Državljani BiH posjeduju 638 jahti u Hrvatskoj

Državljani BiH u Hrvatskoj imaju registrirano 638 jahti i brodica, dok u Crnoj Gori posjeduju dvije jahte, a stručnjaci iz ove oblasti ističu da BiH nema uspostavljene marine ili luke za ova plovila pa sav prihod od njihovog smještaja odlazi komšijama.

Bosna i Hercegovina 03.07.2020 | 10:13
Državljani BiH posjeduju 638 jahti u Hrvatskoj

Ivana Škarić, portparol Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Hrvatskoj, kaže da u Hrvatskoj postoji nekoliko državljana BiH koji posjeduju jahte u ovoj zemlji.

"U Hrvatskoj šest vlasnika iz BiH posjeduje jahtu, dok brodice u Hrvatskoj posjeduju 632 vlasnika iz BiH", rekla je Škarić za "Nezavisne".

Škarić je dodala i da nisu ovlašteni davati podatke o vlasnicima ovih plovila. 

U Odjeljenju registra jahti u Upravi pomorske bezbjednosti Crne Gore kažu da su u njihovom registru upisana dva državljanina BiH koja posjeduju jahtu u ovoj zemlji.

Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva u BiH, koje djeluje kao udruženje građana, kaže da je glavni razlog što naši građani imaju registrovane brodice i jahte u Hrvatskoj taj što u BiH nema uspostavljena luka ili marina.

"Mi u Neumu ne možemo da uspostavimo marinu ili luku te bilo šta drugo, čak ne možemo uspostaviti ni granični pomorski prijelaz, jer lokalna zajednica u Neumu neće da za to da urbanističku saglasnost", rekao je Bajrambašić.

On kaže da bi uspostavljanjem marine u Neumu bilo i više građana koji bi registrovali svoja plovila u Neumu.

"Od toga bi veliku korist imali i Neum i BiH, jer bismo na taj način mi mogli naplaćivati takse, registracije i tako dalje. U Neumu ima nešto malo registrovanih brodica, ali to je izuzetno malo te, što se tiče jahti i većih plovila, od kojih pristižu veći prihodi i zarade za državu, njih nema", kaže Bajrambašić.

Ističe da u BiH nema izgrađene marine zbog odnosa Hrvatske prema moru BiH.

"Hrvatska je svojim pomorskim zakonima proglasila suverenitet na pomorskoj teritoriji BiH, uglavnom je politika razlog zbog čega se ne može uspostaviti marina te se u Neumu, jednostavno, ne slažu s takvom gradnjom", ističe Bajrambašić za "Nezavisne".

Ševal Kovačević, član Pomorskog društva BiH, ističe da Hrvatska kao država koristi izuzetno povoljne uslove za nju, jer su narodi u BiH posvađani zbog politike tako da naša obala leži nizašta pa smo ostali bez ičega te, dodaje, i naši državljani masovno svoje jahte i brodice registruju u Hrvatskoj.

"Imamo jednu komplikovanu situaciju, nikada nije ni ratifikovana granica u Neumu zbog politike. Urađena je i jedna studija koju je platila španska vlada za ispitivanje obale u neumskom kanalu, gdje su dati svi preduslovi da se može napraviti jedna marina za brodice do 15 metara, ali je to prije desetak godina zaustavila hrvatska politika. Što se tiče drugog dijela Malostonskog zaljeva, gdje BiH ima polovinu, tu bi mogla biti napravljena luka, gradnja nije problem, jer postoje investicioni fondovi koji bi to finansirali, međutim mi grcamo u politici", naglasio je Kovačević.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Igor

03.07.2020 08:29

Kao i sve ostalo . BiH je samo jedan rudnik . Jedni zive u mraku i kopaju dok drugi kupe zlato i trose gdje stignu . Za BiH i RS bas nikog nije briga , glupog naroda se sjete malo pred izbore i to je to .

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2020 08:38

Tacno tako. Dozvolili smo da nas vode mafijasi i lopovi. Zato nam i jeste ovako.

Name

re

03.07.2020 08:58

glasanjem se moze sve promijenit.

Name

re Igor

03.07.2020 09:40

To je zato sto se bavimo ko je ko,srbovanjem i balilukom a ne zivotnim pitanjima.Medju lopovima nema nacionalnih tenzija,oni se super slazu a obicni narod zivot zrtvuje dokazujuci drugima da je njegova nacija i vjera svetinja,tako radi samo glup i nepismen narod a to smo mi Balkanci nazalost zasigurno.

Name

rere igor

03.07.2020 10:36

Bas tako.Politika i religija od dva brata djeca.Laz i jedno i drugo.Treba malo razmisljati ali to je jako tesko za nas narod

Name

Drina

03.07.2020 08:37

kao dodik srbe, i covic koci svoje hrvate radi hrvatske.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

03.07.2020 08:40

ŽELJKO KOVAČEVIĆ IMA JAHTU DUŽINE 20 METARA...... SVE POŠTENO!!! BANDITI.....

ODGOVORITE
Name

Kole

03.07.2020 09:31

E pa narode da znaš. Te jahte ste im vi kupili svojim glasovima koje su iskoristili za pljačku i bogaćenje. Nisam čuo niti znam da ijedan čovjek ili firma iz RS radi bilo šta što nije u sprezi sa vlasti i kriminalom a vi ste im to omogućili. Zato, probudimo se svi zajedno i otjerajmo bandu a drugi koji dođu na njihovo mjesto a ne budu radili u interesu naroda će isto završiti. Moramo jednom shvatiti da smo mi jedini krivci za sve loše u ovoj državi jer im mi svojim glasom to dopuštamo...

ODGOVORITE
Name

xy

03.07.2020 09:52

A da je i 200m , ne može mu namiriti centimetre što mu fale...

Name

Kiki

03.07.2020 10:54

Jahte nasi politicara

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2020 11:31

"Teškom mukom i radom zaradili".

Name

Rembrant

03.07.2020 11:36

Dje rudonjina usidrena?ma to je za njega nula njegova je u monaku pored kuma ranka skrbica. Cija li je skuplja boze mili ? Tu su negdje milon ,dva ,razlike sica za obojicu.a vi krezubi bezmozgovici cekajte oktobar pa pravac pod sator.nastupa rudonja ...nemoze nam niko nista hahaha.bice pive i kostiju st rudonja oglodje pa vam baci.

ODGOVORITE
Name

Pogubna politika

03.07.2020 13:39

Tri vilajeta....

ODGOVORITE
Name

Ek

03.07.2020 15:52

Izbori ove i 2002 god. konačno treba iskoristiti u cijeloj BiH za promjene, pa ako i oni ne budu radili, svakog izbornog ciklusa druge birati!

ODGOVORITE
Name

Ek

03.07.2020 19:00

2022 god.