Đaci organizovali proslavu matura, pa se zarazili

Tri učenika niške OŠ "Dositej Obradović" u Nišu koji su krajem juna bili na samoinicijativno organizovanoj proslavi male mature, zaraženi su korona virusom dok su dva nastavnika, upućena preventivno u samoizolaciju, saznaje "Blic".

Srbija 06.07.2020 | 19:10
Đaci organizovali proslavu matura, pa se zarazili

Načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo kaže da proslava nije bila u organizaciji škole, već da su je samoinicijativno organizovali učenici dva odeljenja sa svojim roditeljima.

- To nije bilo u organizaciji škole. Bila su dva odeljenja, oko 40 učenika. Otišla su sa njima samo dva nastavnika, opet na svoju ruku – jedan predmetni nastavnik i jedan razredni starešina. Kada je direktor čuo za to, nije dozvolio nastavnicima da dođu u školu, nego im je naložio da budu u samoizolaciji dok se ne istestiraju. Tako ni prilikom unosa liste želja nije bila ta razredna starešina koja je bila na proslavi, već je nju zamenila druga nastavnica. Škola je preduzela sve što se tiče mera i više od toga - objašnjava Gejo. 

Direktor škole Dejan Bogdanović kaže da su obaveštenje da je jedan učenik pozitivan na koronu dobili od Instituta za javno zdravlje, nakon čega su odmah obavestitili nastavnike i roditelje dece koja su prisustvovala proslavi.

Nakon toga javili su se roditelji još dva učenika.

Kako dodaje, roditelji svih učenika koji su prisustvovali proslavi su obavešteni da je jedan od đaka pozitivan na koronu i da je potrebno da se svi koji su bili u kontaktu sa njim a imaju simptome, jave Domu zdravlja kako bi se testirali.

- Posle dva, tri dana, javili su se roditelji još dva đaka da kažu da su i njihova deca imala simptome oboljenja. O svemi smo po prvom saznanju odmah obavestili i Školsku upravu i okružnu upisnu komisiju - kaže za "Blic" direktor Bogdanović.

Srećom, sva tri đaka imaju blažu kliničku sliku

On navodi da su, prema informacijama koje su razredne starešine dobile od roditelja, sva tri učenika imala blažu kliničku sliku i da su dobro.

- I učenik koji je imao prvi te simptome, i druga dva učenika imali su samo temperaturu, dva, tri dana. Da li su je učenik koji je prvi imao simptome bio već zaražen kada je otišao na proslavu ili se tamo zarazio, ja to ne znam. Ovo dvoje učenika koji su se naknadno javili, nisu bili u bliskom kontaktu sa učenikom koji je prvi imao simptome, jer nisu bili zajedno za stolom. Proslavu su organizovali đaci i roditelji samoinicijativno - ističe Bogdanović.

On kaže da su svi učenici koji su bili na toj proslavi prethodno polagali malu maturu, tako da neće biti potrebe ni za kakvim dodatnim polaganjima, a da su prilikom upisivanja liste želja bile primenjene maksimalne mere bezbednosti.

- Drugarsko veče je bilo u petak 26. juna, a prijemni ispiti 17, 18. i 19. juna. Nakon saznanja da je učenik pozitivan na koronu, upisivanje lista želja je sprovedeno po preporukama Instituta da učenici koji su bili sa njim u kontaktu ne dolaze. Zato smo doneli odluku da za svaki slučaj svi koji su bili na toj proslavi ne dolaze za liste želja, već da to učini porodica ili staratelj, a svi su imali maske - objašnjava Bogdanović.

(Blic)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

atila

06.07.2020 19:22

Veoma vazna vijest za preko Drinske Srbe.

ODGOVORITE
Name

lala

07.07.2020 10:36

Ko te pusti da završiš osnovnu školu?

Name

Dajana

07.07.2020 14:33

Odj**i u skokovima!

Name

Ha ha

06.07.2020 19:59

koja glupost kako se nezaraze politicari u skupstini ima ih ko pasa

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

06.07.2020 20:12

Samo vi slavite mature... Sto vise festa, vise i zarazenuh...

ODGOVORITE
Name

Glupa vlahadija.

06.07.2020 21:10

Glupsoni!

ODGOVORITE
Name

Banjalukaaaab.l

06.07.2020 21:42

Tako i u Banjaluci..imaju mature ko do 50 ljudi i ne organizuje skola vec roditelji ucenika ko fol....pomodarstvo...kretenizam..nije govno jest proljv...

ODGOVORITE
Name

Ivan

06.07.2020 22:21

Slave sto su zavrsili osnovnu skolu, kakvi idioti.

ODGOVORITE
Name

Tatini sinovi

07.07.2020 00:03

ahahahahah a tata ce im kupiti doktorate.Da se sinovi ne muce

Name

Da su Albanci ili Bošnjaci...

07.07.2020 00:33

...ovdje bi bilo fašizma i nacizma u Pravoslavnim komenrarima! Ovako...ma nema veze, djeca se igrala... Sad se vidi da ste vi Pravoslavci budale nad svim budalama!

ODGOVORITE
Name

Re:

07.07.2020 14:24

Сиктер, некрсту, СИКТЕР!

Name

Дајана

07.07.2020 14:34

Одј**и у скоковима!

Name

Previše

07.07.2020 00:40

...smo kao narod dignutog nosa! Mislimo to što smo pravoslavci da nam bolesti ništa ne mogu!? Ja sam prestravljen!

ODGOVORITE