Umjesto "Srebrene maline" mogu biti i "dijamantske"

Ako su respiratori i maske odrađeni pod nazivom "Srebrene maline", onda bi javne nabavke za rudnike mogle da ponesu naziv ''zlatne'' ili ''dijamantske'' maline.

Bosna i Hercegovina 06.07.2020 | 14:57
Umjesto "Srebrene maline" mogu biti i "dijamantske"

Ljubitelji vesterna dobro se sjećaju pljačkaša Džesi Džejmsa koji je sa maskom na licu upadao u banke i odnosio novac. Po svemu sudeći, neki političari i javni uposlenici su veliki fanovi ovog pljačkaškog lika.

Još kad je za vrijeme epidemije korone uvedeno nošenje maski, pomislili su da je kucnuo njihov čas. Jednostavno, nisu mogli da se suzdrže. Pljačke su viđene u oba entiteta BIH.

Mediji već mjesecima izvještavaju o kriminalnim nabavkama maski, respiratora pokretne bolnice, šatora, opreme za infuziju, itd.

Povodom akcije ''Respiratori'', organa gonjenja BIH, građani su imali priliku da saznaju činjenice kako se nemilice i bahato krade narodni novac. Za svaku pohvalu je obračun sa kriminalom u vrijednosti 10,5 miliona KM. Pod uslovom da se istjera do kraja!

Neke druge operacije za ''spas naroda'' sa turističko-medicinskom opremom su i dalje pod lupom javnosti i istragom. Pokretna bolnica, herojski transportovana i spašena od evropskih gusara, još čeka raplet.

Ali, šta se dešava sa evidentnim kriminalom u trideset puta većem iznosu od onoga iz akcije ''Respiratori''. Radi se o sumi preko 300 miliona KM, kojom su uposlenici EP FBIH operisali u nabavkama opreme za modernizaciju rudnika?

Ako su respiratori i maske odrađeni pod nazivom "Srebrene maline", onda bi javne nabavke za rudnike mogle da ponesu naziv ''zlatne''
ili ''dijamantske'' maline.

Ma koliko čudno izgledalo, epidemija korone mogla bi da donese spas rudarstvu FBIH.

Privođenje odgovornih za misteriozne nabavke medicinske opreme, sa naduvanim cijenama, ili potpuno fiktivnim kupovinama, daje nadu da bi organi gonjenja mogli da usmjere pogled i na decenijsku igru sa zaobilaženjem procedura javnih nabavki, u kojima je potrošeno preko 310 miliona KM narodnih para.

U toj igri, kao što je već bilo objavljeno, bio je prisutan bogat repertoar: od zaobilaženja zakona, do direktnih vršenja krivičnih djela. Praktično, jedna poljska kompanija je sa saradnicima u rukovodstvu EP dogovarala i realizovala isporuku opreme.

Neki tenderi bili su tajni, poznati samo ''poljskom timu'', drugi su poništavani bez razloga, kupovana je polovna oprema iz ''druge ruke'' kao nova, oprema kupljena preko posrednika nije plaćana dobavljačima već su likvidirane posredničke firme, itd.

Javnost je već obaviještena putem medija kako je kompanija Becker Warkop SP. z.o.o., isporučila opremu za rudnike Kakanj iz druge ruke, odnosno polovnu, prikazujući je kao novu.

Doduše, rudarska oprema se znatno razlikuje od pokretne bolnice po tome što ide duboko pod zemlju, a ne na livadu pred oči javnosti.

Namjeru ''poljske ekipe'' unutar EP FBIH i njihovog veznog igrača Viktora Milića da nastave sa praksom monopolisanja javnih nabavki, dokazuje imenovanje Admira Andelije za generalnog direktora EP FBIH.

Kako navodi Oslobođenje u tekstu ''Rudnici u mraku, Andelija u tenderu'', dotični Andelija bio je učesnik dosadašnjih štelovanih tendera i poništavanja, u slučaju da njihovi poljski favoriti ne mogu da prođu.

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/kolumne/rudnici-u-mraku-andelija-u-tenderu-570143

U posljednjih godinu dana, prije epidemije korone, to se desilo u dva slučaja. Tender za ZD RMU Breza u vrijednosti 13,7 miliona evra, poništen je zbog ozbiljne konkurencije i interesovanja kredibilnih kompanija iz EU o tenderskoj proceduri. Drugi tender za rudnik Mramor u Banovićima u vrijednosti 21 milion KM, ''poljska ekipa'' je bila prinuđena da poništi zbog suočavanja sa dokazima kompanija iz EU, da tender nije uopšte javno objavljen, već da se odvijao po tajnoj proceduri.

Međutim, prije ova dva tendera, uspješno su realizovane nabavke u vrednosti 310 miliona KM u okviru većih investicija, a još 200 miliona km je utrošeno za podršku rudarstvu FBiH.

Za razliku od maski i respiratora, rudarska oprema je usko-specifična i samo eksperti u toj oblasti mogu da je procijene. Upravo oni su i ukazali da je rudniku Kakanj isporučena polovna oprema pod maskom nove i ponudili dokaze. To znaju u rudniku Kakanj i rukovodstvu EP, ali su se opredijelili po onoj narodnoj ''ćutnja je zlato''.

Centralni vezni igrač izvan EP FBIH, za mutne radnje i sumnjive poslove u posljednje dvije decenije, bio je sve vrijeme Viktor Milić. Iako poznat kao uspješan u distribuciji rudarske opreme, prema zvaničnim podacima Kantonalnog suda u Tuzli, njegova firma RIVIN d.o.o.
Lukavac dužna je da plati stranim kompanijama za preuzetu a neplaćenu opremu, sa kamatama, nekoliko stotina hiljada evra.

Rudarski ekspert Milić riješio je slučaj tako što je imovinu svoje firme prije gubitka spora prebacio na članove svoje porodice, a ukupna dugovanja oko 500.000 evra ostavio firmi u likvidaciji. O tome je sud u Tuzli 18. decembra 2018. obavijestio strane kompanije, navodeći
da zbog likvidacije Milićeve firme RIVIN d.o.o., one nisu u stanju da namire njihova potraživanja.

Doduše, Milić je još tokom suđenja obavijestio strane partnere o svojim personalnim vezama sa direktorom policije FBIH i pravosudnim organima, opominjući ih da gube vrijeme sporeći se s njim u FBIH.

Sudski oprost zaduženja od pola miliona evra, idealna je prilika za nove poslovne poduhvate sa novim direktorom EP FBIH, a starim pajtosom u sumnjivim poslovima Andelijom. Sa Admirom Andelijom, put u svijetlu budućnost i novu deceniju mutnih poslova je obezbijeđen.

Tako bar misli uhodana ''poljska ekipa''.

Da se stvari neće odvijati po njihovom scenariju pokazuje nekoliko činjenica.

- Reakcija države na slučaj Srebrene maline opominje na pojačani monitoring javnih nabavki, tako da je slučaj neke nove zlatne ili dijamantske maline veoma upitan i rizičan.

- Pojačan monitoring nekoliko evropskih kompanija prema javnim nabavkama EP u oblasti rudarstva, koji je doveo do poništavanja posljednja dva tendera unio je nervozu u rukovodstvo EP.

- Donošenje novog zakona o javnim nabavkama

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH, u proceduri je novi zakon o javnim nabavkama usklađen sa evropskim standardima. Kako navode mediji, novi zakon će u potpunosti biti usklađen sa Evropskom direktivom o javnim nabavkama i BiH će ugraditi EU standarde u ovoj oblasti u svoje zakonodavstvo.

Prijedlog zakona je kreiran u komunikaciji sa Johannom Sattlerom i Evropskom delegacijom u BiH, a s njim su upoznate ambasade Njemačke, SAD i Velike Britanije. Navodno, zakon bi trebao da onemogući slučajeve kao što je Srebrena malina.

- Premijer FBIH Fadil Novalić sigurno neće dozvoliti da poslije Srebrene maline, ima ''krimi'' situaciju i sa zlatnom. Mada, mora se priznati da se ''poljska ekipa'' bila razmahala i unjegovom mandatu, kada je i kupljena polovna oprema kao nova.

I pred toga, Andelija, Milić i njihovi poljski mentori gaje nadu da mogu da nastave po starom receptu: ''Uzmi ago, što ti drago!'' Jer sve dok se na čelu pravosudnih institucija nalazi ''potkovani'' Milan Tegeltija, mnogi fanovi Džesi Džejmsa imaće i dalje otvoren i zaštićen prostor za razne mahinacije.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

alo

06.07.2020 15:44

Dali bi ijedan normala covjek pored ovakvi glasaca u radio sta drugo?

ODGOVORITE
Name

IRANSKA DEMOKRATIJA

06.07.2020 16:20

NAMA JE ZAPAD UVEO IRANSKU DEMOKRATIJU. KOROPCIJA 1.000.000 ODSTO.

Name

Marko

06.07.2020 16:17

Mene je sramota ovo čitati ne znam kako nekoga nije bilo sramota dok je pisao

ODGOVORITE
Name

Lejla Mesic-Popovic

06.07.2020 16:56

BiH postaje svakim danom sve veci predmet sprdnje, ruglo nerada i neprofesionalizma. Pisi uglavnom propalo!

ODGOVORITE
Name

Mafijaska drzava

06.07.2020 17:45

Dobro mi jos uopste i postojimo, dobro uopste i postoji ova drzava.Ne treba zaboraviti da se prijasnje bogatstvo, sistematski, rastura a pljacka 3 decenije,na isteku je, sada ce gradjanima iz dana u dan biti sve teze i teze......

ODGOVORITE
Name

Franak

07.07.2020 03:28

Samo sitna buranija odgovarao ide u zatvor ili gubi posao.za milion niko nije odgovarao ili ležao u zatvoru pametnom dosta tako je ima 20 godina..

ODGOVORITE