Поистовјећивање Цркве са нацијом створило „секте”

- Црква је отворена за дијалог о Закону о слободи вјероисповести, али не и власт која је навикла на монолог, рекао је митрополит црногорско приморски Амфилохије.

Регион 06.07.2020 | 10:39
Поистовјећивање Цркве са нацијом створило „секте”

Амфилохије је путем “Интернет литије” Радија Светигоре поручио да послије Петровдана, 12. јула Црква нема шта да очекује од власти, пренио је подгорички Дан.

"Ми смо отворени за дијалог, Црква је по својој природи црква дијалога. Они су увели монолог, а навикли су то од својих учитеља”, казао је Амфилохије.

Митрополит је рекао да се у Цркви ипак надају да ће Скупштина укинути спорне одредбе Закона о слободи вјероисповести.

Оптужио је власт у Црној Гори да епидемију корона вируса користи да, како каже, остане на власти.

Не би, казао је, изненадило да велики број оних, који су до сада гласали за актуелну власт не учине то и на предстојећим парламентарним изборима у Црној Гори, 30. августа.

Замјерајући црногорском предсједнику Милу Ðукановићу то што је рекао да ће побиједити Српску православну цркву, митрополит је поручио да је поистовјећивање Цркве са нацијом створило „секте”.

Навео је и да група српских националиста, који поистовјећују Цркву са нацијом, такође одрасла у периоду марксизма.

(Тањуг) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Маxо

06.07.2020 09:49

Мало је познато да је 1933. године Архијерејски сабор СПЦ на свом засједању донио одлуку да цирирам: „Србин = православац, православац = Србин и од тада си нико није могао другачије изјаснити, већ како је записано у одлуци , до тада су се и други народи могли изјашњавати као Срби – исламске вјероисповијести, познати музички бенд Браћа Цицварићи су се управо тако изјашњавали и сада ми неке ствари нису јасне, када су у питању некакве секте како говори Митрополит Амфилохије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРУН ИЛИЈА

06.07.2020 11:50

Дефинитивно то јесте једна од највецих гресака мозда цак и у цјелокупној насој историји. Питање је само да ли је то у сустини и био циљ, разбијање српског народа уз помоц такве одлуке "врха" цркве ? Питање мозда звуци као јерес али ако погледамо од тада до сада резултати на терену су за Србе као народ поразавајуци... Замислите колико би данас заједно било Срба православаца, Срба католика и Срба муслимана ? Удрузени би врло вјероватно били јаци од Њемацке и мозда бас у том грму и лези зец... Овако уситњени смо само јефтина радна снага за Üберменсцхен нацију...

Name

ре перун илија

06.07.2020 15:09

Нема превртљивије групације од муслиман, теско би та нација исла са њима. Сваки пут на страну јацег. А у зависности од ситуације до ситуације мијењају мисљење. Кад је несто код њих онда је то ок, нпр. мало заразених, онда казу:" ми се купамо и одрзавамо хигијену ви сте прљави, једете из исте касике(мисле на прицесце)". Кад се код њих повеца број заразених, а код нас мали, онда иде прица:" нема везе гдје је, зар да се дијелимо у ова теска времена?". Кад се суди Србину за ратни злоцин, казу: "нека суде сваком па и мом оцу, ако је уцинио злоцин". Осуде Босњака, иде прица:" засто нас осудјују кад смо се бранили од агресора?".Не би ту било среце са њима.

Name

@ Перун Илија

06.07.2020 16:36

То више личи на вас, циничне Православце! Увијек тражите оправдања за властите злочине, било које врсте! Као "чинимо злочине, јер смо на то натјерани"??? Властите људе који говоре о вашим злочинима сматрате "издајницима" , попут Чедомир Јовановића, док такве људе из редова других народа сматрате добрима!?!?! Ви сте један апсурдан и жалостан народ!

Name

попе

06.07.2020 09:59

Нико ти небрани да слободно верујес,ако си искрени верник али веру злоупотребљавате у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марк

06.07.2020 10:24

каква умјетницка фотка

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ марк

06.07.2020 12:26

Грохотом се смијем гдје их надјосе.

Name

66

06.07.2020 10:27

лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

06.07.2020 10:53

Рече човјек из цркве која у свом имену има нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

06.07.2020 11:21

Ðукановићу! па само ђаво се бори са богом и црквом ,нећеш се са њиме ваљда у дружити,чуј мене па ти си се већ давно удружијо ,али не вјерујем да ћеш победити,чврсто вјерујем у бога и цркву јер је бог свемоћан ,ђаво је то сватијо само јос ти требас ,вријеме је једном да сватис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

06.07.2020 11:22

па то се код нас ради вец 30 година. србин=православац, хрват=католик, босњак=муслиман и обрнуто. све саме секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.07.2020 14:27

и црква је секта, и они се клањају сликама и имагинарним ликовима, једино је разлика што црква има доста јачу инфраструктуру. То треба опорезовати као и свако предузеће, продавач магле, може, има порез да плаћаш и на продавање магле.

Name

Е нес

06.07.2020 11:31

Ма ста хоце они да праве власт нек се црква немијеса тамо гдје јој није мјесто само сире мрзњу и како то да свим другим пасе закон само њему не пасе?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па наравно!

06.07.2020 14:02

Једино паметно сто је тзв спц урадила је да казе да су Православци православне вјере, а други су друге нације и вјере. Бошњацима је наметнано православље и католицизам тако да су спас нашли у исламу!

Name

Ја

06.07.2020 15:24

Сам Србин протестант,и задовољан сам.