Šamar SNSD-u u Parlamentu RS od partnera u vlasti

Zaključci Kluba poslanika SNSD o postepenoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na rijekama u Republici Srpskoj, na opšte iznenađenje, nisu dobili podršku u Narodnoj skupštini. Kako saznaje Srpskainfo, prisutni poslanici koalicionih partneri Demos, SPS i jedan poslanik SP nisu glasali za predložene zaključke, dok predstavnici NDP nisu ni bili na glasanju.

Republika Srpska 02.07.2020 | 13:07
Šamar SNSD-u u Parlamentu RS od partnera u vlasti

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić za Srpskainfo kaže da su zaključci, predloženi u okviru rasprave o izmjeni Zakona o koncesijama, išli u pravcu da se postepeno stavlja moratorijum na izgradnju malih HE, do potpune zabrane gradnje. Kaže da razumije zbog čega nije bilo podrške iz Demos, ali ne i ostale partnere.

– Demos je imao radikalniji princip da se zaključkom, koga su oni predložili, automatski zabrani izdavanje dozvola. To jednostavno tehnički nije moguće u ovom trenutku zato što su neki ljudi već započeli procese, uradili elaborate, bile bi to velike kazne i sudski postupci protiv Republike Srpske. Ali, nismo se tu razlikovali, suština je ista. Razumijem zašto predstavnici Demos nisu glasali za naš zaključak, nismo ni mi za njihov. Ali, realno se desilo iznenađenje za koje nismo znali da nas u toj priči neće podržati poslasnici SPS koji su bili prisutni na skupštini i jedan predstavnik SP. Oni nisu glasali, a NDP nije ni bio na skupštini – kaže Žunić.

Kada je riječ o ponašanju SPS Gorana Selaka, Žunić kaže nisu razgovarali na ovu temu, iako je praksa da se, u slučaju različitih stavova, konsultuju prije glasanja.

– Naši zaključci idu u pravcu zabrane izgradnje malih HE. Ako ih oni nisu podržali onda je pitanje da li uopšte žele da se ta zabrana desi. Očito sa svojim stavom su pokazali da je njima cilj da se male HE grade. Ne vidim drugi razlog, ali to je pitanje za njih. Da li je to njihovo mišljenje ili je neko lobirao, u to ne ulazim, ali mi je dovoljan signal da su namjere da se omogući nastavak izgradnje mini hiodroelektrana – kaže Žunić.

Šefica Kluba poslanika Demos Spomenka Stevanović potvrđuje ono što nam je rekao Žunić. Kaže da je postignut dogovor sa Klubom SNSD da međusobno ne glasaju za zaključke, jer su računali da i bez Demos postoji većina.

-Naši zaključci jesu bili slični, na istom fonu, ali nisu isti. Dogovorili smo se da ne glasamo nikako, da oni ne glasaju za naš zaključak, računajući da postoji većina jer je 49 poslanika vlasti bilo u sali. Da sam znala da će biti ovako, vjerujte da bih bila spremna da povučem naš zaključak, da bar prođu zaključci SNSD. I ja i gospodin Žunić smo bili uvjereni da će njihovi zaključci proći. Dakle, nisu prošli iz formalnih, a ne iz suštinskih razloga, zbog nedostatka komunikacije šefova klubova vladajućih. Mislim da je ipak važno da smo poslali poruku resornom ministarstvu da smo na fonu zabrane. Čekaćemo neku narednu skupštinu na kojoj će biti ova tačka ponovo – kaže Stevanovićeva.

Po svemu sudeći, SNSD je u ovoj priči ispao “žrtva” političkog rata SPS sa SP Petra Đokića – stranke u kojoj su neka bili svi zajedno.

Predsjednik SPS Goran Selak kaže da je jedini razlog zbog koga nisu glasali za zaključke SNSD taj što čekaju da im ministar energetike RS Petar Đokić dostavi sve zaključene ugovore u ime Vlade, a za koje je dobio negativna mišljenje Pravobranilaštva RS.

– O zaključcima SNSD nismo glasali, a bili smo protiv izvještaja o radu Komisije za koncesije zato što je previše uopšten – tvrdi Selak za Srpskainfo.

Podsjećamo, prvim zaključkom SNSD, od Narodne skupštine se tražilo da zaduži Vladu da u narednih šest mjeseci sačini prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih tim ugovorima.

– Narodna skupština zadužuje Vladu i Ministarstvo poljoprivrede, šumarska i vodoprivrede da u skladu sa strateškim dokumetima iz oblasti djelatnosti i Prostornim planom RS urade analizu hidropotencijala na vodotocima Srpske i u skladu s tim, prateća dokumenta strateškog značaja, bazirana na principima integralnog upravljanja vodama i održivog korištenja vodnih snaga na prostoru RS – glasi drugi zaključak.

Predloženo je i da NSRS zaduži Vladu i nadležna ministarstva, da uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektran, sve dok se ne realizuju ove aktivnosti.

– Narodna skupština zadužuje Vladu i nadležna ministarstva da preispitaju i izmijene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije – navodi se u predloženim zaključcima.

(Srpskainfo/Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Sds100%

02.07.2020 11:22

Ma, to su samo njihove igre,ko ih ne zna skupo bi ih platio

ODGOVORITE
Name

Uhh

02.07.2020 15:42

To se malo papci zaigrali.

Name

DD

02.07.2020 11:29

Ovo je dogovoreno glasanje da bi se I dalje gradile male hidrocentrale.Zar mislite da neko iz koalicije smije glasati drugacije od Dodikovih uputstava.

ODGOVORITE
Name

Re

02.07.2020 12:04

Ma naravno, samo zajebavaju narod.

Name

Savo

02.07.2020 12:06

Daj maknite ovog doda glava mu pukla dabogda opljacko je sve nas

Name

suplja

02.07.2020 11:31

prica za naivne

ODGOVORITE
Name

MRKI MRKIĆ

02.07.2020 11:44

Upravo tako. Oni su postali toliko providni i jadni nekim svojim postupcima a da toga ni sami nisu svjesni.

Name

Rtrs

02.07.2020 12:48

PAPCI SE ZAGLAVLI U MULJU A ZA SOBOM CE POVUCI I SNSD POLAKO TO SU ZAKONI PRIRODE.

Name

prijedor

02.07.2020 11:45

Providni ko flis papirSada če mnogi podnjeti zahtjeve za MH dobiti saglasnost dozvole I kada skupština u budučnosti usvoji zakon on se ne može primjenjivat retroaktivnoDrugim riječima dali prostore marifetlucima.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

02.07.2020 11:48

Jajare u vlasti Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

02.07.2020 11:53

Ma dogovoreno...kao eto pokusali smo ali ne mozemo sami.

ODGOVORITE
Name

Igraju se..

02.07.2020 12:06

Gluhi telefona..

ODGOVORITE
Name

MBV

02.07.2020 13:42

Tuga,ukradu rijeku koja je tekla hiljadama godina i sta e je u cjev.Pogledajte samo rjeku Pracu u Rogatici,sci redom Rogaticani tr3ba da se stide scohih unuka sta su dozvolili.Sjeku im sumu otimaju rjeku i oni cute .Stidite se.

ODGOVORITE
Name

Boris

02.07.2020 16:53

Hvala bogu na zabrani, a molim se bogu da se izgrađene mhe poruše. Muka mi je od sebičluka pojedinaca. I naša djeca i unučad treba da žive poslije nas. Vaša djeca će sa opljačkanim parama živjeti u Švicarskoj ili u SAD, a mi i naša djeca ???

ODGOVORITE
Name

Mirkan

02.07.2020 18:55

Nisu valjda počeli misliti svojom glavom.Ne vjerujem prije će biti danešto mute.

ODGOVORITE