Ђаци организовали прославу матура, па се заразили

Три ученика нишке ОШ "Доситеј Обрадовић" у Нишу који су крајем јуна били на самоиницијативно организованој прослави мале матуре, заражени су корона вирусом док су два наставника, упућена превентивно у самоизолацију, сазнаје "Блиц".

Србија 06.07.2020 | 19:10
Ђаци организовали прославу матура, па се заразили

Начелник нишке Школске управе Драган Гејо каже да прослава није била у организацији школе, већ да су је самоиницијативно организовали ученици два одељења са својим родитељима.

- То није било у организацији школе. Била су два одељења, око 40 ученика. Отишла су са њима само два наставника, опет на своју руку – један предметни наставник и један разредни старешина. Када је директор чуо за то, није дозволио наставницима да дођу у школу, него им је наложио да буду у самоизолацији док се не истестирају. Тако ни приликом уноса листе жеља није била та разредна старешина која је била на прослави, већ је њу заменила друга наставница. Школа је предузела све што се тиче мера и више од тога - објашњава Гејо. 

Директор школе Дејан Богдановић каже да су обавештење да је један ученик позитиван на корону добили од Института за јавно здравље, након чега су одмах обавеститили наставнике и родитеље деце која су присуствовала прослави.

Након тога јавили су се родитељи још два ученика.

Како додаје, родитељи свих ученика који су присуствовали прослави су обавештени да је један од ђака позитиван на корону и да је потребно да се сви који су били у контакту са њим а имају симптоме, јаве Дому здравља како би се тестирали.

- После два, три дана, јавили су се родитељи још два ђака да кажу да су и њихова деца имала симптоме обољења. О свеми смо по првом сазнању одмах обавестили и Школску управу и окружну уписну комисију - каже за "Блиц" директор Богдановић.

Срећом, сва три ђака имају блажу клиничку слику

Он наводи да су, према информацијама које су разредне старешине добиле од родитеља, сва три ученика имала блажу клиничку слику и да су добро.

- И ученик који је имао први те симптоме, и друга два ученика имали су само температуру, два, три дана. Да ли су је ученик који је први имао симптоме био већ заражен када је отишао на прославу или се тамо заразио, ја то не знам. Ово двоје ученика који су се накнадно јавили, нису били у блиском контакту са учеником који је први имао симптоме, јер нису били заједно за столом. Прославу су организовали ђаци и родитељи самоиницијативно - истиче Богдановић.

Он каже да су сви ученици који су били на тој прослави претходно полагали малу матуру, тако да неће бити потребе ни за каквим додатним полагањима, а да су приликом уписивања листе жеља биле примењене максималне мере безбедности.

- Другарско вече је било у петак 26. јуна, а пријемни испити 17, 18. и 19. јуна. Након сазнања да је ученик позитиван на корону, уписивање листа жеља је спроведено по препорукама Института да ученици који су били са њим у контакту не долазе. Зато смо донели одлуку да за сваки случај сви који су били на тој прослави не долазе за листе жеља, већ да то учини породица или старатељ, а сви су имали маске - објашњава Богдановић.

(Блиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

атила

06.07.2020 17:22

Веома вазна вијест за преко Дринске Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

07.07.2020 08:36

Ко те пусти да завршиш основну школу?

Name

Дајана

07.07.2020 12:33

Одј**и у скоковима!

Name

Ха ха

06.07.2020 17:59

која глупост како се незаразе политицари у скупстини има их ко паса

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

06.07.2020 18:12

Само ви славите матуре... Сто висе феста, висе и заразенух...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупа влахадија.

06.07.2020 19:10

Глупсони!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалукааааб.л

06.07.2020 19:42

Тако и у Бањалуци..имају матуре ко до 50 људи и не организује скола вец родитељи уценика ко фол....помодарство...кретенизам..није говно јест прољв...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

06.07.2020 20:21

Славе сто су заврсили основну сколу, какви идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татини синови

06.07.2020 22:03

ахахахахах а тата це им купити докторате.Да се синови не муце

Name

Да су Албанци или Бошњаци...

06.07.2020 22:33

...овдје би било фашизма и нацизма у Православним коменрарима! Овако...ма нема везе, дјеца се играла... Сад се види да сте ви Православци будале над свим будалама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.07.2020 12:24

Сиктер, некрсту, СИКТЕР!

Name

Дајана

07.07.2020 12:34

Одј**и у скоковима!

Name

Превише

06.07.2020 22:40

...смо као народ дигнутог носа! Мислимо то што смо православци да нам болести ништа не могу!? Ја сам престрављен!

ОДГОВОРИТЕ