Обиљежен 4. јул - Дан борца

Полагањем вијенаца и цвијећа на централно спомен обиљежје у Рачи, потомци учесника и поштоваоци тековина Народно -ослободилачког рата обиљежили су 4. јули-Дан борца.

Република Српска 04.07.2020 | 13:13
Обиљежен 4. јул - Дан борца

Дан борца, 4. јул, празник устанка народа и народности Југославије против фашизма у Другом свјетском рату, обиљежен је полагањем вијенаца и цвијећа на централно спомен-обиљежје у Рачи. Дан раније код споменика у Међашима одата је почаст свима који су свој живот дали у борби против фашизма.

“Ево већ 79 година ми на овом мјесту обиљежавамо тај датум. Некада је то било доста величанственије, али данас, имајући у виду присутну ситуацију, опредијелили смо се да на овај скроман начин, обиљежимо данашњи датум”, објашњава Михајло Видић, предсједник Градске скупштине СУБНОР-а Бијељина.

Од 2006. године, откако је спомен костурница у Рачи обновљена, Мирослав Илић почаст одаје тако што трчи од Међаша до Раче. Ове године због вируса корона то није учинио али је дошао да положи вијенце и имао поруку за млађе нараштаје. Прије свега, да се не ослањају искључиво на податке са интернета, него да вјерују провјереним информацијама.

“Да узму историјске уџбенике и због себе и због својих потомака и да схвате колика је била борба наших бораца у ИИ свјетском рату, за шта су се борили, какви су им били идеали и бар нешто науче од њих како би то пренијели и на своје потомке”, поручује Илић.

“Све то имајући у виду да се у последњих 20-так година историјске чињенице покушавају ревидирати, али и историја, да неки политичари дају изјаве тврдећи да се ради о историјским чињеницама и дајући оцјене у политичким кампањама да ли је неки покрет био фашистички или антифашистички. Ми то не признајемо. Ми признајемо оно што је историја верификовала и показала, а то је да је овдје постојао антифашистички, партизански покрет, који је, на крају крајева и по завршетку рата био на страни сила побједница”, додаје Видић.

Око 5.000 бораца из Семберије, Мајевице и Војводине учествовало је у антифашистичкој борби. Семберија је дала 1.600 бораца и има 9 народних хероја, са чијим се бистама уређује алеја у Градском парку, а чиме се, каже Видић одужује дуг и исправља неправда према тим људима. 

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

04.07.2020 12:32

Видим на Козари пеина унука одаје поцаст патризанима дали је овај свијет нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

04.07.2020 18:48

То је сада скуп дезертера и издајника.

Name

Антифашиста

04.07.2020 12:44

А додик не спомиње четнике у борби против народних партизана, већ само њемце и усташе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

04.07.2020 13:49

Они и јесу зато да праве обиљезја за борце из другог свјетског рата кад их зе занимају борци који су стварали Републику српску.Неби они ни њих обилазили да су зиви и кад би морали несто да им дају као сто је борацки додатак и томе слицно.

Name

Гледање

04.07.2020 14:01

Са ове стране је висе него необицно.

Name

Србо

04.07.2020 14:58

Е несретни друже Илицу твоја и брозова фалш историја је конацно постала видљива, велика лаж. А партизанима, народним борцима које сте ви кпмунисти и титиновци злоупотрбили и увели у братоубилацки рат - свака цаст. Такви каи ти су најгори непријатељи српског рода заједно сс црвеним ус. .ама

ОДГОВОРИТЕ