„Alumini“ prijeti gubitak spora od 40 miliona maraka

„Alumini“ prijeti gubitak spora teškog preko 40 miliona maraka, koji se u Litvaniji vodi po tužbi „Baltios Stiklas“, zbog čega je zatraženo da u Zvornik dođu advokati iz te zemlje kako bi se razgovaralo o poziciji “Alumine” i eventualnoj nagodbi, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 02.07.2020 | 14:31
„Alumini“ prijeti gubitak spora od 40 miliona maraka

Litvanci potražuju više od 20 miliona evra na ime ugovora u vezi sa izgradnjom linije za proizvodnju tegli u zvorničkoj „Alumini”, koja je u vlasništvu Fabrike glinice (FG) „Birač“. „Alumina“ je uzvratila kontratužbom.

Odbor povjerilaca FG „Birač“ sastao se prije oko mjesec dana u Zvorniku kada je razgovarano o navedenom sporu koji se vodi pred sudovima u Litvaniji.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević obavijestio je članove Odbora povjerilaca da su pozvani advokati iz Litvanije koji zastupaju „Birač“ i „Aluminu“ u predmetu „Baltios Stiklas“ kako bi u Zvorniku s njima bilo razgovarano na temu kakva je pozicija „Alumine“ u pomenutom sporu, kakve su šanse za uspjeh i u kom pravcu treba ići.

„Ovaj predmet nam je sada najveći problem i najteže pitanje u ovom trenutku za nas kako bi zaštitili `Aluminu`. Ovo je nama najbolnija tačka i ako se to ne shvata onda smo u problemu. Oni će tražiti, ako dobiju, odmah priznanje i izvršenje strane sudske odluke za 40, 50 miliona i onda je to problem, ne samo naš, već i državni i o njemu su upoznati svi državni organi, vi ste informisani, iz „Alumine“ znaju, ja znam“, rekao je Đurđević, dodavši da je datum održavanja sastanka sa advokatima iz Litvanije nepoznat zbog pandemije virusa korona.

Predsjednik Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković je upitala da li će doći samo advokati „Alumine“ ili i „Baltios Stiklasa“, jer je shvatila da bi se moglo razgovarati o poravnanju, na šta joj je Đurđević odgovorio da mogu da zovu samo svoje advokate, a ako se odluči o poravnanju, onda neko iz RS treba da ide u Litvaniju da pregovara.

„Rekli su da imamo lošu poziciju. Mi čekamo da vidimo kakva je naša pozicija, da li dobijamo ili gubimo. Ako gubimo, ima li šanse da razgovaramo“, kazao je Đurđević.

Vranjkovićeva je istakla još da Odbor nema informacija o sporu i da je posljednji papir, koji imaju o tome, onaj u kojem se kaže da je besmisleno da idu u utuživanje, a da će se o prisustvovanju sastanku s advokatima konsultovati s ministrom finansija RS Zorom Vidović.

Član Odbora povjerilaca Vaso Stanojević je istakao da Odbor treba da ima kvalitetnije informacije da  bi se izjasnio oko važnih stvari, a Milan Bastah se složio istakavši da je u vezi sa pomenutim sporom informisanje Odbora bilo izuzetno škrto.

„Kada je ovaj spor nastao, a možda sam pogrešno shvatio pa me ispravite, on nije bio problematičan i radilo se o fiktivnim ugovorima koji nisu trebali da izazovu toliki problem kako je to na današnjoj sjednici predočeno. Međutim, sada dolazimo do situacije da cjelokupan stečaj zavisi od ovog postupka. Ostao sam zatečen. Po novcu spor jeste opasan, ali pravno gledano nije neka nauka da se ne ukapira šta se dešavalo“, kazao je, između ostalog, Bastah.

Takođe član Odbora Jasna Mirojević je dodala da smatra da se „mnogi advokati „Birča“ i „Alumine“ mnogo vježbaju na ovom stečaju i da nisu sigurni šta rade i šta predlažu“.

Đurđević je rekao da je sve što je znao o sporu prenosio Odboru, te da je sada riječ o mogućem problemu „Alumine“ za nastavak obavljanja djelatnosti, ako dođe do negativnog ishoda u parnicama.

„Kada se govori da su ovo besmisleni sporovi, ja mislim da nisu i nismo ih mi prouzrokovali već tužba „Baltios Stiklasa“ protiv „Alumine“, a mi se ovdje samo branimo. Ne stoji primjedba da, ukoliko mi razgovaramo o poravnanju, smo unaprijed izgubili jer niko nije razgovarao o poravnanju. Ja sam rekao da se o tome razmišlja ukoliko to bude neophodno, a zavisno od toka spora“, istakao je Đurđević.

Podsjećamo, ugovor o opremanju proizvodne linije za proizvodnju staklenog posuđa zaključen je između UAB „Baltios Stiklas“ i kompanije „Alumina“.

MUP Republike Srpske je 2013. godine podnio dva izvještaja za nezakonitosti počinjene u FG “Birač”, a jedan od izvještaja odnosio se upravo na pomenuti ugovor i sumnju u pranje novca od strane Litvanaca.

Naime, firme “Birač”, “Birač Europe”, te “Alumina” dale su garancije Ukio banci da će “Boslita ir Ko UAB” i “Baltios Stiklas” vratiti kredit od 14,6 miliona evra.

Prema izvještaju MUP-a  Mindaugas Kazakevičius, koji je bio direktor „Alumine“, je prekoračio granice svojih ovlašćenja te potpisao Dopunski ugovor (Novaciju) te je obaveza „Baltios Stiklas“ da uplati avans „Alumini“ za opremanje nove proizvodne linije u iznosu od 14,6 miliona evra zamjenjuje obavezom „Baltios Stiklasa“ da preduzeću „Alumina“ ova sredstva uplati kao zajam.

Kazakevičius je zatim novčana sredstva dobijena po osnovu zajma putem povezanih preduzeća uplatio  preduzećima u Litvaniji „E Way LLC“,„AB Balkan investu „AB Kauno tiekimas Filiasa“ ,„AB Kuno Tiekimasu“, „UAB Balkan investu“, „AB kauno tiekimsu Filijals i „Viwside Market inc“.

(Capital) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Baba Jaga

02.07.2020 12:51

Znaci iskopali su nacin da je uniste,pa da se javi "spasitelj " da je kupi...u toj firmi se vrsi kriminal vec 30 godinama,svi kradu otimaju i niko ne odgovara. Non stop se forsiraju neke tuzbe,zalbe da se skrene prica sa pljačke koja se vrsi u tom preduzecu.Skoro su izdjelili opet neke bonuse za koronu a radnicima nista...a nisu bolje ni zaslužili kad vecina ni radi svoj posao vec se uvlace sefovima i direktorima

ODGOVORITE
Name

mimi53

02.07.2020 13:18

Naj interesantnije je kad se treba nesto platiti ,neciji nerad ili kradja sama drzava i Trezor su garanti ,a kad se placka i razvlaci drzave ni za lijeka. Jesu se lopovi usavrsili da je to za svako postovanje. Nasi namjestenici ,partijski kadrovi po obicaju veze nemaju ,i malo,malo stigne tuzba za "namirenje" 50, 100,ili vise miliona km dok mi tjeramo grupu oko "Prave za Davida" lopovi raskrcmise i ovo malo bogatstva.

Name

Gavra

02.07.2020 13:19

Pa to je mali novac zw dodiga i telgetiju nogu isplatiti iz jednog dzepa i da im ostane oni su počeli kumovati s zelenim litvancima što su sad litvanci sazreli pa i zeleni su bili pametniji od dodiga plitkog uma nazdravlje kumovi

Name

Milan

02.07.2020 13:08

Svaka budala "dere" ovu fabriku.

ODGOVORITE
Name

Dex

02.07.2020 13:12

Koliki je Glinica( Alumina) gitant to se iz dana u dan vidi...nema ko se nije očešao o nju, okoristio, opljačkao, domaći i strani ali opet opstaje i treba da bude državna, većinski državna da od nje žive hiljade porodica, to je vitalni nacionalni interes , suštinski ekonomski i patriotski interes, takve i slične firme i dobra čuvati....u saradnji sa domaćim ali i stranim partnerima ako je to interses..eto toje moje mišljenje, a preživjeće Alumina i Litvance

ODGOVORITE
Name

Hoće

03.07.2020 05:58

Preživjeti strance,ali neće domaće! Stranci mogu ukrasti onoliko,koliko im domaća banda dozvoli!Nama su za sve naše lopovluke uvijek krivi neki tamo stranci!

Name

Драгиша

04.07.2020 05:26

Да буде државна да и даље бјесомучно пљачкају појединци,па да ли си ти нормалан

Name

Arizona

02.07.2020 13:21

Pa ima gospon dodik onje njih i doveo svako uzeo svoj dio kolacica

ODGOVORITE
Name

PODKIVANJE

02.07.2020 14:35

Koliko je Veliki Mag Lazo Djurdjevic dobio.Covjek je upravnik za 10.Zavrsio fakultet sa 50 godina.

ODGOVORITE
Name

Drina

02.07.2020 15:03

kakvi drzavni problemi? dodik pregovara, daje koncesije, potpisuje ugovore. i onda kad nastane problem bih pomagaj i placaj?

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

02.07.2020 18:14

ne prijeti , to se utali po dogovoru.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

02.07.2020 18:31

Neka plati štetu onaj ko je i napravio takav ugovor i doveo tog nazovi investitora a zna se ko je taj.Bolje bi bilo da je ovo sve njegovo privatno vlasništvo jer tada ne bi bilo barem ovakvih svari i ovakvih namjerno štetnih ugovora.Bolje bi svoje čuvao nego naše a i sa našim radi šta hoće ne pitajući nikoga.

ODGOVORITE
Name

Aladin

03.07.2020 07:47

Al burle puni bankovne racune zajedno s litvancima.crknite marvo krezuba al pjevajte...nemoze nam niko nista.uuuhahaha

ODGOVORITE