Умјесто "Сребрене малине" могу бити и "дијамантске"

Ако су респиратори и маске одрађени под називом "Сребрене малине", онда би јавне набавке за руднике могле да понесу назив ''златне'' или ''дијамантске'' малине.

Босна и Херцеговина 06.07.2020 | 14:57
Умјесто "Сребрене малине" могу бити и "дијамантске"

Љубитељи вестерна добро се сјећају пљачкаша Џеси Џејмса који је са маском на лицу упадао у банке и односио новац. По свему судећи, неки политичари и јавни упосленици су велики фанови овог пљачкашког лика.

Још кад је за вријеме епидемије короне уведено ношење маски, помислили су да је куцнуо њихов час. Једноставно, нису могли да се суздрже. Пљачке су виђене у оба ентитета БИХ.

Медији већ мјесецима извјештавају о криминалним набавкама маски, респиратора покретне болнице, шатора, опреме за инфузију, итд.

Поводом акције ''Респиратори'', органа гоњења БИХ, грађани су имали прилику да сазнају чињенице како се немилице и бахато краде народни новац. За сваку похвалу је обрачун са криминалом у вриједности 10,5 милиона КМ. Под условом да се истјера до краја!

Неке друге операције за ''спас народа'' са туристичко-медицинском опремом су и даље под лупом јавности и истрагом. Покретна болница, херојски транспортована и спашена од европских гусара, још чека раплет.

Али, шта се дешава са евидентним криминалом у тридесет пута већем износу од онога из акције ''Респиратори''. Ради се о суми преко 300 милиона КМ, којом су упосленици ЕП ФБИХ оперисали у набавкама опреме за модернизацију рудника?

Ако су респиратори и маске одрађени под називом "Сребрене малине", онда би јавне набавке за руднике могле да понесу назив ''златне''
или ''дијамантске'' малине.

Ма колико чудно изгледало, епидемија короне могла би да донесе спас рударству ФБИХ.

Привођење одговорних за мистериозне набавке медицинске опреме, са надуваним цијенама, или потпуно фиктивним куповинама, даје наду да би органи гоњења могли да усмјере поглед и на деценијску игру са заобилажењем процедура јавних набавки, у којима је потрошено преко 310 милиона КМ народних пара.

У тој игри, као што је већ било објављено, био је присутан богат репертоар: од заобилажења закона, до директних вршења кривичних дјела. Практично, једна пољска компанија је са сарадницима у руководству ЕП договарала и реализовала испоруку опреме.

Неки тендери били су тајни, познати само ''пољском тиму'', други су поништавани без разлога, купована је половна опрема из ''друге руке'' као нова, опрема купљена преко посредника није плаћана добављачима већ су ликвидиране посредничке фирме, итд.

Јавност је већ обавијештена путем медија како је компанија Бецкер Wаркоп СП. з.о.о., испоручила опрему за руднике Какањ из друге руке, односно половну, приказујући је као нову.

Додуше, рударска опрема се знатно разликује од покретне болнице по томе што иде дубоко под земљу, а не на ливаду пред очи јавности.

Намјеру ''пољске екипе'' унутар ЕП ФБИХ и њиховог везног играча Виктора Милића да наставе са праксом монополисања јавних набавки, доказује именовање Адмира Анделије за генералног директора ЕП ФБИХ.

Како наводи Ослобођење у тексту ''Рудници у мраку, Анделија у тендеру'', дотични Анделија био је учесник досадашњих штелованих тендера и поништавања, у случају да њихови пољски фаворити не могу да прођу.

<спан стyле="цолор: #ба372а;">хттпс://www.ослободјење.ба/досјеи/колумне/рудници-у-мраку-анделија-у-тендеру-570143

У посљедњих годину дана, прије епидемије короне, то се десило у два случаја. Тендер за ЗД РМУ Бреза у вриједности 13,7 милиона евра, поништен је због озбиљне конкуренције и интересовања кредибилних компанија из ЕУ о тендерској процедури. Други тендер за рудник Мрамор у Бановићима у вриједности 21 милион КМ, ''пољска екипа'' је била принуђена да поништи због суочавања са доказима компанија из ЕУ, да тендер није уопште јавно објављен, већ да се одвијао по тајној процедури.

Међутим, прије ова два тендера, успјешно су реализоване набавке у вредности 310 милиона КМ у оквиру већих инвестиција, а још 200 милиона км је утрошено за подршку рударству ФБиХ.

За разлику од маски и респиратора, рударска опрема је уско-специфична и само експерти у тој области могу да је процијене. Управо они су и указали да је руднику Какањ испоручена половна опрема под маском нове и понудили доказе. То знају у руднику Какањ и руководству ЕП, али су се опредијелили по оној народној ''ћутња је злато''.

Централни везни играч изван ЕП ФБИХ, за мутне радње и сумњиве послове у посљедње двије деценије, био је све вријеме Виктор Милић. Иако познат као успјешан у дистрибуцији рударске опреме, према званичним подацима Кантоналног суда у Тузли, његова фирма РИВИН д.о.о.
Лукавац дужна је да плати страним компанијама за преузету а неплаћену опрему, са каматама, неколико стотина хиљада евра.

Рударски експерт Милић ријешио је случај тако што је имовину своје фирме прије губитка спора пребацио на чланове своје породице, а укупна дуговања око 500.000 евра оставио фирми у ликвидацији. О томе је суд у Тузли 18. децембра 2018. обавијестио стране компаније, наводећи
да због ликвидације Милићеве фирме РИВИН д.о.о., оне нису у стању да намире њихова потраживања.

Додуше, Милић је још током суђења обавијестио стране партнере о својим персоналним везама са директором полиције ФБИХ и правосудним органима, опомињући их да губе вријеме спорећи се с њим у ФБИХ.

Судски опрост задужења од пола милиона евра, идеална је прилика за нове пословне подухвате са новим директором ЕП ФБИХ, а старим пајтосом у сумњивим пословима Анделијом. Са Адмиром Анделијом, пут у свијетлу будућност и нову деценију мутних послова је обезбијеђен.

Тако бар мисли уходана ''пољска екипа''.

Да се ствари неће одвијати по њиховом сценарију показује неколико чињеница.

- Реакција државе на случај Сребрене малине опомиње на појачани мониторинг јавних набавки, тако да је случај неке нове златне или дијамантске малине веома упитан и ризичан.

- Појачан мониторинг неколико европских компанија према јавним набавкама ЕП у области рударства, који је довео до поништавања посљедња два тендера унио је нервозу у руководство ЕП.

- Доношење новог закона о јавним набавкама

У Представничком дому Парламентарне скупштине БИХ, у процедури је нови закон о јавним набавкама усклађен са европским стандардима. Како наводе медији, нови закон ће у потпуности бити усклађен са Европском директивом о јавним набавкама и БиХ ће уградити ЕУ стандарде у овој области у своје законодавство.

Приједлог закона је креиран у комуникацији са Јоханном Саттлером и Европском делегацијом у БиХ, а с њим су упознате амбасаде Њемачке, САД и Велике Британије. Наводно, закон би требао да онемогући случајеве као што је Сребрена малина.

- Премијер ФБИХ Фадил Новалић сигурно неће дозволити да послије Сребрене малине, има ''крими'' ситуацију и са златном. Мада, мора се признати да се ''пољска екипа'' била размахала и уњеговом мандату, када је и купљена половна опрема као нова.

И пред тога, Анделија, Милић и њихови пољски ментори гаје наду да могу да наставе по старом рецепту: ''Узми аго, што ти драго!'' Јер све док се на челу правосудних институција налази ''потковани'' Милан Тегелтија, многи фанови Џеси Џејмса имаће и даље отворен и заштићен простор за разне махинације.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ало

06.07.2020 13:44

Дали би иједан нормала цовјек поред овакви гласаца у радио ста друго?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРАНСКА ДЕМОКРАТИЈА

06.07.2020 14:20

НАМА ЈЕ ЗАПАД УВЕО ИРАНСКУ ДЕМОКРАТИЈУ. КОРОПЦИЈА 1.000.000 ОДСТО.

Name

Марко

06.07.2020 14:17

Мене је срамота ово читати не знам како некога није било срамота док је писао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла Месиц-Поповиц

06.07.2020 14:56

БиХ постаје сваким даном све веци предмет спрдње, ругло нерада и непрофесионализма. Писи углавном пропало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска дрзава

06.07.2020 15:45

Добро ми јос уопсте и постојимо, добро уопсте и постоји ова дрзава.Не треба заборавити да се пријасње богатство, систематски, растура а пљацка 3 деценије,на истеку је, сада це градјанима из дана у дан бити све тезе и тезе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франак

07.07.2020 01:28

Само ситна буранија одговарао иде у затвор или губи посао.за милион нико није одговарао или лежао у затвору паметном доста тако је има 20 година..

ОДГОВОРИТЕ