"Шта год да се деси нема затварања кафана, салона.."

- Морамо коначно прихватити као нешто нормално и уобичајено ношење маски и чување дистанце, казала је Аида Пилав.

Босна и Херцеговина 06.07.2020 | 22:52
"Шта год да се деси нема затварања кафана, салона.."

Кризни штаб Министарства здравства КС донио је у суботу сет нових рестриктивних мјера које за циљ имају сузбијање ширења корона вируса. Међутим, већина мјера је и до сада била на снази и поставља се питање како обезбједити њихово провођење, с обзиром на изузетно велики пораст броја новозаражених особа у КС.

Контрола провођења донесених мјера је на инспекцијским органима и очекујемо да они као и до сада раде свој посао у овом сегменту, казала нам је шефица Кризног штаба Министарства здравства КС Аида Пилав.

Према њеним ријечима, иако на први поглед дјелују исте као и досадашње, нове мјере ипак уводе нека додатна ограничења.

– Прије свега то се односи на јавна окупљања. Федералним мјерама је тај број ограничен на 100 особа у затвореном простору и 300 особа на отвореном. Ми смо пооштрили те мјере и увели ограничења од 50 особа у затвореном и до 100 особа на отвореном. Мислим да смо се превише опустили у погледу организовања свадби и других јавних окупљања и то треба редуцирати, како би спријечили даље нагло повећавање броја заражених, додала је Пилав.

Посебно је истакла мјере које се односе на понашање правних субјеката.

– Вјерујте да ми се и данас, након скоро пола године, дешава да ме из фирми зову и кажу: “Имамо заражену особу, шта да радимо”. Па није више фебруар. Осим тога, према Закону о заштити становништва од заразних болести, сви правни субјекти су дужни сачинити планове дјеловања у слулчају ширења заразних болести.

Те планове морају имати сви, без изузетка. Овиме смо их подсјетили да имају ту обавезу, па нека изволе и направити планове, или нека буду спремни да плате казну, ако се оглуше о ову наредбу, а казне износе између 3.000 и 10.000 марака. Осим тога, донијели смо и препоруке да послодавци, ако је то могуће, организују рад од куће – напоменула је Пилав.

Говорећи о препорукама и наредбама за правне субјекте упутила је и похвале на рачун неких од њих.  

– Морам да похвалим мале предузетнике, попут козметичких и фризерских салона и слично, који се заиста придржавају свих прописаних мјера. Ту су дезинфекционе баријере, средства за дезинфекцију руку, запослени носе маске, рукавице, визире… Морам додати и да угоститељи углавном поштују прописане мјере, које укључују размак између столова, обавезну дезинфекцију и слично, нагласила је Пилав.

Подсјетила је да се међу мјерама налазе и препоруке да запосленима, код којих се јаве респираторни проблеми, повишена температура и слично, не би требали долазити на посао, уз обавезно јављање доктору, нити слати дјецу у вртиће.

На крају је прокоментарисала и шпекулације о могућем поновном затварању угоститељских објеката, фризерских и козметичарских салона, јавног превоза, о увођењу полицијског сата…

– Неће бити полицијског сата, нити затварања објеката. То је дало одређене ефекте у почетку, али сада већ не би дало неке значајније резултате. Уосталом, ни препоруке Свјетске здравствене организације више не предвиђају нити препоручују потпуни “лоцк доwн” какав смо имали у почетку. Оно што морамо је да будемо одговорни према себи и другима. Морамо коначно прихватити као нешто нормално и уобичајено ношење маски и чување дистанце, поготово када смо у затвореним јавним објектима, градском превозу и слично. Напросто, морамо се навићи да живимо с тим навикама. Тек тада ћемо моћи рачунати на смањење броја новозаражених особа, истакла је Пилав за Ослобођење.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Суљиц

07.07.2020 04:21

Свака част на коментару и сасвим исправно.Само сто народ не поштује мијере.Овдје у Њемачкој сви носе маске ама бас свако тако да врло мало има заразених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.07.2020 11:45

Ма, да, само у једној месници 1500 позитивних и неколико округа под блокадом и границе блокиране... Ма, то је дисциплина, бато! Ај, мрш тамо и ти и Њемачка! Имали сте пола године да се пресеравате о тој "дисциплини", док сте отуда доносили кугу овамо!

Name

На слици...

07.07.2020 04:28

“Старо мјесто” Градишка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

07.07.2020 06:00

Господја Пилав је свјетски стручњак свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

07.07.2020 06:17

Нек се свак понаса како мисли да треба. За евентуалне проблеме нек сам сноси последице. Препоруке постоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

07.07.2020 06:24

САДА ЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ЖЕНИДБЕ НЕТРЕБА ПУНО ПАРА И КРКАНЛУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грешка

07.07.2020 06:31

Дозволили смо да нам кафане буду основна дјелатност у држави и ниховим затварањем се "уништава" буџет државе. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесни

07.07.2020 06:59

Само болесни и они сто су позитини На теста треба да носе маске морамо се навици да зивимо са вирусом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.07.2020 11:48

А по теби позитивни и болесни баш морају, па морају у кафане, иначе ће да помру без кафана?!

Name

СЕЛМА

07.07.2020 11:13

КАКО МОЗЕС РЕЦ ДА СВИ НОСЕ МАСКЕ У ЊЕМАЦКОЈ НИЈЕ ТАЦНО ЈА САМ ВЕЦ НИЗ ГОДИНА ТАМО МАЛО КОГА ВИДИМ ДА НОСИ МАСКУ КАО ПРВО НИКАД НИСИ НИ ВИДИЈО ЊЕМАЦКУ МОЗДА СИ САМО ЦУО ЗА ЊУ ТОЛИКО

ОДГОВОРИТЕ