Колективни уговори ускоро истичу, права радника угрожена

Настављена је сага о посебним колективним уговорима запослених у јавним службама и органима управе. Синдикат управе Републике Српске оптужује Министарство рада да у преговоре увалачи ''жути синдикат''. Министарство одговора то није тачно.

Република Српска 06.07.2020 | 20:01
Колективни уговори ускоро истичу, права радника угрожена

Министарство рада Републике Српске је пропустило прилику да на вријеме  потпише споразум о продужењу важења Колективних уговора за 10.000 запослених у органима управе и јавним службама у РС.  Министарство жели да у преговоре о правима радника увуче мањи ''политичко – жути'' синдикат. Тврди то предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Божо Марћ износи нетачне информације – узвраћа Министарство рада. У ланцу препуцавања најслабија карика могли би да буду радници чија би права могла да буду доведена у питање, с обзиром на то да колективни уговори запослених у јавним службама и органима управе истичу у августу.

''На сједници Владе РС одржане 28. маја је повучена тачка која се односи на разматрање Инфорамције о захтјеву Синдиката управе РС  за продужење важења ПКУ за запослене у јавним службама РС. Под чијим притиском и по чијем налогу је повучен захтјев да се потпише Споразум о Колективном уговору? Питамо да ли је био интерес дугогодишњих партнера да увуку у читаву причу политички синдикат који у овим зградама и у свим органима управе има укупно 11 чланова и да ли ће дозволити да се преговара са Синдикатом који једва има 100-ак чланова  '' – каже предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Синдикат управе тврди да се уводи поилитика у рад синдиката. О томе, али и о преговорима у вези са новим колективним уговорима биће ријечи на састанку који је заказан крајем седмице у Министарству рада.

Пресједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби, Бранко Зеленовић данас није одговорао на телефонске позиве. Прије неколико дана из овог синдиката су поручили да права радника неће бити доведена у питању, али и да су они већински репрезензтивни синдикат који дјелује у оквиру Савеза сидниката РС.

Из Минсистарства рада данас оспоравају наводе да у преговоре покушавају да увуку политички жути синдикат. Ријеч је кажу о репрезентативном синдикату који дјелује на нивоу Српске и има легитимитет да учествује у преговорима.

''Сматрамо да има довољно времена да се до 24.08.2020. године обаве преговори Владе и репрезентативних синдиката и закључи нови Посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске са роком важења од три године. Министарство је упутило позив репрезентативним синдикатима и заказало преговоре за 10.07.2020. године'' – одговорили су из Министарства рада РС.

Из Синдиката управе РС поручују да су добили подршку и Европског комиетат за социјална питања у оквиру Савјета Европе. До 18. августа биће одржана и ванредна сједница Синдиката управе на којој ће бити одлучено о начинима даље борбе. 

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре Влади

06.07.2020 19:35

Никад ниста од вас и није било корисно, добронамјерно или ти продуктивно па неце ни ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.07.2020 08:03

ВИшак радника из администраијце влада мора хитно преусмерити на рад на њиву, разне економисте, правнике, приправнике итд, отворити пољпривредна добра на толиким површинама државног земљишта, а не да земља зараста у коров, док су канцеларије препуне паразита на народној грбачи. Свим запосленим у буџети смањти плате, и увести им радну обавезу током годишњег одмора да морају месец дана радити на пољпривредним газдиснствима, сваки власкихј пољопривредног газдин ства има право на одређен број буџетара да месец дана раде за њега да одраде плате које примају са народне грбаче.

Name

Јинг јанг

06.07.2020 19:44

Свакако их је бар 60% виска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.07.2020 05:54

Гласачка машинерија је сва на буџету...и боље је бити на буџету, него приватно радити...и шта онда очекивати?

Name

Мисо

06.07.2020 19:57

Па зар се и то зову радници дзабалебароси гласцка масинерија ако им не ваља нека се обрате господину Умицевицу Бема трази радника а из њихове је партије примице их сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

06.07.2020 20:19

Мене би било срамота да радим у јавној управи. Па људи моји ви сте један од узрока економске кризе у земљи. Радите са 20% капацитета а примате натпросјецне плате из будзета у којем на крају не остаје ниста, као скакавци сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гилес

06.07.2020 20:31

Само по закону и бити спреман за изазове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

06.07.2020 21:07

Раднике и немамо само странацку војску Секти на власти,а ради се о "људима" оскудног издразавања,образовања,манира тј.полуписмени послусници сељацке кателе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

06.07.2020 21:15

Битно је застити раднике у јавном сектору. Од реалног сектора су сви вец давно дигли руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гомила

07.07.2020 07:51

а и има их као мрава

ОДГОВОРИТЕ