Почаст за око 3.265 страдалих Срба у Подрињу

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата положили су данас вијенце код централног Спомен-крста на гробљу у Братунцу и одали почаст за око 3.265 страдалих Срба у Средњем Подрињу.

Република Српска 05.07.2020 | 14:18
Почаст за око 3.265 страдалих Срба у Подрињу

Претходно је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа погинулих.

Вијенац су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Цвијеће су положили амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, државни секретар Министарства рада Србије Зоран Антић, представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске, ветерана, те делегације општина из регије Бирач, канцеларије ОХР-а у Братунцу и други.

Вишковић је рекао новинарима да су у Подрињу почињени стравични злочини над српским становништвом и да за масовне злочине нико није одговарао.

"Хришћански је праштати, али не смијемо заборављати. Како опростити злочинцима који су убијали дјецу док не одговарају за злочине", упитао је Вишковић.

Он је истакао да институције Републике Српске никада неће одустати од доказивања истине о рату у БиХ и одговорности свих починилаца злочина.

"Увијек ћемо подсјећати на ове злочине, организовати одавање почасти и нећемо дозволити да се жртве заборава да нам се опет не би поновила иста несрећа као у претходним ратовима", поручио је Вишковић.

Од априла 1992. до половине јануара 1993. године у сребреничкој општини убијено је више од 400, а у братуначкој 560 Срба, већином цивила, међу којима већи број жена и дјеце. Уништена су 43 српска села са више од 100 заселака, те више вјерских објеката, девастирана гробља и полупани скоро сви крстови у српским селима.

Након што је Сребреница проглашена заштићеном демилитаризованом зоном УН у прољеће 1993. године, упади муслиманских јединица из те енклаве и даље су били чести јер су злоупотребљавале заштиту, а нису биле разоружане и изводиле су разне диверзантске акције на српска села и положаје.

Помен српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и идентификовани су и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли, јер су осим убијања и прогона становништва, паљења имовине, уништавали и српска гробља и богомоље.

За бројне масовне злочине над српским цивлима у овом крају нико није одговарао.

Обиљежавање 28 година од страдања Срба у средњем Подрињу организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уз примјену епидемиолошких мјера са ограниченим бројем учесника. 

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МиЛе

05.07.2020 14:35

Он Додик никад није био овде срам га било!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

06.07.2020 04:09

Шта ће вам Дудук, битно да је био у Ватикану, треба да вам буде драго, гдје он дође ту трава не расте.

Name

истина

05.07.2020 15:11

зао ми је свих погинулих само питам се након овога свега да ли зивимо боље и безбједније

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

05.07.2020 15:44

Нит зивимо боље нит безбедније. БиХ економски тоне и ту није ниста ново сто сви политицари нису знали.Видила заба да се коњи поткивају па се и сама потковала. Хабрике Које су радиле за војску су стационране биле на простору БиХ. Нестанком Југославије сви су знали да це и оне нестати. То јест немају за кога радити. Безбедност је у јос горој позицији. Ниста висе није као некада.Народ види само оно сто му се свидја . Свако прица своју прицу и ако зна да није истинита. БиХ је назадовала у сваком погледу. Није ово несто сто се није оцекивало. Сви су знали ста настаје.

Name

Бањалучанин

05.07.2020 15:51

Да Вам ја нешто кажем, на лије и културан начин. У зла времена, Србин се не бори да живи бољи ни безбједније, већ да преживи! Голи опстанак господо!

Name

Еxит

05.07.2020 15:12

Погледајте мало судске одлуке свих судова од Бг до Хаага ,истина је ту само је треба прихватити.Свако ко је крив нека одговара .На суду се цијене само докази и цињенице .Остало ,дневна политицка употреба. Сви погинули,убијени у току ових несретних времена бек поцивају у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.07.2020 16:46

Насер Орић ослобођен, а убијао људе и лично. Зар је то је та правда коју морамо прихватити?!

Name

Ре

05.07.2020 17:39

Колико су те судије добиле пара да ослободе те терористе који су убијали Србе.отидји обидји гробља па да видис колико има зена и дјеце побијене за које није нико одговаро.Зато тзв беиха никад неце бити сто ви покусавате наметнит.сА добро знас колико је муслимана убијено од орицевих у Сребреници , а колико је довезено из других опстина.зато не јављај се паметнији си.

Name

05.07.2020 20:05

Сви то судови су политицки а ти мислис за убијене Србе Нико ме треба одговарати,срам те било

Name

Јадранко

05.07.2020 17:05

Колико постујемо своје зртве да се једва окупило 200 људи а тразимо да нас други постују, срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

брицо

06.07.2020 00:02

кога миле стити није ратовао никог није изгубио сада све обезбједио јебе се њему за цастне људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

06.07.2020 01:32

Поштовање, сјећање и тражење истине за све невине жртве ратова.

ОДГОВОРИТЕ