"Šta god da se desi nema zatvaranja kafana, salona.."

- Moramo konačno prihvatiti kao nešto normalno i uobičajeno nošenje maski i čuvanje distance, kazala je Aida Pilav.

Bosna i Hercegovina 06.07.2020 | 22:52
"Šta god da se desi nema zatvaranja kafana, salona.."

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je u subotu set novih restriktivnih mjera koje za cilj imaju suzbijanje širenja korona virusa. Međutim, većina mjera je i do sada bila na snazi i postavlja se pitanje kako obezbjediti njihovo provođenje, s obzirom na izuzetno veliki porast broja novozaraženih osoba u KS.

Kontrola provođenja donesenih mjera je na inspekcijskim organima i očekujemo da oni kao i do sada rade svoj posao u ovom segmentu, kazala nam je šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav.

Prema njenim riječima, iako na prvi pogled djeluju iste kao i dosadašnje, nove mjere ipak uvode neka dodatna ograničenja.

– Prije svega to se odnosi na javna okupljanja. Federalnim mjerama je taj broj ograničen na 100 osoba u zatvorenom prostoru i 300 osoba na otvorenom. Mi smo pooštrili te mjere i uveli ograničenja od 50 osoba u zatvorenom i do 100 osoba na otvorenom. Mislim da smo se previše opustili u pogledu organizovanja svadbi i drugih javnih okupljanja i to treba reducirati, kako bi spriječili dalje naglo povećavanje broja zaraženih, dodala je Pilav.

Posebno je istakla mjere koje se odnose na ponašanje pravnih subjekata.

– Vjerujte da mi se i danas, nakon skoro pola godine, dešava da me iz firmi zovu i kažu: “Imamo zaraženu osobu, šta da radimo”. Pa nije više februar. Osim toga, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svi pravni subjekti su dužni sačiniti planove djelovanja u slulčaju širenja zaraznih bolesti.

Te planove moraju imati svi, bez izuzetka. Ovime smo ih podsjetili da imaju tu obavezu, pa neka izvole i napraviti planove, ili neka budu spremni da plate kaznu, ako se ogluše o ovu naredbu, a kazne iznose između 3.000 i 10.000 maraka. Osim toga, donijeli smo i preporuke da poslodavci, ako je to moguće, organizuju rad od kuće – napomenula je Pilav.

Govoreći o preporukama i naredbama za pravne subjekte uputila je i pohvale na račun nekih od njih.  

– Moram da pohvalim male preduzetnike, poput kozmetičkih i frizerskih salona i slično, koji se zaista pridržavaju svih propisanih mjera. Tu su dezinfekcione barijere, sredstva za dezinfekciju ruku, zaposleni nose maske, rukavice, vizire… Moram dodati i da ugostitelji uglavnom poštuju propisane mjere, koje uključuju razmak između stolova, obaveznu dezinfekciju i slično, naglasila je Pilav.

Podsjetila je da se među mjerama nalaze i preporuke da zaposlenima, kod kojih se jave respiratorni problemi, povišena temperatura i slično, ne bi trebali dolaziti na posao, uz obavezno javljanje doktoru, niti slati djecu u vrtiće.

Na kraju je prokomentarisala i špekulacije o mogućem ponovnom zatvaranju ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičarskih salona, javnog prevoza, o uvođenju policijskog sata…

– Neće biti policijskog sata, niti zatvaranja objekata. To je dalo određene efekte u početku, ali sada već ne bi dalo neke značajnije rezultate. Uostalom, ni preporuke Svjetske zdravstvene organizacije više ne predviđaju niti preporučuju potpuni “lock down” kakav smo imali u početku. Ono što moramo je da budemo odgovorni prema sebi i drugima. Moramo konačno prihvatiti kao nešto normalno i uobičajeno nošenje maski i čuvanje distance, pogotovo kada smo u zatvorenim javnim objektima, gradskom prevozu i slično. Naprosto, moramo se navići da živimo s tim navikama. Tek tada ćemo moći računati na smanjenje broja novozaraženih osoba, istakla je Pilav za Oslobođenje.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Suljic

07.07.2020 06:21

Svaka čast na komentaru i sasvim ispravno.Samo sto narod ne poštuje mijere.Ovdje u Njemačkoj svi nose maske ama bas svako tako da vrlo malo ima zarazenih

ODGOVORITE
Name

Re:

07.07.2020 13:45

Ма, да, само у једној месници 1500 позитивних и неколико округа под блокадом и границе блокиране... Ма, то је дисциплина, бато! Ај, мрш тамо и ти и Њемачка! Имали сте пола године да се пресеравате о тој "дисциплини", док сте отуда доносили кугу овамо!

Name

Na slici...

07.07.2020 06:28

“Staro mjesto” Gradiška.

ODGOVORITE
Name

Zika

07.07.2020 08:00

Gospodja Pilav je svjetski stručnjak svaka cast

ODGOVORITE
Name

Pa

07.07.2020 08:17

Nek se svak ponasa kako misli da treba. Za eventualne probleme nek sam snosi posledice. Preporuke postoje.

ODGOVORITE
Name

Pop

07.07.2020 08:24

SADA JE VRIJEME ZA ŽENIDBE NETREBA PUNO PARA I KRKANLUKA

ODGOVORITE
Name

Greška

07.07.2020 08:31

Dozvolili smo da nam kafane budu osnovna djelatnost u državi i nihovim zatvaranjem se "uništava" budžet države. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Bolesni

07.07.2020 08:59

Samo bolesni i oni sto su pozitini Na testa treba da nose maske moramo se navici da zivimo sa virusom

ODGOVORITE
Name

Re:

07.07.2020 13:48

А по теби позитивни и болесни баш морају, па морају у кафане, иначе ће да помру без кафана?!

Name

SELMA

07.07.2020 13:13

KAKO MOZES REC DA SVI NOSE MASKE U NJEMACKOJ NIJE TACNO JA SAM VEC NIZ GODINA TAMO MALO KOGA VIDIM DA NOSI MASKU KAO PRVO NIKAD NISI NI VIDIJO NJEMACKU MOZDA SI SAMO CUO ZA NJU TOLIKO

ODGOVORITE