Izbori 15. novembra, ako bude usvojen budžet

Novoizabrani predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar rekao je da će, ako budžet institucija BiH za ovu godinu bude usvojen iduće sedmice u oba doma parlamenta BiH, izbori biti 15. novembra.

Republika Srpska 03.07.2020 | 11:35
Izbori 15. novembra, ako bude usvojen budžet

– Optimisti smo i čini mi se da su institucije počele da rade ono što su dužne po zakonu, odnosno što su već trebale i da urade, ali nisu, zbog čega smo i pomjerili izbore sa 4. oktobra na polovinu novembra. Ne mislimo da će biti ugroženi izbori, ali na novi datum – rekao je Bakalar.

Prema njegovim riječima, lokalni izbori ne mogu biti vraćeni na 4. oktobar.

– Nemamo vremensku mašinu da se vratimo u ranije doba i stanje. Rokovi su počeli teći i za izborne rokove i javne nabavke od onog datuma kada smo utvrdili novi datum izbornog dana – rekao je Bakalar za Glas Srpske.

Bakalar je naveo da je CIK krenuo u poslove nabavke materijala i opreme za izbore jer su imali veoma jasnu poruku od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da ne treba da brinu o budžetu, već da rade svoj dio posla.

– Tako smo i postupili, ali da smo i dalje u problemu, jesmo, dok god ne bude usvojen budžet za 2020. godinu – naglasio je Bakalar.

Govoreći o potencijalnom broju subjekata koji žele u izbornu trku, on je rekao da posljednja informacija koju je dobio jeste da na nivou BiH ima 31 novoformirana partija, kojima su dodijeljeni kodovi jer nisu znali ni da su registrovani kod nadležnih sudova.

– Koliko će još biti nezavisnih kandidata, lista nezavisnih kandidata i već od ranije registrovanih stranaka znaćemo kada istekne rok za prijavu, a to je danas do 16 časova, te da ih pregledamo. Preduzeli smo sve mjere da bismo zaštitili i službenike i one koji dolaze da predaju dokumentaciju usljed epidemiološke situacije – naveo je on.

Bakalar je rekao da izborna kampanja, prema rokovima, počinje 30 dana prije dana izbora, te da će biti praćene aktivnosti i ponašanje političkih subjekata, kao i da će se i vidjeti kakva će tada biti epidemiološka situacija.

– To će sigurno biti novo iskustvo, ali ćemo pratiti sve, bez obzira na koji način bude tekla kampanja, i reagovati ako se utvrde povrede – naglasio je on.

Kada je riječ uočenim malverzacijama u prijavama, zbog čega je CIK zatražio sastanak sa Tužilaštvom i Sipom, Bakalar je rekao da CIK nije dobio odgovor ni sa jedne od ovih adresa te da će, kada budu imali bilo kakav odgovor, moći da kažu nešto o toj temi.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar. Ustavni sud BiH odbacio je juče zahtjev, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

KORONIZIRANI

03.07.2020 12:01

OVAJ NAROD I OVAKO GLASA LUDAČKI, JOŠ KAD SE DO IZBORA ISKORONIZIRA HOĆE LEBA MI IZABRATI IDI AMINA DADU ZA GRADONAČELNIKA BANJALUKE. A VALA NEŠTO MISLIM BIO BI I ON BOLJI OD IGORA. JER ŠTO TI DAVIDOVIĆI I BABIĆI POHARAŠE PO BANJALUCI E TO BRALE NI OSMANLIJE POHARALE NISU.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.07.2020 16:47

Kod tebe se izgleda dešava velika seoba u tvojoj glavi.

Name

Zz

03.07.2020 12:02

Idemo do potopljenja opozicije samo naprjed vladajuci ovi ce se objesiti od gubitka nece se oporaviti godinama

ODGOVORITE
Name

Samo

03.07.2020 15:09

Sa Milom do pobjede.

ODGOVORITE
Name

Andric

03.07.2020 16:29

Ja stvarno ne znam,ili sam ja malouman ili ne znam kako smo dozvolili da nam ovakvi maloumnici vode drzavu.Pa cekajte,pocetak je jula a budzet jos nije usvojen.Majku vam,valjda se u decembru tekuce godine usvaja budzet za narednu godinu.Pa kako ste trosili pare ovih sest mjeseci,ko vam je dao dozvolu,ko kaze da niste negdje potrosili vise nego ste smjeli i trebali.Oooooo,zemljo otvori se,dabogda vas sve zatrlo.Najbolje je Vukan rekao,pa vi ste izgleda spremni samo za pljacku i ni za sta vise.Fuj,bagro lopovska...

ODGOVORITE