Bez samoizolacije pri ulasku iz BiH u Hrvatsku

Iako su hrvatski mediji jutros najavili da će Nacionalni štab te zemlje danas donijeti odluku o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji za državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku, to se do večeras nije dogodilo. To znači da državljani BiH bez problema mogu putovati u susjednu zemlju, turistički ili poslovno.

Bosna i Hercegovina 09.07.2020 | 23:16
Bez samoizolacije pri ulasku iz BiH u Hrvatsku

Kako Klix.ba nezvanično saznaje postoji vjerovatnoća da će Hrvatska ispoštovati ranije donesenu odluku Nacionalnog štaba od 30. juna, koja je na snazi do 14. jula. To se odnosi na odluku kojom državljani BiH mogu ulaziti u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, ali samo iz opravdanog razloga (potvrda za turizam i poslovno, tranzit itd.)

No povećan broj zaraženih osoba u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama našeg regiona ipak bi moglo navesti nadležne u Hrvatskoj da prije 14. jula promijene odluku. S druge strane hrvatske vlasti su pod pritiskom turističkih radnika, posebno sa Makarske rivijere, koje trpe velike posljedice zbog nedostatka gostiju iz Bosne i Hercegovine.

Tome u prilog ide izjava direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koji je u utorak izjavio da se ponovo razmatra uvođenja mjere samoizolacije za državljane Bosne i Hercegovine.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš kazao je u srijedu kako se svaki dan rade situacijske analize epidemije u toj i okolnim državama i da se razmatraju potencijalne mjere za državljane susjednih zemalja.

Ukoliko Hrvatska i donese odluku o 14-dnevnoj izolaciji za one koji dolaze iz BiH, implementacija ne bi trebala početi odmah, a zbog hrvatskih državljana u BiH i Srbiji, odnosno kako bi se oni na vrijeme mogli vratiti u zemlju, a da ne moraju u izolaciju.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gordana

11.07.2020 09:23

Konacno dobro donesena odluka.. Ja se iskreno nadam i zelim da ce ovakva situacija da ostane...Ljudi...znam da je zdravlje najbitnije al sta ste se tolko okomili na susjede BH .PA nisu oni jedini krivci o porastu broja zarazenih... Kako Vas vise nije sramota da Vam se ljudi u inozemstvu smiju sad otvorite granice pa zatvorite..sad samoizolacija ..pa 7 dana ne... Pa vise se odlucite sta zelte ko i sve Zemlje Eu... One rekle svoje stavove i to stoji dok je sezona... U Hrv.je to odraz Lose vlade... Sramotno i jadno prema drzavljanima BH

ODGOVORITE