Počast za oko 3.265 stradalih Srba u Podrinju

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za oko 3.265 stradalih Srba u Srednjem Podrinju.

Republika Srpska 05.07.2020 | 14:18
Počast za oko 3.265 stradalih Srba u Podrinju

Prethodno je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša poginulih.

Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Cvijeće su položili ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, državni sekretar Ministarstva rada Srbije Zoran Antić, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te delegacije opština iz regije Birač, kancelarije OHR-a u Bratuncu i drugi.

Višković je rekao novinarima da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

"Hrišćanski je praštati, ali ne smijemo zaboravljati. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali djecu dok ne odgovaraju za zločine", upitao je Višković.

On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

"Uvijek ćemo podsjećati na ove zločine, organizovati odavanje počasti i nećemo dozvoliti da se žrtve zaborava da nam se opet ne bi ponovila ista nesreća kao u prethodnim ratovima", poručio je Višković.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece. Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proljeće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i identifikovani su i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli, jer su osim ubijanja i progona stanovništva, paljenja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civlima u ovom kraju niko nije odgovarao.

Obilježavanje 28 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uz primjenu epidemioloških mjera sa ograničenim brojem učesnika. 

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

MiLe

05.07.2020 14:35

On Dodik nikad nije bio ovde sram ga bilo!!!

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

06.07.2020 04:09

Šta će vam Duduk, bitno da je bio u Vatikanu, treba da vam bude drago, gdje on dođe tu trava ne raste.

Name

istina

05.07.2020 15:11

zao mi je svih poginulih samo pitam se nakon ovoga svega da li zivimo bolje i bezbjednije

ODGOVORITE
Name

ok

05.07.2020 15:44

Nit zivimo bolje nit bezbednije. BiH ekonomski tone i tu nije nista novo sto svi politicari nisu znali.Vidila zaba da se konji potkivaju pa se i sama potkovala. Habrike Koje su radile za vojsku su stacionrane bile na prostoru BiH. Nestankom Jugoslavije svi su znali da ce i one nestati. To jest nemaju za koga raditi. Bezbednost je u jos goroj poziciji. Nista vise nije kao nekada.Narod vidi samo ono sto mu se svidja . Svako prica svoju pricu i ako zna da nije istinita. BiH je nazadovala u svakom pogledu. Nije ovo nesto sto se nije ocekivalo. Svi su znali sta nastaje.

Name

Бањалучанин

05.07.2020 15:51

Да Вам ја нешто кажем, на лије и културан начин. У зла времена, Србин се не бори да живи бољи ни безбједније, већ да преживи! Голи опстанак господо!

Name

Exit

05.07.2020 15:12

Pogledajte malo sudske odluke svih sudova od Bg do Haaga ,istina je tu samo je treba prihvatiti.Svako ko je kriv neka odgovara .Na sudu se cijene samo dokazi i cinjenice .Ostalo ,dnevna politicka upotreba. Svi poginuli,ubijeni u toku ovih nesretnih vremena bek pocivaju u miru.

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.07.2020 16:46

Naser Orić oslobođen, a ubijao ljude i lično. Zar je to je ta pravda koju moramo prihvatiti?!

Name

Re

05.07.2020 17:39

Koliko su te sudije dobile para da oslobode te teroriste koji su ubijali Srbe.otidji obidji groblja pa da vidis koliko ima zena i djece pobijene za koje nije niko odgovaro.Zato tzv beiha nikad nece biti sto vi pokusavate nametnit.sA dobro znas koliko je muslimana ubijeno od oricevih u Srebrenici , a koliko je dovezeno iz drugih opstina.zato ne javljaj se pametniji si.

Name

4d

05.07.2020 20:05

Svi to sudovi su politicki a ti mislis za ubijene Srbe Niko me treba odgovarati,sram te bilo

Name

Jadranko

05.07.2020 17:05

Koliko postujemo svoje zrtve da se jedva okupilo 200 ljudi a trazimo da nas drugi postuju, sramota

ODGOVORITE
Name

brico

06.07.2020 00:02

koga mile stiti nije ratovao nikog nije izgubio sada sve obezbjedio jebe se njemu za castne ljude

ODGOVORITE
Name

Правда

06.07.2020 01:32

Поштовање, сјећање и тражење истине за све невине жртве ратова.

ODGOVORITE