Избори 15. новембра, ако буде усвојен буџет

Новоизабрани предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Жељко Бакалар рекао је да ће, ако буџет институција БиХ за ову годину буде усвојен идуће седмице у оба дома парламента БиХ, избори бити 15. новембра.

Република Српска 03.07.2020 | 11:35
Избори 15. новембра, ако буде усвојен буџет

– Оптимисти смо и чини ми се да су институције почеле да раде оно што су дужне по закону, односно што су већ требале и да ураде, али нису, због чега смо и помјерили изборе са 4. октобра на половину новембра. Не мислимо да ће бити угрожени избори, али на нови датум – рекао је Бакалар.

Према његовим ријечима, локални избори не могу бити враћени на 4. октобар.

– Немамо временску машину да се вратимо у раније доба и стање. Рокови су почели тећи и за изборне рокове и јавне набавке од оног датума када смо утврдили нови датум изборног дана – рекао је Бакалар за Глас Српске.

Бакалар је навео да је ЦИК кренуо у послове набавке материјала и опреме за изборе јер су имали веома јасну поруку од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да не треба да брину о буџету, већ да раде свој дио посла.

– Тако смо и поступили, али да смо и даље у проблему, јесмо, док год не буде усвојен буџет за 2020. годину – нагласио је Бакалар.

Говорећи о потенцијалном броју субјеката који желе у изборну трку, он је рекао да посљедња информација коју је добио јесте да на нивоу БиХ има 31 новоформирана партија, којима су додијељени кодови јер нису знали ни да су регистровани код надлежних судова.

– Колико ће још бити независних кандидата, листа независних кандидата и већ од раније регистрованих странака знаћемо када истекне рок за пријаву, а то је данас до 16 часова, те да их прегледамо. Предузели смо све мјере да бисмо заштитили и службенике и оне који долазе да предају документацију усљед епидемиолошке ситуације – навео је он.

Бакалар је рекао да изборна кампања, према роковима, почиње 30 дана прије дана избора, те да ће бити праћене активности и понашање политичких субјеката, као и да ће се и видјети каква ће тада бити епидемиолошка ситуација.

– То ће сигурно бити ново искуство, али ћемо пратити све, без обзира на који начин буде текла кампања, и реаговати ако се утврде повреде – нагласио је он.

Када је ријеч уоченим малверзацијама у пријавама, због чега је ЦИК затражио састанак са Тужилаштвом и Сипом, Бакалар је рекао да ЦИК није добио одговор ни са једне од ових адреса те да ће, када буду имали било какав одговор, моћи да кажу нешто о тој теми.

СНСД је 26. маја упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ да избори буду одгођени за 15. новембар. Уставни суд БиХ одбацио је јуче захтјев, наводећи да је то у надлежности редовног суда.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

КОРОНИЗИРАНИ

03.07.2020 10:01

ОВАЈ НАРОД И ОВАКО ГЛАСА ЛУДАЧКИ, ЈОШ КАД СЕ ДО ИЗБОРА ИСКОРОНИЗИРА ХОЋЕ ЛЕБА МИ ИЗАБРАТИ ИДИ АМИНА ДАДУ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БАЊАЛУКЕ. А ВАЛА НЕШТО МИСЛИМ БИО БИ И ОН БОЉИ ОД ИГОРА. ЈЕР ШТО ТИ ДАВИДОВИЋИ И БАБИЋИ ПОХАРАШЕ ПО БАЊАЛУЦИ Е ТО БРАЛЕ НИ ОСМАНЛИЈЕ ПОХАРАЛЕ НИСУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.07.2020 14:47

Код тебе се изгледа дешава велика сеоба у твојој глави.

Name

Зз

03.07.2020 10:02

Идемо до потопљења опозиције само напрјед владајуци ови це се објесити од губитка неце се опоравити годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

03.07.2020 13:09

Са Милом до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

03.07.2020 14:29

Ја стварно не знам,или сам ја малоуман или не знам како смо дозволили да нам овакви малоумници воде дрзаву.Па цекајте,поцетак је јула а будзет јос није усвојен.Мајку вам,ваљда се у децембру текуце године усваја будзет за наредну годину.Па како сте тросили паре ових сест мјесеци,ко вам је дао дозволу,ко казе да нисте негдје потросили висе него сте смјели и требали.Оооооо,земљо отвори се,дабогда вас све затрло.Најбоље је Вукан рекао,па ви сте изгледа спремни само за пљацку и ни за ста висе.Фуј,багро лоповска...

ОДГОВОРИТЕ