Држављани БиХ посједују 638 јахти у Хрватској

Држављани БиХ у Хрватској имају регистрирано 638 јахти и бродица, док у Црној Гори посједују двије јахте, а стручњаци из ове области истичу да БиХ нема успостављене марине или луке за ова пловила па сав приход од њиховог смјештаја одлази комшијама.

Босна и Херцеговина 03.07.2020 | 10:13
Држављани БиХ посједују 638 јахти у Хрватској

Ивана Шкарић, портпарол Министарства мора, промета и инфраструктуре у Хрватској, каже да у Хрватској постоји неколико држављана БиХ који посједују јахте у овој земљи.

"У Хрватској шест власника из БиХ посједује јахту, док бродице у Хрватској посједују 632 власника из БиХ", рекла је Шкарић за "Независне".

Шкарић је додала и да нису овлаштени давати податке о власницима ових пловила. 

У Одјељењу регистра јахти у Управи поморске безбједности Црне Горе кажу да су у њиховом регистру уписана два држављанина БиХ која посједују јахту у овој земљи.

Изет Бајрамбашић, предсједник Поморског друштва у БиХ, које дјелује као удружење грађана, каже да је главни разлог што наши грађани имају регистроване бродице и јахте у Хрватској тај што у БиХ нема успостављена лука или марина.

"Ми у Неуму не можемо да успоставимо марину или луку те било шта друго, чак не можемо успоставити ни гранични поморски пријелаз, јер локална заједница у Неуму неће да за то да урбанистичку сагласност", рекао је Бајрамбашић.

Он каже да би успостављањем марине у Неуму било и више грађана који би регистровали своја пловила у Неуму.

"Од тога би велику корист имали и Неум и БиХ, јер бисмо на тај начин ми могли наплаћивати таксе, регистрације и тако даље. У Неуму има нешто мало регистрованих бродица, али то је изузетно мало те, што се тиче јахти и већих пловила, од којих пристижу већи приходи и зараде за државу, њих нема", каже Бајрамбашић.

Истиче да у БиХ нема изграђене марине због односа Хрватске према мору БиХ.

"Хрватска је својим поморским законима прогласила суверенитет на поморској територији БиХ, углавном је политика разлог због чега се не може успоставити марина те се у Неуму, једноставно, не слажу с таквом градњом", истиче Бајрамбашић за "Независне".

Шевал Ковачевић, члан Поморског друштва БиХ, истиче да Хрватска као држава користи изузетно повољне услове за њу, јер су народи у БиХ посвађани због политике тако да наша обала лежи низашта па смо остали без ичега те, додаје, и наши држављани масовно своје јахте и бродице региструју у Хрватској.

"Имамо једну компликовану ситуацију, никада није ни ратификована граница у Неуму због политике. Урађена је и једна студија коју је платила шпанска влада за испитивање обале у неумском каналу, гдје су дати сви предуслови да се може направити једна марина за бродице до 15 метара, али је то прије десетак година зауставила хрватска политика. Што се тиче другог дијела Малостонског заљева, гдје БиХ има половину, ту би могла бити направљена лука, градња није проблем, јер постоје инвестициони фондови који би то финансирали, међутим ми грцамо у политици", нагласио је Ковачевић.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Игор

03.07.2020 08:29

Као и све остало . БиХ је само један рудник . Једни зиве у мраку и копају док други купе злато и тросе гдје стигну . За БиХ и РС бас никог није брига , глупог народа се сјете мало пред изборе и то је то .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2020 08:38

Тацно тако. Дозволили смо да нас воде мафијаси и лопови. Зато нам и јесте овако.

Name

ре

03.07.2020 08:58

гласањем се мозе све промијенит.

Name

ре Игор

03.07.2020 09:40

То је зато сто се бавимо ко је ко,србовањем и балилуком а не зивотним питањима.Медју лоповима нема националних тензија,они се супер слазу а обицни народ зивот зртвује доказујуци другима да је његова нација и вјера светиња,тако ради само глуп и неписмен народ а то смо ми Балканци назалост засигурно.

Name

рере игор

03.07.2020 10:36

Бас тако.Политика и религија од два брата дјеца.Лаз и једно и друго.Треба мало размисљати али то је јако теско за нас народ

Name

Дрина

03.07.2020 08:37

као додик србе, и цовиц коци своје хрвате ради хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

03.07.2020 08:40

ЖЕЉКО КОВАЧЕВИЋ ИМА ЈАХТУ ДУЖИНЕ 20 МЕТАРА...... СВЕ ПОШТЕНО!!! БАНДИТИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

03.07.2020 09:31

Е па народе да знаш. Те јахте сте им ви купили својим гласовима које су искористили за пљачку и богаћење. Нисам чуо нити знам да иједан човјек или фирма из РС ради било шта што није у спрези са власти и криминалом а ви сте им то омогућили. Зато, пробудимо се сви заједно и отјерајмо банду а други који дођу на њихово мјесто а не буду радили у интересу народа ће исто завршити. Морамо једном схватити да смо ми једини кривци за све лоше у овој држави јер им ми својим гласом то допуштамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

03.07.2020 09:52

А да је и 200м , не може му намирити центиметре што му фале...

Name

Кики

03.07.2020 10:54

Јахте наси политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2020 11:31

"Тешком муком и радом зарадили".

Name

Рембрант

03.07.2020 11:36

Дје рудоњина усидрена?ма то је за њега нула његова је у монаку поред кума ранка скрбица. Ција ли је скупља бозе мили ? Ту су негдје милон ,два ,разлике сица за обојицу.а ви крезуби безмозговици цекајте октобар па правац под сатор.наступа рудоња ...немозе нам нико ниста хахаха.бице пиве и костију ст рудоња оглодје па вам баци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погубна политика

03.07.2020 13:39

Три вилајета....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ек

03.07.2020 15:52

Избори ове и 2002 год. коначно треба искористити у цијелој БиХ за промјене, па ако и они не буду радили, сваког изборног циклуса друге бирати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ек

03.07.2020 19:00

2022 год.