Шамар СНСД-у у Парламенту РС од партнера у власти

Закључци Клуба посланика СНСД о постепеној забрани градње малих хидроелектрана на ријекама у Републици Српској, на опште изненађење, нису добили подршку у Народној скупштини. Како сазнаје Српскаинфо, присутни посланици коалиционих партнери Демос, СПС и један посланик СП нису гласали за предложене закључке, док представници НДП нису ни били на гласању.

Република Српска 02.07.2020 | 13:07
Шамар СНСД-у у Парламенту РС од партнера у власти

Шеф Клуба посланика СНСД Игор Жунић за Српскаинфо каже да су закључци, предложени у оквиру расправе о измјени Закона о концесијама, ишли у правцу да се постепено ставља мораторијум на изградњу малих ХЕ, до потпуне забране градње. Каже да разумије због чега није било подршке из Демос, али не и остале партнере.

– Демос је имао радикалнији принцип да се закључком, кога су они предложили, аутоматски забрани издавање дозвола. То једноставно технички није могуће у овом тренутку зато што су неки људи већ започели процесе, урадили елаборате, биле би то велике казне и судски поступци против Републике Српске. Али, нисмо се ту разликовали, суштина је иста. Разумијем зашто представници Демос нису гласали за наш закључак, нисмо ни ми за њихов. Али, реално се десило изненађење за које нисмо знали да нас у тој причи неће подржати посласници СПС који су били присутни на скупштини и један представник СП. Они нису гласали, а НДП није ни био на скупштини – каже Жунић.

Када је ријеч о понашању СПС Горана Селака, Жунић каже нису разговарали на ову тему, иако је пракса да се, у случају различитих ставова, консултују прије гласања.

– Наши закључци иду у правцу забране изградње малих ХЕ. Ако их они нису подржали онда је питање да ли уопште желе да се та забрана деси. Очито са својим ставом су показали да је њима циљ да се мале ХЕ граде. Не видим други разлог, али то је питање за њих. Да ли је то њихово мишљење или је неко лобирао, у то не улазим, али ми је довољан сигнал да су намјере да се омогући наставак изградње мини хиодроелектрана – каже Жунић.

Шефица Клуба посланика Демос Споменка Стевановић потврђује оно што нам је рекао Жунић. Каже да је постигнут договор са Клубом СНСД да међусобно не гласају за закључке, јер су рачунали да и без Демос постоји већина.

-Наши закључци јесу били слични, на истом фону, али нису исти. Договорили смо се да не гласамо никако, да они не гласају за наш закључак, рачунајући да постоји већина јер је 49 посланика власти било у сали. Да сам знала да ће бити овако, вјерујте да бих била спремна да повучем наш закључак, да бар прођу закључци СНСД. И ја и господин Жунић смо били увјерени да ће њихови закључци проћи. Дакле, нису прошли из формалних, а не из суштинских разлога, због недостатка комуникације шефова клубова владајућих. Мислим да је ипак важно да смо послали поруку ресорном министарству да смо на фону забране. Чекаћемо неку наредну скупштину на којој ће бити ова тачка поново – каже Стевановићева.

По свему судећи, СНСД је у овој причи испао “жртва” политичког рата СПС са СП Петра Ђокића – странке у којој су нека били сви заједно.

Предсједник СПС Горан Селак каже да је једини разлог због кога нису гласали за закључке СНСД тај што чекају да им министар енергетике РС Петар Ђокић достави све закључене уговоре у име Владе, а за које је добио негативна мишљење Правобранилаштва РС.

– О закључцима СНСД нисмо гласали, а били смо против извјештаја о раду Комисије за концесије зато што је превише уопштен – тврди Селак за Српскаинфо.

Подсјећамо, првим закључком СНСД, од Народне скупштине се тражило да задужи Владу да у наредних шест мјесеци сачини приједлог мјера којима ће се преиспитати сви уговори о концесијама и статус активности предвиђених тим уговорима.

– Народна скупштина задужује Владу и Министарство пољопривреде, шумарска и водопривреде да у складу са стратешким докуметима из области дјелатности и Просторним планом РС ураде анализу хидропотенцијала на водотоцима Српске и у складу с тим, пратећа документа стратешког значаја, базирана на принципима интегралног управљања водама и одрживог кориштења водних снага на простору РС – гласи други закључак.

Предложено је и да НСРС задужи Владу и надлежна министарства, да уз учешће Комисије за концесије, тренутно обуставе разматрање свих нових иницијатива за планирање малих хидроелектран, све док се не реализују ове активности.

– Народна скупштина задужује Владу и надлежна министарства да преиспитају и измијене постојећи систем подстицаја производње електричне енергије из ове врсте обновљивих извора електричне енергије – наводи се у предложеним закључцима.

(Српскаинфо/Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Сдс100%

02.07.2020 11:22

Ма, то су само њихове игре,ко их не зна скупо би их платио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

02.07.2020 15:42

То се мало папци заиграли.

Name

ДД

02.07.2020 11:29

Ово је договорено гласање да би се И даље градиле мале хидроцентрале.Зар мислите да неко из коалиције смије гласати другације од Додикових упутстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2020 12:04

Ма наравно, само зајебавају народ.

Name

Саво

02.07.2020 12:06

Дај макните овог дода глава му пукла дабогда опљацко је све нас

Name

супља

02.07.2020 11:31

прица за наивне

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ МРКИЋ

02.07.2020 11:44

Управо тако. Они су постали толико провидни и јадни неким својим поступцима а да тога ни сами нису свјесни.

Name

Ртрс

02.07.2020 12:48

ПАПЦИ СЕ ЗАГЛАВЛИ У МУЉУ А ЗА СОБОМ ЦЕ ПОВУЦИ И СНСД ПОЛАКО ТО СУ ЗАКОНИ ПРИРОДЕ.

Name

приједор

02.07.2020 11:45

Провидни ко флис папирСада че многи подњети захтјеве за МХ добити сагласност дозволе И када скупштина у будучности усвоји закон он се не може примјењиват ретроактивноДругим ријечима дали просторе марифетлуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

02.07.2020 11:48

Јајаре у власти Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

02.07.2020 11:53

Ма договорено...као ето покусали смо али не моземо сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Играју се..

02.07.2020 12:06

Глухи телефона..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МБВ

02.07.2020 13:42

Туга,украду ријеку која је текла хиљадама година и ста е је у цјев.Погледајте само рјеку Працу у Рогатици,сци редом Рогатицани тр3ба да се стиде сцохих унука ста су дозволили.Сјеку им суму отимају рјеку и они цуте .Стидите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

02.07.2020 16:53

Хвала богу на забрани, а молим се богу да се изграђене мхе поруше. Мука ми је од себичлука појединаца. И наша дјеца и унучад треба да живе послије нас. Ваша дјеца ће са опљачканим парама живјети у Швицарској или у САД, а ми и наша дјеца ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

02.07.2020 18:55

Нису ваљда почели мислити својом главом.Не вјерујем прије ће бити данешто муте.

ОДГОВОРИТЕ