Еколози на ногама у Фочи, траже оставку министра

Мале хидроелектране, које већ годинама угрожавају планинске ријеке у Српској, поново су на ноге дигле грађане и еко активисте, а овог пута бура је избила у Фочи.

Република Српска 07.07.2020 | 08:06
Еколози на ногама у Фочи, траже оставку министра

Због изградње МХЕ на ријеци Бјелава, која је почела је у јеку најжешће корона кризе, изолације и полицијског часа, први су се побунили чланови Удружења грађана “Бјелава”.

Они су стали на пут багерима и тражили да се јавности открије ко и на основу каквих дозвола разара ријеку и сијече шуму. Испоставило се да “припремне радове” на Бјелави обавља фирма “Србињепутеви”, али да су дозволу за тај посао добили тек мјесец дана након што су багери изашли на терен.

– Да ли ће “Србињепутеви” одговарати зато што су преко мјесец дана радили на терену без било какве дозволе? Да су радови започели још у марту, када инвеститор није имао потребне дозволе, постоје докази у облику медијских извјештаја с протеста, пријава мјештана Општини Фоча и велики број видео снимака и фотографија на Фејсбук страници “Сачувајмо ријеке Фоче” – поручује Миљан Малиш, један од лидера УГ “Бјелава”.

Фочански еколози су тражили од ШГ “Маглић” да се изјасни да ли је дало сагласност да се сијече државна шума на подручју Мале и Велике Бјелаве и у ком обиму.

Реаговала је и Коалиција за заштиту ријека БиХ, која је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС упутила захтјев за увид у еколошке, грађевинске и урбанистичке дозволе за МХЕ Бјелава.

На основу прикупљене документације, Центар за животну средину Бањалука је, у име Коалиције за заштиту ријека БиХ, поднио кривичну пријаву против инвеститора.

У овом центру кажу да се са случајем Бјелава наставља сага о малим електранама, које су корисне само за инвеститоре, а штетне за природу и локалне заједнице, те позивају министра енергетике и рударства РС, Петра Ђокића, да поднесе оставку.

– Концесије се не додјељују у сврху општег јавног добра, већ личних профита, гдје поврх свега у многим случајевима инвеститори и извођачи МХЕ не поштују прописане мјере. Често се мјењају пројекти, инспекцијски надзор је спорадичан и фингиран, док су санкције минималне. Ово су све разлози због којих би министар Ђокић требао да поднесе оставку – истакао је Виктор Бјелић, потпредсједник Центра за животну средину.

Подсјећа да грађани РС, кроз накнаду за обновљиве изворе енергије, годишње дају 10 милиона КМ власницима, по природу штетних, малих електрана.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дунга

07.07.2020 06:24

каква оставка, судјење и у Фоцу. па да тамо фино полози екологију и енглески.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2020 08:46

Невјероватан колико брезобразлука посједује то министрство и одговорни. И ако је свугдје у Свјету се престало са уништавањем ријечица , стављају се мораторијуми и уклањају постојеће МХ, овдје као да се инати са здравим разумом. Ту је енергија вјетра, соларна те изволите господо.

Name

Нада

07.07.2020 09:08

Струје имамо и превише. Ионако индустријских постројења ни на видику. Само спречити крађу, струја може бити и јефтинија и добро размислити како и за кога уништавати природу, највеће богаство и главно станиште за жива бића.

Name

Дјоко свуда око нас!

07.07.2020 06:27

И у Енглеској се граде електране на малим рјецицама, а посто ми имамо енглеског студента са цертификатом онда примите свесрдно насег малог Дјоку.. А у слуцају мало тезих питања обратите се господину Дациц-у, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

07.07.2020 06:48

Не дајте ријеке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.07.2020 08:17

Кад се зачепе планински токови настаје велики проблем!

Name

Ја сам

07.07.2020 07:01

Треба напунити дзепове Петра Дјокица и њему слицних зато се и дају дозволе за градњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.07.2020 07:06

Страшно су на ногама. Што се тиче тих мини хидро електрана ради шта ко хоће. Дан два су букали око Бјелаве и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

07.07.2020 07:19

По теби све ријеке треба ставити у цијев?? Корист има смао појединац, да ли ти можеш да схватиш које је неправда ово, уништавање природе? Начелник општине ћути, директор шумарства ћути, радови почињу без икакве дозволе у доба короне!!! Теби је то све нормално? Иначе је скупљено преко 3 000 потписа кад је била петиција против градње МХЕ, чисто да знаш.

Name

А

07.07.2020 08:52

Петре прочита ли ти мој коментар?

Name

РЕ А

07.07.2020 11:08

Потпуно су управу! Они су букали око Бјелаве, а тај исти инвеститор је намерачио још речица, потока у општини Фоча да стрпа у цијеви. Они се боре само за Бјелаву. Да се боре за све ријеке и постоје у општини Фоча било би другачије.

Name

Природњак

07.07.2020 07:30

Не дајте природне љепоте и природу људи. Ко зели да се информисе ста доносе те "мале централе", нека се мало информисе ста се десава/ло на (мислим) југу Србије поводом тих пројеката. Овакве одлуке могу да донесу само јако неодговорна лица, која појма немају о материји, тј. равнотези измедју уцинка/добијања енергије и природне околине тј. природних ресурса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград не да природу!

07.07.2020 07:53

Овај пут идемо до краја браћо и сестре, сви заједно! ДОСТА ЈЕ БИЛО МУЉАТОРА МИНИСТАРА И ЂОКИЋА ЉИГЕ! Има све да пониште и повуку, новембар им је све ближи! ДО ПОБЈЕДЕ! Поздрав из лијепог старог Вишеграда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј гор 62

07.07.2020 08:18

Сада је најбитније да се смијене људи који нису одрадили свој посао, инспекцијске слузбе, а на њихово мјесто доведу млади, некорумпирани кадрови који су заврсили сколе и зељни су посла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лица

07.07.2020 10:01

Ако ти млади удју у неку "вазну странку", неце бити независни, некорумпирани, нити своји, инаце неце добити посао. Са друге стране, над струцним сједе они куповни И необразовани да издају налог, сарну потпис, па је опет све на истом, само је изврсена смјена ликова.

Name

КОНТРАВЕЗНИ БИЗНИСМЕН

07.07.2020 08:40

Свира ГОЦИ (Павловић)...и његови момци......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихота

07.07.2020 10:56

Одсвирало је и Гоцуну а и његовим момцима.. Народ је држава! Биће како народ каже! Зато фочаци сви лопате у руке и идемо да вратимо нашој Бјелави стари сјај!

Name

Борис

07.07.2020 08:43

Лондонски ђак одобрава екоцид Р.Српске и Бих. Шта очекивати од прашинара полицајца са купљеном школом ???

ОДГОВОРИТЕ