Virusolog: Evo šta znamo o virusu korona do sada

Virusolog Ana Banko rekla je da o korona virusu i dalje postoji dosta nepoznanica, ali i da su mnoge stvari otkrivene od trenutka kada se pojavio.

Srbija 10.07.2020 | 10:05
Virusolog: Evo šta znamo o virusu korona do sada

"Znamo za koje se receptore veže, da se ne naseljava samo u respiratornim ćelijama, nego da dolazi u kontakt i sa mnogim drugim. U poslednjih nedelju dan vidimo da pokazuje i neuroinvazivnost, odnosno komplikacije na centralnom nervnom sistemu i to je sve ono što se u toku ove pandemije otkriva", rekla je doktorka Banko.

Nas uvek plaši ono što je nepoznato, navodi doktorka, i napominje da se približavamo i periodu kada ćemo dobiti i vakcinu.

Ističe da je virus isti kao kao na početku epidemije, onaj koji se pojavio u Kini i izolovan u januaru. Taj virus, kako kaže, pokazao je tendenciju promene kada prelazi iz jednog domaćina u drugi, ali da te promene nisu dovele do zabrinjavajućeg stepena mutacije.

Prema njenim rečima, od početka pandemije pokazale su se brojne zablude o virusu, jer je za naučnike bio novi infektivni agens.

Šta smo naučili

Kao prvu najveću zabludu o korona virusu, doktorka Banko je izdvojila da asimptomatski nosioci ne postoje, što se pokazalo da nije tačno.

"Studije koje su merile koncentraciju virusa u respiratornom traktu između asimptomatskih i simptomatskih nosioca pokazale su da je ta koncentracija skoro podjednaka, bilo da su u pitanju deca ili odrasli. Tako da su oni jednako opasni za okolinu, rekla bih i više opasni, jer nisu svesni da su inficirani", navela je doktorka Banko.

Zatim, da virus smanjuje virulenciju, odnosno da gubi sposobnost za oštećivanje ćelija. Doktorka navodi da to ni u jednoj studiji do sada nije pokazano.

Jedna od zabluda bila je i da će virus nestati.

"Ovaj virus je pokazao izuzetnu adaptilnu sposobnost na čoveka i mi danas pričamo o humanom virusu, što znači da on ne može tek tako da nestane", rekla je doktorka.

Takođe, priča da će virus nestati kada se povećavaju temparature i UV zračenje ne stoji, jer virusi kao obavezni intraćelijski organizmi mogu da prežive samo u našim ćelijama, kaže doktorka Banko i ponavlja da virus podjednako cirkuliše i na južnoj i na severnoj hemisferi.

Prema njenim rečima, ispostavilo se i da je optimizam da će kolektivni imunitet biti stvoren brzo i da će trajati dugo, nažalost jedna od velikih zabluda.

(Kurir.rs/RTS Foto: Printscreen RTS)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Bole

10.07.2020 08:28

Koliko sam ja shvatio ovaj tekst je uvertira za vakcinu.

ODGOVORITE
Name

re

10.07.2020 09:36

Vakcina je možda još uvije puno daleko, AIDS je bolest virusnog porijekla i nikada nije napravljena vakcina, može se desiti i da se protiv corona virusa isto dogodi.

Name

Knet

10.07.2020 09:47

Čipovanje! Vidjećete, sami ćemo tražiti da nas čipuju, jer će nas ubijediti da je "čip" jedina zaštita! A onda će "oni" imati potpunu kontrolu!

Name

Skeptik

10.07.2020 10:02

Tako je, a prioritet će NA ŽALOST biti DJECA. Jes vidio kako se poslednjih dana sinhronizovano plasiraju vijesti o tobožnjem povećanju zaražene djece!!?? Strašno.

Name

Re bole

10.07.2020 16:03

Pa žena je fino rekla...da se približavamo, zna se tu sve i kad i koliko

Name

Re

10.07.2020 19:22

Plavusa nema sanse da napravi uvertiru za bilo sta.

Name

brecalo

10.07.2020 08:43

Nasi strucnjaci prociraju na portalu sta su rekli u kini americi i evorpe i onda malo nadodaju i puste pricu po portalima a nemaju veze i na kraju se sloze sa milom da treba uvesti policijski cas hahaha kupljena diploma cini cudo

ODGOVORITE
Name

someone

10.07.2020 09:39

izgleda ih je dosta plaćeno da diže paniku,ne znam još ni jednog čoveka sa teškim stanjem osim iz novina

Name

Ubijate narod

10.07.2020 08:59

"...komplikacije na centralnom nervnom sistemu..." proizvodite vi "stručnjaci" koji narod ubijate svojim neutemeljenim izjavama. Koliko god VAS da da neku izjavu, niti u čemuse ne slažete. U početku pandemije ste govorili kako maske ne trebaju nosti oni koji nisu zaraženi (a kako neko zna da nije zaražen), pa ste onda kazali da hirurške maske ne mogu štititi od corone i, savašta ste nešto govorili, a sada: sve što ste govorili, opovrgavate. Pa VI zbunjujete narod. I, time proizvodite nepovjerenje.

ODGOVORITE
Name

Mason

10.07.2020 09:56

U pravu si Bole uvod u vakcinu.Nista drugo.Sad je 100% jasno da je virus vjestacki napravljen samo sto doktori ni nasi ni strani ne smiju jasno da kazu.Narod pricao o ratovima i nuklearnim bombama, a oni ubace virus i tako su mogli i jaci pa da pobiju pola planete.Ovo je proba ko zna sta mogu uraditi za koju godinu.Ovo su dobro napravili nisu oni budale ne moze mu nista ni 40 stepeni ni u plusu ni u minusu

ODGOVORITE
Name

Dekin

10.07.2020 09:58

Bas tako,viris=vakcina=Cip.

ODGOVORITE
Name

STRAŠNO

10.07.2020 10:55

PA VI NEMATE POJMA VIŠE ŠTA PRIČATE. KOJE CRNE VAKCINE PLANIRATE JOŠ HOĆETE I SA NJIMA DA NAS POBIJETE. ISTI STE SVI KAO I POLITIČARI OD NIKOG NEMA NIŠTA. SAMO BORBA ZA STOLICE NI SUDA NI ZAKONA. SVAKA ČAST VULINU ZA IZJAVU OKO VOJSKE DA VOJSKA IDE NA OKUPATORE A NE NA SVOJ NAROD A NE KAO KOD VUČIĆA DAJ BATALJNON POLICIJE NA SVOJ NAROD I TO JOŠ ONA IZJAVA DA NIKOG NISU TUKLI A ONOG JADNIKA KOLIKO BI POLICAJACA TOLIKO GA PUTA I UDARIŠE I NA KRAJU NAIĐOŠE ISTI ZLOTVORI PA GA SAMO PODIGOŠE SA ULICE I BACIŠE NA TROTOAR UZ JOŠ KAO MALO PREMLAĆIVANJE. BAŠ SVI GOVORITE ISTINU. CRNA JE TA VAŠA ISTINA I CRN JE ONAJ KO VAM VIŠE IŠTA I VJERUJE. GDJE SU SAD BAKE I DEKE POSLE IZBORA NE SPOMINJE IH VIŠE NIKO. KAD SE GLASANJE ZAVRŠI NESTADE IH KAO DA NISU VIŠE NI ŽIVI. VIŠE IH NIKO I NE SPOMINJE. E MOJE LUDE BAKE I DEKE BOLJE DA VAS POKOSI KORONA NEGO ŠTO GLASASTE.

ODGOVORITE
Name

Принцип

10.07.2020 23:16

Ма онога на улици је требало наградити и поломити. Он може нападати полицију, а полиција њега не може, а? Па гдје то још има, сем у твом болесном мозгу. Наредити употребу бојеве муниције и пуцати у свакога ко нападне полицију.

Name

Christian Sweden

10.07.2020 12:18

Vi nemate sta da izgubite, treba va s samo karantirati, sta ce vama vakcine, orite i sijte, nema izlaz napolj ni ulaz unutra, samo nek vam vucic prebaci imigrante i gotovo.

ODGOVORITE
Name

alo bolan

10.07.2020 17:41

Sta kaze ova dama.Ne zna se nista ili se malo zna o virusu a stizu vakcine? Od cega? Za sta?

ODGOVORITE
Name

За

10.07.2020 20:03

Чиповање народа

Name

Pilence

11.07.2020 01:35

Vama virusolozima bi najbolje bilo da ovaj virus predate u ruke vojnih strucnjaka jer svi simptomi virusa navode na razblazeni oblik bojnig otrova sarina Eto ovih dana proglasise da se prenosi i putem vazduha a u italiji ga pronadjose toboze u otpadnim vodama. Logicki sve navodi na sarin a kada kao pronadju vakcinu ubrizgavace protiv otrov. U toj toboznjoj vakcini bice cip. Usput 5G mreza i tada ce umirati kao komarci Na onu ljubicastu lampu. Ovo sto se kao virus vraca je samo da postoji razlog za masovnu vakcinaciju. Ko ne vjeruje neka progugla o sarinu i bice mu sve jasno

ODGOVORITE