оповргавате. Па ВИ збуњујете народ. И, тиме производите неповјерење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масон

10.07.2020 09:56

У праву си Боле увод у вакцину.Ниста друго.Сад је 100% јасно да је вирус вјестацки направљен само сто доктори ни наси ни страни не смију јасно да казу.Народ прицао о ратовима и нуклеарним бомбама, а они убаце вирус и тако су могли и јаци па да побију пола планете.Ово је проба ко зна ста могу урадити за коју годину.Ово су добро направили нису они будале не мозе му ниста ни 40 степени ни у плусу ни у минусу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декин

10.07.2020 09:58

Бас тако,вирис=вакцина=Цип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНО

10.07.2020 10:55

ПА ВИ НЕМАТЕ ПОЈМА ВИШЕ ШТА ПРИЧАТЕ. КОЈЕ ЦРНЕ ВАКЦИНЕ ПЛАНИРАТЕ ЈОШ ХОЋЕТЕ И СА ЊИМА ДА НАС ПОБИЈЕТЕ. ИСТИ СТЕ СВИ КАО И ПОЛИТИЧАРИ ОД НИКОГ НЕМА НИШТА. САМО БОРБА ЗА СТОЛИЦЕ НИ СУДА НИ ЗАКОНА. СВАКА ЧАСТ ВУЛИНУ ЗА ИЗЈАВУ ОКО ВОЈСКЕ ДА ВОЈСКА ИДЕ НА ОКУПАТОРЕ А НЕ НА СВОЈ НАРОД А НЕ КАО КОД ВУЧИЋА ДАЈ БАТАЉНОН ПОЛИЦИЈЕ НА СВОЈ НАРОД И ТО ЈОШ ОНА ИЗЈАВА ДА НИКОГ НИСУ ТУКЛИ А ОНОГ ЈАДНИКА КОЛИКО БИ ПОЛИЦАЈАЦА ТОЛИКО ГА ПУТА И УДАРИШЕ И НА КРАЈУ НАИЂОШЕ ИСТИ ЗЛОТВОРИ ПА ГА САМО ПОДИГОШЕ СА УЛИЦЕ И БАЦИШЕ НА ТРОТОАР УЗ ЈОШ КАО МАЛО ПРЕМЛАЋИВАЊЕ. БАШ СВИ ГОВОРИТЕ ИСТИНУ. ЦРНА ЈЕ ТА ВАША ИСТИНА И ЦРН ЈЕ ОНАЈ КО ВАМ ВИШЕ ИШТА И ВЈЕРУЈЕ. ГДЈЕ СУ САД БАКЕ И ДЕКЕ ПОСЛЕ ИЗБОРА НЕ СПОМИЊЕ ИХ ВИШЕ НИКО. КАД СЕ ГЛАСАЊЕ ЗАВРШИ НЕСТАДЕ ИХ КАО ДА НИСУ ВИШЕ НИ ЖИВИ. ВИШЕ ИХ НИКО И НЕ СПОМИЊЕ. Е МОЈЕ ЛУДЕ БАКЕ И ДЕКЕ БОЉЕ ДА ВАС ПОКОСИ КОРОНА НЕГО ШТО ГЛАСАСТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

10.07.2020 23:16

Ма онога на улици је требало наградити и поломити. Он може нападати полицију, а полиција њега не може, а? Па гдје то још има, сем у твом болесном мозгу. Наредити употребу бојеве муниције и пуцати у свакога ко нападне полицију.

Name

Цхристиан Сwеден

10.07.2020 12:18

Ви немате ста да изгубите, треба ва с само карантирати, ста це вама вакцине, орите и сијте, нема излаз напољ ни улаз унутра, само нек вам вуциц пребаци имигранте и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало болан

10.07.2020 17:41

Ста казе ова дама.Не зна се ниста или се мало зна о вирусу а стизу вакцине? Од цега? За ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

10.07.2020 20:03

Чиповање народа

Name

Пиленце

11.07.2020 01:35

Вама вирусолозима би најбоље било да овај вирус предате у руке војних струцњака јер сви симптоми вируса наводе на разблазени облик бојниг отрова сарина Ето ових дана прогласисе да се преноси и путем ваздуха а у италији га пронадјосе тобозе у отпадним водама. Логицки све наводи на сарин а када као пронадју вакцину убризгаваце против отров. У тој тобозњој вакцини бице цип. Успут 5Г мреза и тада це умирати као комарци На ону љубицасту лампу. Ово сто се као вирус враца је само да постоји разлог за масовну вакцинацију. Ко не вјерује нека прогугла о сарину и бице му све јасно

ОДГОВОРИТЕ