Остају ли радници управе без колективног уговора

Влада РС није испоштовала процедуру и рокове прописане Законом о раду у вези с потписивањем споразума о важењу рока примјене колективних уговора. По закону, тај споразум мора да буде закључен 60 дана прије истека рока важења, а тај рок је сада истекао – поручују из Сидниката управе РС. Из Владе тврде супротно. Ко је у праву?

Република Српска 01.07.2020 | 17:56
Остају ли радници управе без колективног уговора

Рок је прошао, Влада РС није испоштовала договор. Због тога ће око 10.000 запослених у органима управе и јавним службама од 18. августа остати без колективних уговора. Тврде то у Синдикату управе.

У том случају радници би могли остати и без годишњих одмора и накнада. Сигурна им је само плата. У Синдикату управе тврде да их је Влада обманула, јер упркос обећањима до 18. јуна није стављен потпис на продужења два посебна колективна уговора.

''Добили смо јасну потврду и обећање од министра Ђокића по овлаштењу предсједника Владе РС да ће бити продужени споразуми о важењу колективних уговори. Тим уговорима је обухваћено око 10.000 радника, али нису продужени и истичу 18. августа'', каже предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

- Није тачно да сам ја адреса, нити ћу то бити у причи о колективним уговорима запослених у јавним службама - одговор је  министра Петар Ђокић на наша питања.

''То што сам предсједавао састанком са представницима Конфедерације синдиката по налогу предсједника Владе РС, не значи да сам преузимао обавезе. Оне обавезе које сам тада преузео, ја сам и извршио. Господин Марић треба да се обрати Министарствима са којима по питању Колективних уговора из њихове надлежности сарађује. Времена за потписивање има сасвим довољно до августа мјесеца'', стоји у одговору министра Ђокића.

Да времена има довољно поручују и из Министарства рада. Тврде да су посебни колективни уговори запослених у јавном сектору још на снази и да тврдње сидникалаца нису тачне.

''Споразумом о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у јавним службама Републике Српске („Службени гласник Републике Српске", број 52/19) који су такође закључили Влада Републике Српске и Синдикат управе Републике Српске, дана 18.06.2019. године, рок важења наведеног уговора продужен је до 24.08.2020. године'', саопштили су из Министарства рада.

Свако има своје тврдње. Оно што је јасно јесте да су два посебна колективна уговора дефинисала права запослених у Инспекторату, Геодетској управи, фондовима, Цивилној заштити и агенцијама.

БН ТВ 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Андриц

01.07.2020 16:28

Па је ли старији закон или колективни уговор???Цуј остати без годисњег одмора због колективног уговора.Па ако ти по закону припада толико и толико дана годисњег,какав колективни уговор,какве глупости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одмор??

01.07.2020 18:28

Нема одмора док траје обнова!!!

Name

Ре

01.07.2020 19:22

Имам мерак да тузим ентитет, радујем се да га не потпису

Name

Скептик

01.07.2020 17:23

Овим ухљебима из државне управе годишњи одмор траје током цијеле године...посао-бања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2020 20:16

Директорима само, ево ти примјер директорице Музеја савремене умјетности РС, та никад на послу није, седмицно једва да скупи 5х радних, а кад је тих сати на пислу, истреса се над радницима, лијеци своје фрустрације, а и стари годисњи одмор одузела радницима и ником ниста, ни синдикат ни нико, је*е се њима за радницима! Дојадило висе слусати какве болестине та лујка ради у тој установи!

Name

Одавно претјерали

01.07.2020 19:05

Нека нам раде шта год хоће заслужили смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гггг

01.07.2020 19:53

Њима је сваки дан на послу годишњи одмор. И плату нису заслужили, а о осталим бенефицијама да и не причамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Гггг

02.07.2020 04:44

Нека си ти заслужио. Иди на лијечење под хитно.

Name

Рембрант

02.07.2020 07:05

Ста оце паразити рудоњини јос осим плата?регресе,зимнце,и ста јос ионако имају баснословне плате.ми борци липсајемо у неимастини а бурлетови црвени бандити се јос зале нема регреса.труо сам у рову 4 год,али рс треба одмах укинути и демонтирати а црвеној банди одузети све конфисковати и у окове их бацити .

ОДГОВОРИТЕ