Ако је УИО хрватска, требају ли остали плаћати ПДВ и царину?!

За избор челника "независне" институције или агенције у БиХ је неопходно задовољити три услова: националност, страначку подршку и оданост страначком лидеру

Босна и Херцеговина 08.07.2020 | 15:50
Ако је УИО хрватска, требају ли остали плаћати ПДВ и царину?!

Састали се лидери СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ да расподјеле функције у тридесетак државних институција. Засјели око великог округлог стола, треба договорити ко ће бити на челу најважнијих оперативних послова у држави. На столу су три страначке заставице. Нема заставе БиХ...

Добила СДА сагласност за именовање Селме Цикотића министром безбједности - сретан је Бакир. Добио СНСД да одабере челника државне полиције - сретан је Милорад. Политичку идилу пореметила је позиција директора Управе за индиректно опрезивање.

Ову позицију тражи СДА. Могући је разлог тек „затезање“ како би њихови партнери у власти „затворили очи“ при именовању „њиховог“ челника Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, што само појачава дословно „пијачну“ атмосферу.

„Нама је апсолутно неприхватљиво да Управу за индиректно опорезивање дијелимо са неким другим, она је хрватска и биће хрватска док се другачије не договоримо“, резолутно ће изрећи након састанка лидер ХДЗ-а Драган Човић.

„Разговараћемо о именовањима направљеним протеклих мјесеци мимо воље хрватског народа“, најављује потом Човић.

Босна и Херцеговина и сви у њој, среће и напретка имају сразмјерно одавно неспорној пракси да је за избор челника неке институције или агенције, неопходно задовољити три услова: националност, страначку подршку и оданост страначком лидеру.

Примјера ради, у Кодексу СИПА-е јасно пише да полицијски службеник не може бити члан нити слиједити неку политичку партију. Нико, изузев самог челника агенције који може и мора бити све супротно. 

Јасно је да иза свих именовања челника агенција и управа стоји само намјера за заташкавање или онемогућавање казненог прогона и контролу токова новца.

Шта држави Босни и Херцеговини квалитативно значи то што ће на мјесто челника Управе за индиректно опорезивање бити „Човићев Хрват“ или „Бакиров Бошњак“? Коме може користити таква особа осим странкама и лидерима који се мјесецима па и годинама надмећу да им припадне право именовања?

На папиру, та би особа требала радити професионално, сукладно закону и прописима. У пракси, то је средство заштите одабраних, већих или мањих страначких тајкуна. Једина разлика између својевременог директора УИО Кемала Чаушевића - Бошњака и актуелног директора Мире Џакуле - Хрвата је у модалитету дјеловања.

Чаушевић је владао осионо и био је на услузи свима са којима је могао остварити (и) лични интерес. Како је у томе мало претјерао, за опомену је ухапшен, а ни 6 година потом није коначно процесуиран.

Џакула то ради знатно самозатајније, што не умањује размјере корупције, непотизма и мобинга које се дешавају према службеницима Управе након што „нагазе“ на заштићеног „бизнисмена“.

Не брине Џакулу ни то што је својевремено „нестало“ 53 тоне заплијењеног дувана, ни што профитабилне царинске терминале УИО препушта приватницима по "страначком напутку", поготово не ако су и директорови пријатељи, ни што „наштима“ тендер за зграду УИО у Сарајеву.

Не брине га ни што су у БиХ морали доћи Инспектори Европске службе за сузбијање превара да би прекинули ланац вишемилионских малверзација приликом извоза биодизела у Евопску унију, који се до Српца протезао од Витеза, јер УИО није урадила свој дио посла. Не брину га такви детаљи, као што неће бринути ни његовог евентуалног насљедника све док је „газда“ Човић задовољан, „својим“ Хрватом у „својој“ институцији, која се узгред назива и државном. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ја

08.07.2020 14:13

ово је дрзава три мафијаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ

08.07.2020 14:35

не треба нико да плаћа,нека га напуде ови Човићеви слиједбеници њих свих 200 000 Хрвата,ако их има и толико,прате ХДЗ годинама а има их мање него Бихаћ становника.

Name

Ре

08.07.2020 14:58

Па зар досад нисте видјели да се они коцкају (није слуцајно ту велики округли сто), а ми смо им улог који крцме арце, само је питање који од њих тројице је вјестији коцкар

Name

Кратко и јасно

08.07.2020 14:25

Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

08.07.2020 14:35

Ово је невјероватно на какве нацине се пљацка дрзава.Добри смо ми,ко нас води...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

08.07.2020 14:47

Директор у УИО треба бити Зора Видовиц, науцила се добро код нас у РС па сад треба преци на веци ниво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А је ли на зиду

08.07.2020 15:07

...висила застава БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

08.07.2020 15:51

Висе је у РЦ Мостар продато заплијењених цигарета на црно него сто Фабрика духана Сарејево произведе.Никада Ђакуха ни за цигарете,преко 30 т духана,комплет масине заплијењене у илегалној фабрици цигарета у Дриновцима није покренуо поступак да би се то разоткрило иако је то јавна тајна са познатим именима упосленика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буљави

08.07.2020 15:59

Витезови округлог стола.Бозе нас клони ових витезова.Срамоте од људи јесу се усемили бозе сацувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

08.07.2020 16:43

?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивица дачић

08.07.2020 18:43

ПАМЕТНИ ХРВАТИ - ОНИ КОНТРОЛИШУ ПАРЕ.Најугроженији су.Гдје су они трава не расте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

09.07.2020 06:14

Не треба им дати ни право гласа док не избаце куну из употребе. Крше сто закона а хтјели би да владају са УИО. Има ли у овој прћији ико паметан и да није уплетен у криминал ове тројице кретена!?

ОДГОВОРИТЕ