Државе припремају нову стратегију у борби са короном

Ентони Фаучи, директор америчког Националног института за алергије и инфективне болести, рекао је у четвртак за „Вашингтон пост“ да здравствени званичници „интензивно разговарају“ о тзв. „збирном тестирању“.

Свијет 03.07.2020 | 07:29
Државе припремају нову стратегију у борби са короном

Реч је о најновијој стратегији сузбијања пандемије корона вируса у САД, у којој је умрло најмање 127.000 људи, док је заражено више од 2,6 милиона.

Шта је збирно тестирање (поол тестинг)?

- Ако су сви негативни, обавили сте посао – објаснио је у мају за „Вашингтон пост“ Ашиш Џа, директор Института за глобално здравље при Факултету за јавно здравље Т.Х. Чан Униврзитета Харвард. 

Уколико збирно тестирање укаже на присуство вируса, онда ће сви морати да буду тестирани појединачно како би се утврдило ко је заражен.

- На тај начин се убрзано повећава капацитет тестирања – каже Бенџамин Пински, директор Лабораторије за клиничку вирологију Медицинског факултета Универзитета Станфорд и додаје да је недостатак ове методе смањена осетљивост.

- Узорци са мање вируса у збирном тестирању могу да остану неоткривени – објашњава.

Колико узорака се заједно тестира?

Када се збирно тестирање исплати, а када не?

Најефикасније је за велике популације за које се претпоставља да је стопа инфекције ниска. Када се ради са мањом групом, збирно тестирање није потребно. Ако се ради са великом групом, али очекујете да има много позитивних, не вреди да се заједно тестирају, јер би то значило да треба урадити много индивидуалних тестова.

Др Џа каже да би, хипотетички, овај метод могао да се користи, на пример, за тестирање деце на летњем кампу, у подручју са ниском стопом инфекције.

Према његовим речима, друге групе у којима би „пул“ тестирање могло да буде ефикасно јесу школе, канцеларије и затвори.

Неке земље већ примењују ту методу. У Индији са 25 узорака, међу сезонским радницима и туристима из иностранства у карантину, као и у тзв. "зеленим зонама", где има мало случајева. У Немачкој се користи у старачким домовима и установама за негу, а примењује се и у Сингапуру.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

X

03.07.2020 05:47

Обицна глупост која троси висе времена и није у потпуности тацна. Небулоза као и све сто раде владе дрзава да спреце епидемију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

03.07.2020 05:57

Хахах,вецу глупост одавно не цух,цуј збирно тестирање.То је ок у старацким домовим,али какве логике има да тестирас остале градјане на тај нацин.Па ево нас 50 мозе данас бити негстивно,а за три дана неко позитиван.И???Комедија од тестирања.У принципу,не видим уопсте сврху тестирања и покусавања сузбијања вируса на тај нацин,из разлога који сам вец навео.Знаци,нема тестирања,нема короне,и то је то,једино исправно рјесење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2020 06:28

Сврха је убрзано узимање нашег днк. Током пандемије прикупили су тестерима обиље генетског материјала и формирали базу података хуманог генома народа и етничких група широм Света. То прикупљање података о геному људи је још увек у току. Спроводи и у Србији. Чему ће послужити формиране базе података генома раса, народа и етничких група?! Селективном уништавању читавих народа путем вакцина које ће деловати само на геном одређених групација, етничких и/или расних. Други план масовног уништења је генетским инжењеригом којим би се направио вирус високоспецифичних особина. Он би деловао на ДНК само одерђене етничке групе. Такви вируси, врло специфични, треба да буду моделирани до 2025 г. када се најављује пандемија много смртоноснија од ове, цоронавирусне. Убацивање микрочипова путем вакцине је само још један од многих монструозних планова за контролу преосталог дела човечанства

Name

за ре

03.07.2020 07:38

шта си ти јео ових дана па си тако паметан

Name

Ре

03.07.2020 10:42

Оно што ти и не знаш да постоји. ;) А и школован сам.

Name

БОЖЕСАКЛОНИ

03.07.2020 06:49

ЈА ДАЛАБУ МАЈКО МИЛА......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВБ

03.07.2020 06:56

БОЖЕ ПОМОЗИ! ПА КАКО СЕ САД ТЕСТИРА НЕГО ТАКО ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

03.07.2020 07:36

Само експериментишу, имају пуно 'материјала' као и Менгеле у Аусцхwизу. Осим тога, сифилис се не преноси аеросолом као ова корона. И што ће бити резултат...да и они који се нису 'релаксацијом мјера' заразили се заразе. Зар цијели свијет мора бити глуп и бескрупулозан као неки којима је брутална сила и моћ једини аргумент?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јее

03.07.2020 19:22

идиотизам

ОДГОВОРИТЕ