„Алумини“ пријети губитак спора од 40 милиона марака

„Алумини“ пријети губитак спора тешког преко 40 милиона марака, који се у Литванији води по тужби „Балтиос Стиклас“, због чега је затражено да у Зворник дођу адвокати из те земље како би се разговарало о позицији “Алумине” и евентуалној нагодби, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 02.07.2020 | 14:31
„Алумини“ пријети губитак спора од 40 милиона марака

Литванци потражују више од 20 милиона евра на име уговора у вези са изградњом линије за производњу тегли у зворничкој „Алумини”, која је у власништву Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“. „Алумина“ је узвратила контратужбом.

Одбор повјерилаца ФГ „Бирач“ састао се прије око мјесец дана у Зворнику када је разговарано о наведеном спору који се води пред судовима у Литванији.

Стечајни управник ФГ „Бирач“ Лазо Ђурђевић обавијестио је чланове Одбора повјерилаца да су позвани адвокати из Литваније који заступају „Бирач“ и „Алумину“ у предмету „Балтиос Стиклас“ како би у Зворнику с њима било разговарано на тему каква је позиција „Алумине“ у поменутом спору, какве су шансе за успјех и у ком правцу треба ићи.

„Овај предмет нам је сада највећи проблем и најтеже питање у овом тренутку за нас како би заштитили `Алумину`. Ово је нама најболнија тачка и ако се то не схвата онда смо у проблему. Они ће тражити, ако добију, одмах признање и извршење стране судске одлуке за 40, 50 милиона и онда је то проблем, не само наш, већ и државни и о њему су упознати сви државни органи, ви сте информисани, из „Алумине“ знају, ја знам“, рекао је Ђурђевић, додавши да је датум одржавања састанка са адвокатима из Литваније непознат због пандемије вируса корона.

Предсједник Одбора повјерилаца Татјана Врањковић је упитала да ли ће доћи само адвокати „Алумине“ или и „Балтиос Стикласа“, јер је схватила да би се могло разговарати о поравнању, на шта јој је Ђурђевић одговорио да могу да зову само своје адвокате, а ако се одлучи о поравнању, онда неко из РС треба да иде у Литванију да преговара.

„Рекли су да имамо лошу позицију. Ми чекамо да видимо каква је наша позиција, да ли добијамо или губимо. Ако губимо, има ли шансе да разговарамо“, казао је Ђурђевић.

Врањковићева је истакла још да Одбор нема информација о спору и да је посљедњи папир, који имају о томе, онај у којем се каже да је бесмислено да иду у утуживање, а да ће се о присуствовању састанку с адвокатима консултовати с министром финансија РС Зором Видовић.

Члан Одбора повјерилаца Васо Станојевић је истакао да Одбор треба да има квалитетније информације да  би се изјаснио око важних ствари, а Милан Бастах се сложио истакавши да је у вези са поменутим спором информисање Одбора било изузетно шкрто.

„Када је овај спор настао, а можда сам погрешно схватио па ме исправите, он није био проблематичан и радило се о фиктивним уговорима који нису требали да изазову толики проблем како је то на данашњој сједници предочено. Међутим, сада долазимо до ситуације да цјелокупан стечај зависи од овог поступка. Остао сам затечен. По новцу спор јесте опасан, али правно гледано није нека наука да се не укапира шта се дешавало“, казао је, између осталог, Бастах.

Такође члан Одбора Јасна Миројевић је додала да сматра да се „многи адвокати „Бирча“ и „Алумине“ много вјежбају на овом стечају и да нису сигурни шта раде и шта предлажу“.

Ђурђевић је рекао да је све што је знао о спору преносио Одбору, те да је сада ријеч о могућем проблему „Алумине“ за наставак обављања дјелатности, ако дође до негативног исхода у парницама.

„Када се говори да су ово бесмислени спорови, ја мислим да нису и нисмо их ми проузроковали већ тужба „Балтиос Стикласа“ против „Алумине“, а ми се овдје само бранимо. Не стоји примједба да, уколико ми разговарамо о поравнању, смо унапријед изгубили јер нико није разговарао о поравнању. Ја сам рекао да се о томе размишља уколико то буде неопходно, а зависно од тока спора“, истакао је Ђурђевић.

Подсјећамо, уговор о опремању производне линије за производњу стакленог посуђа закључен је између УАБ „Балтиос Стиклас“ и компаније „Алумина“.

МУП Републике Српске је 2013. године поднио два извјештаја за незаконитости почињене у ФГ “Бирач”, а један од извјештаја односио се управо на поменути уговор и сумњу у прање новца од стране Литванаца.

Наиме, фирме “Бирач”, “Бирач Еуропе”, те “Алумина” дале су гаранције Укио банци да ће “Бослита ир Ко УАБ” и “Балтиос Стиклас” вратити кредит од 14,6 милиона евра.

Према извјештају МУП-а  Миндаугас Казакевичиус, који је био директор „Алумине“, је прекорачио границе својих овлашћења те потписао Допунски уговор (Новацију) те је обавеза „Балтиос Стиклас“ да уплати аванс „Алумини“ за опремање нове производне линије у износу од 14,6 милиона евра замјењује обавезом „Балтиос Стикласа“ да предузећу „Алумина“ ова средства уплати као зајам.

Казакевичиус је затим новчана средства добијена по основу зајма путем повезаних предузећа уплатио  предузећима у Литванији „Е Wаy ЛЛЦ“,„АБ Балкан инвесту „АБ Кауно тиекимас Филиаса“ ,„АБ Куно Тиекимасу“, „УАБ Балкан инвесту“, „АБ кауно тиекимсу Филијалс и „Виwсиде Маркет инц“.

(Цапитал) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Баба Јага

02.07.2020 12:51

Знаци ископали су нацин да је унисте,па да се јави "спаситељ " да је купи...у тој фирми се врси криминал вец 30 годинама,сви краду отимају и нико не одговара. Нон стоп се форсирају неке тузбе,залбе да се скрене прица са пљачке која се врси у том предузецу.Скоро су издјелили опет неке бонусе за корону а радницима ниста...а нису боље ни заслужили кад вецина ни ради свој посао вец се увлаце сефовима и директорима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

02.07.2020 13:18

Нај интересантније је кад се треба несто платити ,нецији нерад или крадја сама дрзава и Трезор су гаранти ,а кад се плацка и развлаци дрзаве ни за лијека. Јесу се лопови усаврсили да је то за свако постовање. Наси намјестеници ,партијски кадрови по обицају везе немају ,и мало,мало стигне тузба за "намирење" 50, 100,или висе милиона км док ми тјерамо групу око "Праве за Давида" лопови раскрцмисе и ово мало богатства.

Name

Гавра

02.07.2020 13:19

Па то је мали новац зw додига и телгетију ногу исплатити из једног дзепа и да им остане они су почели кумовати с зеленим литванцима што су сад литванци сазрели па и зелени су били паметнији од додига плитког ума наздравље кумови

Name

Милан

02.07.2020 13:08

Свака будала "дере" ову фабрику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деx

02.07.2020 13:12

Колики је Глиница( Алумина) гитант то се из дана у дан види...нема ко се није очешао о њу, окористио, опљачкао, домаћи и страни али опет опстаје и треба да буде државна, већински државна да од ње живе хиљаде породица, то је витални национални интерес , суштински економски и патриотски интерес, такве и сличне фирме и добра чувати....у сарадњи са домаћим али и страним партнерима ако је то интерсес..ето тоје моје мишљење, а преживјеће Алумина и Литванце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоће

03.07.2020 05:58

Преживјети странце,али неће домаће! Странци могу украсти онолико,колико им домаћа банда дозволи!Нама су за све наше лоповлуке увијек криви неки тамо странци!

Name

Драгиша

04.07.2020 05:26

Да буде државна да и даље бјесомучно пљачкају појединци,па да ли си ти нормалан

Name

Аризона

02.07.2020 13:21

Па има госпон додик оње њих и довео свако узео свој дио колацица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДКИВАЊЕ

02.07.2020 14:35

Колико је Велики Маг Лазо Дјурдјевиц добио.Цовјек је управник за 10.Заврсио факултет са 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

02.07.2020 15:03

какви дрзавни проблеми? додик преговара, даје концесије, потписује уговоре. и онда кад настане проблем бих помагај и плацај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

02.07.2020 18:14

не пријети , то се утали по договору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

02.07.2020 18:31

Нека плати штету онај ко је и направио такав уговор и довео тог назови инвеститора а зна се ко је тај.Боље би било да је ово све његово приватно власништво јер тада не би било барем оваквих свари и оваквих намјерно штетних уговора.Боље би своје чувао него наше а и са нашим ради шта хоће не питајући никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аладин

03.07.2020 07:47

Ал бурле пуни банковне рацуне заједно с литванцима.цркните марво крезуба ал пјевајте...немозе нам нико ниста.ууухахаха

ОДГОВОРИТЕ