Države pripremaju novu strategiju u borbi sa koronom

Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, rekao je u četvrtak za „Vašington post“ da zdravstveni zvaničnici „intenzivno razgovaraju“ o tzv. „zbirnom testiranju“.

Svijet 03.07.2020 | 07:29
Države pripremaju novu strategiju u borbi sa koronom

Reč je o najnovijoj strategiji suzbijanja pandemije korona virusa u SAD, u kojoj je umrlo najmanje 127.000 ljudi, dok je zaraženo više od 2,6 miliona.

Šta je zbirno testiranje (pool testing)?

- Ako su svi negativni, obavili ste posao – objasnio je u maju za „Vašington post“ Ašiš Dža, direktor Instituta za globalno zdravlje pri Fakultetu za javno zdravlje T.H. Čan Univrziteta Harvard. 

Ukoliko zbirno testiranje ukaže na prisustvo virusa, onda će svi morati da budu testirani pojedinačno kako bi se utvrdilo ko je zaražen.

- Na taj način se ubrzano povećava kapacitet testiranja – kaže Bendžamin Pinski, direktor Laboratorije za kliničku virologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford i dodaje da je nedostatak ove metode smanjena osetljivost.

- Uzorci sa manje virusa u zbirnom testiranju mogu da ostanu neotkriveni – objašnjava.

Koliko uzoraka se zajedno testira?

Kada se zbirno testiranje isplati, a kada ne?

Najefikasnije je za velike populacije za koje se pretpostavlja da je stopa infekcije niska. Kada se radi sa manjom grupom, zbirno testiranje nije potrebno. Ako se radi sa velikom grupom, ali očekujete da ima mnogo pozitivnih, ne vredi da se zajedno testiraju, jer bi to značilo da treba uraditi mnogo individualnih testova.

Dr Dža kaže da bi, hipotetički, ovaj metod mogao da se koristi, na primer, za testiranje dece na letnjem kampu, u području sa niskom stopom infekcije.

Prema njegovim rečima, druge grupe u kojima bi „pul“ testiranje moglo da bude efikasno jesu škole, kancelarije i zatvori.

Neke zemlje već primenjuju tu metodu. U Indiji sa 25 uzoraka, među sezonskim radnicima i turistima iz inostranstva u karantinu, kao i u tzv. "zelenim zonama", gde ima malo slučajeva. U Nemačkoj se koristi u staračkim domovima i ustanovama za negu, a primenjuje se i u Singapuru.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

X

03.07.2020 05:47

Obicna glupost koja trosi vise vremena i nije u potpunosti tacna. Nebuloza kao i sve sto rade vlade drzava da sprece epidemiju.

ODGOVORITE
Name

Andric

03.07.2020 05:57

Hahah,vecu glupost odavno ne cuh,cuj zbirno testiranje.To je ok u starackim domovim,ali kakve logike ima da testiras ostale gradjane na taj nacin.Pa evo nas 50 moze danas biti negstivno,a za tri dana neko pozitivan.I???Komedija od testiranja.U principu,ne vidim uopste svrhu testiranja i pokusavanja suzbijanja virusa na taj nacin,iz razloga koji sam vec naveo.Znaci,nema testiranja,nema korone,i to je to,jedino ispravno rjesenje...

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2020 06:28

Svrha je ubrzano uzimanje našeg dnk. Tokom pandemije prikupili su testerima obilje genetskog materijala i formirali bazu podataka humanog genoma naroda i etničkih grupa širom Sveta. To prikupljanje podataka o genomu ljudi je još uvek u toku. Sprovodi i u Srbiji. Čemu će poslužiti formirane baze podataka genoma rasa, naroda i etničkih grupa?! Selektivnom uništavanju čitavih naroda putem vakcina koje će delovati samo na genom određenih grupacija, etničkih i/ili rasnih. Drugi plan masovnog uništenja je genetskim inženjerigom kojim bi se napravio virus visokospecifičnih osobina. On bi delovao na DNK samo oderđene etničke grupe. Takvi virusi, vrlo specifični, treba da budu modelirani do 2025 g. kada se najavljuje pandemija mnogo smrtonosnija od ove, coronavirusne. Ubacivanje mikročipova putem vakcine je samo još jedan od mnogih monstruoznih planova za kontrolu preostalog dela čovečanstva

Name

za re

03.07.2020 07:38

šta si ti jeo ovih dana pa si tako pametan

Name

Re

03.07.2020 10:42

Ono što ti i ne znaš da postoji. ;) A i školovan sam.

Name

BOŽESAKLONI

03.07.2020 06:49

JA DALABU MAJKO MILA......

ODGOVORITE
Name

VB

03.07.2020 06:56

BOŽE POMOZI! PA KAKO SE SAD TESTIRA NEGO TAKO ....

ODGOVORITE
Name

Nada

03.07.2020 07:36

Samo eksperimentišu, imaju puno 'materijala' kao i Mengele u Auschwizu. Osim toga, sifilis se ne prenosi aerosolom kao ova korona. I što će biti rezultat...da i oni koji se nisu 'relaksacijom mjera' zarazili se zaraze. Zar cijeli svijet mora biti glup i beskrupulozan kao neki kojima je brutalna sila i moć jedini argument?

ODGOVORITE
Name

jee

03.07.2020 19:22

idiotizam

ODGOVORITE