Obilježen 4. jul - Dan borca

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen obilježje u Rači, potomci učesnika i poštovaoci tekovina Narodno -oslobodilačkog rata obilježili su 4. juli-Dan borca.

Republika Srpska 04.07.2020 | 13:13
Obilježen 4. jul - Dan borca

Dan borca, 4. jul, praznik ustanka naroda i narodnosti Јugoslavije protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, obilježen je polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen-obilježje u Rači. Dan ranije kod spomenika u Međašima odata je počast svima koji su svoj život dali u borbi protiv fašizma.

“Evo već 79 godina mi na ovom mjestu obilježavamo taj datum. Nekada je to bilo dosta veličanstvenije, ali danas, imajući u vidu prisutnu situaciju, opredijelili smo se da na ovaj skroman način, obilježimo današnji datum”, objašnjava Mihajlo Vidić, predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a Bijeljina.

Od 2006. godine, otkako je spomen kosturnica u Rači obnovljena, Miroslav Ilić počast odaje tako što trči od Međaša do Rače. Ove godine zbog virusa korona to nije učinio ali je došao da položi vijence i imao poruku za mlađe naraštaje. Prije svega, da se ne oslanjaju isključivo na podatke sa interneta, nego da vjeruju provjerenim informacijama.

“Da uzmu istorijske udžbenike i zbog sebe i zbog svojih potomaka i da shvate kolika je bila borba naših boraca u II svjetskom ratu, za šta su se borili, kakvi su im bili ideali i bar nešto nauče od njih kako bi to prenijeli i na svoje potomke”, poručuje Ilić.

“Sve to imajući u vidu da se u poslednjih 20-tak godina istorijske činjenice pokušavaju revidirati, ali i istorija, da neki političari daju izjave tvrdeći da se radi o istorijskim činjenicama i dajući ocjene u političkim kampanjama da li je neki pokret bio fašistički ili antifašistički. Mi to ne priznajemo. Mi priznajemo ono što je istorija verifikovala i pokazala, a to je da je ovdje postojao antifašistički, partizanski pokret, koji je, na kraju krajeva i po završetku rata bio na strani sila pobjednica”, dodaje Vidić.

Oko 5.000 boraca iz Semberije, Majevice i Vojvodine učestvovalo je u antifašističkoj borbi. Semberija je dala 1.600 boraca i ima 9 narodnih heroja, sa čijim se bistama uređuje aleja u Gradskom parku, a čime se, kaže Vidić odužuje dug i ispravlja nepravda prema tim ljudima. 

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

04.07.2020 12:32

Vidim na Kozari peina unuka odaje pocast patrizanima dali je ovaj svijet normalan.

ODGOVORITE
Name

Uhh

04.07.2020 18:48

To je sada skup dezertera i izdajnika.

Name

Antifašista

04.07.2020 12:44

A dodik ne spominje četnike u borbi protiv narodnih partizana, već samo njemce i ustaše.

ODGOVORITE
Name

Miso

04.07.2020 13:49

Oni i jesu zato da prave obiljezja za borce iz drugog svjetskog rata kad ih ze zanimaju borci koji su stvarali Republiku srpsku.Nebi oni ni njih obilazili da su zivi i kad bi morali nesto da im daju kao sto je boracki dodatak i tome slicno.

Name

Gledanje

04.07.2020 14:01

Sa ove strane je vise nego neobicno.

Name

Srbo

04.07.2020 14:58

E nesretni druže Ilicu tvoja i brozova falš istorija je konacno postala vidljiva, velika laž. A partizanima, narodnim borcima koje ste vi kpmunisti i titinovci zloupotrbili i uveli u bratoubilacki rat - svaka cast. Takvi kai ti su najgori neprijatelji srpskog roda zajedno ss crvenim us. .ama

ODGOVORITE