Ekolozi na nogama u Foči, traže ostavku ministra

Male hidroelektrane, koje već godinama ugrožavaju planinske rijeke u Srpskoj, ponovo su na noge digle građane i eko aktiviste, a ovog puta bura je izbila u Foči.

Republika Srpska 07.07.2020 | 08:06
Ekolozi na nogama u Foči, traže ostavku ministra

Zbog izgradnje MHE na rijeci Bjelava, koja je počela je u jeku najžešće korona krize, izolacije i policijskog časa, prvi su se pobunili članovi Udruženja građana “Bjelava”.

Oni su stali na put bagerima i tražili da se javnosti otkrije ko i na osnovu kakvih dozvola razara rijeku i siječe šumu. Ispostavilo se da “pripremne radove” na Bjelavi obavlja firma “Srbinjeputevi”, ali da su dozvolu za taj posao dobili tek mjesec dana nakon što su bageri izašli na teren.

– Da li će “Srbinjeputevi” odgovarati zato što su preko mjesec dana radili na terenu bez bilo kakve dozvole? Da su radovi započeli još u martu, kada investitor nije imao potrebne dozvole, postoje dokazi u obliku medijskih izvještaja s protesta, prijava mještana Opštini Foča i veliki broj video snimaka i fotografija na Fejsbuk stranici “Sačuvajmo rijeke Foče” – poručuje Miljan Mališ, jedan od lidera UG “Bjelava”.

Fočanski ekolozi su tražili od ŠG “Maglić” da se izjasni da li je dalo saglasnost da se siječe državna šuma na području Male i Velike Bjelave i u kom obimu.

Reagovala je i Koalicija za zaštitu rijeka BiH, koja je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputila zahtjev za uvid u ekološke, građevinske i urbanističke dozvole za MHE Bjelava.

Na osnovu prikupljene dokumentacije, Centar za životnu sredinu Banjaluka je, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, podnio krivičnu prijavu protiv investitora.

U ovom centru kažu da se sa slučajem Bjelava nastavlja saga o malim elektranama, koje su korisne samo za investitore, a štetne za prirodu i lokalne zajednice, te pozivaju ministra energetike i rudarstva RS, Petra Đokića, da podnese ostavku.

– Koncesije se ne dodjeljuju u svrhu opšteg javnog dobra, već ličnih profita, gdje povrh svega u mnogim slučajevima investitori i izvođači MHE ne poštuju propisane mjere. Često se mjenjaju projekti, inspekcijski nadzor je sporadičan i fingiran, dok su sankcije minimalne. Ovo su sve razlozi zbog kojih bi ministar Đokić trebao da podnese ostavku – istakao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Podsjeća da građani RS, kroz naknadu za obnovljive izvore energije, godišnje daju 10 miliona KM vlasnicima, po prirodu štetnih, malih elektrana.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Dunga

07.07.2020 08:24

kakva ostavka, sudjenje i u Focu. pa da tamo fino polozi ekologiju i engleski.

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2020 10:46

Nevjerovatan koliko brezobrazluka posjeduje to ministrstvo i odgovorni. I ako je svugdje u Svjetu se prestalo sa uništavanjem riječica , stavljaju se moratorijumi i uklanjaju postojeće MH, ovdje kao da se inati sa zdravim razumom. Tu je energija vjetra, solarna te izvolite gospodo.

Name

Nada

07.07.2020 11:08

Struje imamo i previše. Ionako industrijskih postrojenja ni na vidiku. Samo sprečiti krađu, struja može biti i jeftinija i dobro razmisliti kako i za koga uništavati prirodu, najveće bogastvo i glavno stanište za živa bića.

Name

Djoko svuda oko nas!

07.07.2020 08:27

I u Engleskoj se grade elektrane na malim rjecicama, a posto mi imamo engleskog studenta sa certifikatom onda primite svesrdno naseg malog Djoku.. A u slucaju malo tezih pitanja obratite se gospodinu Dacic-u, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Q

07.07.2020 08:48

Ne dajte rijeke!!!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.07.2020 10:17

Kad se začepe planinski tokovi nastaje veliki problem!

Name

Ja sam

07.07.2020 09:01

Treba napuniti dzepove Petra Djokica i njemu slicnih zato se i daju dozvole za gradnju

ODGOVORITE
Name

А

07.07.2020 09:06

Страшно су на ногама. Што се тиче тих мини хидро електрана ради шта ко хоће. Дан два су букали око Бјелаве и то је то.

ODGOVORITE
Name

Петар

07.07.2020 09:19

По теби све ријеке треба ставити у цијев?? Корист има смао појединац, да ли ти можеш да схватиш које је неправда ово, уништавање природе? Начелник општине ћути, директор шумарства ћути, радови почињу без икакве дозволе у доба короне!!! Теби је то све нормално? Иначе је скупљено преко 3 000 потписа кад је била петиција против градње МХЕ, чисто да знаш.

Name

А

07.07.2020 10:52

Петре прочита ли ти мој коментар?

Name

RE A

07.07.2020 13:08

Potpuno su upravu! Oni su bukali oko Bjelave, a taj isti investitor je nameračio još rečica, potoka u opštini Foča da strpa u cijevi. Oni se bore samo za Bjelavu. Da se bore za sve rijeke i postoje u opštini Foča bilo bi drugačije.

Name

Prirodnjak

07.07.2020 09:30

Ne dajte prirodne ljepote i prirodu ljudi. Ko zeli da se informise sta donose te "male centrale", neka se malo informise sta se desava/lo na (mislim) jugu Srbije povodom tih projekata. Ovakve odluke mogu da donesu samo jako neodgovorna lica, koja pojma nemaju o materiji, tj. ravnotezi izmedju ucinka/dobijanja energije i prirodne okoline tj. prirodnih resursa....

ODGOVORITE
Name

Višegrad ne da prirodu!

07.07.2020 09:53

Ovaj put idemo do kraja braćo i sestre, svi zajedno! DOSTA JE BILO MULJATORA MINISTARA I ĐOKIĆA LJIGE! Ima sve da ponište i povuku, novembar im je sve bliži! DO POBJEDE! Pozdrav iz lijepog starog Višegrada!

ODGOVORITE
Name

Dj gor 62

07.07.2020 10:18

Sada je najbitnije da se smijene ljudi koji nisu odradili svoj posao, inspekcijske sluzbe, a na njihovo mjesto dovedu mladi, nekorumpirani kadrovi koji su zavrsili skole i zeljni su posla..

ODGOVORITE
Name

Lica

07.07.2020 12:01

Ako ti mladi udju u neku "vaznu stranku", nece biti nezavisni, nekorumpirani, niti svoji, inace nece dobiti posao. Sa druge strane, nad strucnim sjede oni kupovni I neobrazovani da izdaju nalog, sarnu potpis, pa je opet sve na istom, samo je izvrsena smjena likova.

Name

KONTRAVEZNI BIZNISMEN

07.07.2020 10:40

Svira GOCI (Pavlović)...i njegovi momci......

ODGOVORITE
Name

Don Kihota

07.07.2020 12:56

Odsviralo je i Gocunu a i njegovim momcima.. Narod je država! Biće kako narod kaže! Zato fočaci svi lopate u ruke i idemo da vratimo našoj Bjelavi stari sjaj!

Name

Boris

07.07.2020 10:43

Londonski đak odobrava ekocid R.Srpske i Bih. Šta očekivati od prašinara policajca sa kupljenom školom ???

ODGOVORITE