Kolektivni ugovori uskoro ističu, prava radnika ugrožena

Nastavljena je saga o posebnim kolektivnim ugovorima zaposlenih u javnim službama i organima uprave. Sindikat uprave Republike Srpske optužuje Ministarstvo rada da u pregovore uvalači ''žuti sindikat''. Ministarstvo odgovora to nije tačno.

Republika Srpska 06.07.2020 | 20:01
Kolektivni ugovori uskoro ističu, prava radnika ugrožena

Ministarstvo rada Republike Srpske je propustilo priliku da na vrijeme  potpiše sporazum o produženju važenja Kolektivnih ugovora za 10.000 zaposlenih u organima uprave i javnim službama u RS.  Ministarstvo želi da u pregovore o pravima radnika uvuče manji ''političko – žuti'' sindikat. Tvrdi to predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Božo Marć iznosi netačne informacije – uzvraća Ministarstvo rada. U lancu prepucavanja najslabija karika mogli bi da budu radnici čija bi prava mogla da budu dovedena u pitanje, s obzirom na to da kolektivni ugovori zaposlenih u javnim službama i organima uprave ističu u avgustu.

''Na sjednici Vlade RS održane 28. maja je povučena tačka koja se odnosi na razmatranje Inforamcije o zahtjevu Sindikata uprave RS  za produženje važenja PKU za zaposlene u javnim službama RS. Pod čijim pritiskom i po čijem nalogu je povučen zahtjev da se potpiše Sporazum o Kolektivnom ugovoru? Pitamo da li je bio interes dugogodišnjih partnera da uvuku u čitavu priču politički sindikat koji u ovim zgradama i u svim organima uprave ima ukupno 11 članova i da li će dozvoliti da se pregovara sa Sindikatom koji jedva ima 100-ak članova  '' – kaže predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Sindikat uprave tvrdi da se uvodi poilitika u rad sindikata. O tome, ali i o pregovorima u vezi sa novim kolektivnim ugovorima biće riječi na sastanku koji je zakazan krajem sedmice u Ministarstvu rada.

Presjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi, Branko Zelenović danas nije odgovorao na telefonske pozive. Prije nekoliko dana iz ovog sindikata su poručili da prava radnika neće biti dovedena u pitanju, ali i da su oni većinski reprezenztivni sindikat koji djeluje u okviru Saveza sidnikata RS.

Iz Minsistarstva rada danas osporavaju navode da u pregovore pokušavaju da uvuku politički žuti sindikat. Riječ je kažu o reprezentativnom sindikatu koji djeluje na nivou Srpske i ima legitimitet da učestvuje u pregovorima.

''Smatramo da ima dovoljno vremena da se do 24.08.2020. godine obave pregovori Vlade i reprezentativnih sindikata i zaključi novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Republike Srpske sa rokom važenja od tri godine. Ministarstvo je uputilo poziv reprezentativnim sindikatima i zakazalo pregovore za 10.07.2020. godine'' – odgovorili su iz Ministarstva rada RS.

Iz Sindikata uprave RS poručuju da su dobili podršku i Evropskog komietat za socijalna pitanja u okviru Savjeta Evrope. Do 18. avgusta biće održana i vanredna sjednica Sindikata uprave na kojoj će biti odlučeno o načinima dalje borbe. 

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Re Vladi

06.07.2020 19:35

Nikad nista od vas i nije bilo korisno, dobronamjerno ili ti produktivno pa nece ni ovo

ODGOVORITE
Name

re

07.07.2020 08:03

VIšak radnika iz administraijce vlada mora hitno preusmeriti na rad na njivu, razne ekonomiste, pravnike, pripravnike itd, otvoriti poljprivredna dobra na tolikim površinama državnog zemljišta, a ne da zemlja zarasta u korov, dok su kancelarije prepune parazita na narodnoj grbači. Svim zaposlenim u budžeti smanjti plate, i uvesti im radnu obavezu tokom godišnjeg odmora da moraju mesec dana raditi na poljprivrednim gazdisnstvima, svaki vlaskihj poljoprivrednog gazdin stva ima pravo na određen broj budžetara da mesec dana rade za njega da odrade plate koje primaju sa narodne grbače.

Name

Jing jang

06.07.2020 19:44

Svakako ih je bar 60% viska!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.07.2020 05:54

Glasačka mašinerija je sva na budžetu...i bolje je biti na budžetu, nego privatno raditi...i šta onda očekivati?

Name

Miso

06.07.2020 19:57

Pa zar se i to zovu radnici dzabalebarosi glascka masinerija ako im ne valja neka se obrate gospodinu Umicevicu Bema trazi radnika a iz njihove je partije primice ih sigurno.

ODGOVORITE
Name

Ivan

06.07.2020 20:19

Mene bi bilo sramota da radim u javnoj upravi. Pa ljudi moji vi ste jedan od uzroka ekonomske krize u zemlji. Radite sa 20% kapaciteta a primate natprosjecne plate iz budzeta u kojem na kraju ne ostaje nista, kao skakavci ste.

ODGOVORITE
Name

Giles

06.07.2020 20:31

Samo po zakonu i biti spreman za izazove.

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

06.07.2020 21:07

Radnike i nemamo samo stranacku vojsku Sekti na vlasti,a radi se o "ljudima" oskudnog izdrazavanja,obrazovanja,manira tj.polupismeni poslusnici seljacke katele.

ODGOVORITE
Name

Sindikat

06.07.2020 21:15

Bitno je zastiti radnike u javnom sektoru. Od realnog sektora su svi vec davno digli ruke.

ODGOVORITE
Name

gomila

07.07.2020 07:51

a i ima ih kao mrava

ODGOVORITE