Без самоизолације при уласку из БиХ у Хрватску

Иако су хрватски медији јутрос најавили да ће Национални штаб те земље данас донијети одлуку о обавезној 14-дневној самоизолацији за држављане БиХ који улазе у Хрватску, то се до вечерас није догодило. То значи да држављани БиХ без проблема могу путовати у сусједну земљу, туристички или пословно.

Босна и Херцеговина 09.07.2020 | 23:16
Без самоизолације при уласку из БиХ у Хрватску

Како Клиx.ба незванично сазнаје постоји вјероватноћа да ће Хрватска испоштовати раније донесену одлуку Националног штаба од 30. јуна, која је на снази до 14. јула. То се односи на одлуку којом држављани БиХ могу улазити у Хрватску без обавезе самоизолације, али само из оправданог разлога (потврда за туризам и пословно, транзит итд.)

Но повећан број заражених особа у Хрватској, БиХ, Србији, Црној Гори и другим земљама нашег региона ипак би могло навести надлежне у Хрватској да прије 14. јула промијене одлуку. С друге стране хрватске власти су под притиском туристичких радника, посебно са Макарске ривијере, које трпе велике посљедице због недостатка гостију из Босне и Херцеговине.

Томе у прилог иде изјава директора Хрватског завода за јавно здравство Крунослава Цапака који је у уторак изјавио да се поново разматра увођења мјере самоизолације за држављане Босне и Херцеговине.

Министар здравства Хрватске Вили Берош казао је у сриједу како се сваки дан раде ситуацијске анализе епидемије у тој и околним државама и да се разматрају потенцијалне мјере за држављане сусједних земаља.

Уколико Хрватска и донесе одлуку о 14-дневној изолацији за оне који долазе из БиХ, имплементација не би требала почети одмах, а због хрватских држављана у БиХ и Србији, односно како би се они на вријеме могли вратити у земљу, а да не морају у изолацију.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гордана

11.07.2020 09:23

Конацно добро донесена одлука.. Ја се искрено надам и зелим да це оваква ситуација да остане...Људи...знам да је здравље најбитније ал ста сте се толко окомили на сусједе БХ .ПА нису они једини кривци о порасту броја заразених... Како Вас висе није срамота да Вам се људи у иноземству смију сад отворите границе па затворите..сад самоизолација ..па 7 дана не... Па висе се одлуците ста зелте ко и све Земље Еу... Оне рекле своје ставове и то стоји док је сезона... У Хрв.је то одраз Лосе владе... Срамотно и јадно према дрзављанима БХ

ОДГОВОРИТЕ