Ostaju li radnici uprave bez kolektivnog ugovora

Vlada RS nije ispoštovala proceduru i rokove propisane Zakonom o radu u vezi s potpisivanjem sporazuma o važenju roka primjene kolektivnih ugovora. Po zakonu, taj sporazum mora da bude zaključen 60 dana prije isteka roka važenja, a taj rok je sada istekao – poručuju iz Sidnikata uprave RS. Iz Vlade tvrde suprotno. Ko je u pravu?

Republika Srpska 01.07.2020 | 17:56
Ostaju li radnici uprave bez kolektivnog ugovora

Rok je prošao, Vlada RS nije ispoštovala dogovor. Zbog toga će oko 10.000 zaposlenih u organima uprave i javnim službama od 18. avgusta ostati bez kolektivnih ugovora. Tvrde to u Sindikatu uprave.

U tom slučaju radnici bi mogli ostati i bez godišnjih odmora i naknada. Sigurna im je samo plata. U Sindikatu uprave tvrde da ih je Vlada obmanula, jer uprkos obećanjima do 18. juna nije stavljen potpis na produženja dva posebna kolektivna ugovora.

''Dobili smo jasnu potvrdu i obećanje od ministra Đokića po ovlaštenju predsjednika Vlade RS da će biti produženi sporazumi o važenju kolektivnih ugovori. Tim ugovorima je obuhvaćeno oko 10.000 radnika, ali nisu produženi i ističu 18. avgusta'', kaže predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

- Nije tačno da sam ja adresa, niti ću to biti u priči o kolektivnim ugovorima zaposlenih u javnim službama - odgovor je  ministra Petar Đokić na naša pitanja.

''To što sam predsjedavao sastankom sa predstavnicima Konfederacije sindikata po nalogu predsjednika Vlade RS, ne znači da sam preuzimao obaveze. One obaveze koje sam tada preuzeo, ja sam i izvršio. Gospodin Marić treba da se obrati Ministarstvima sa kojima po pitanju Kolektivnih ugovora iz njihove nadležnosti sarađuje. Vremena za potpisivanje ima sasvim dovoljno do avgusta mjeseca'', stoji u odgovoru ministra Đokića.

Da vremena ima dovoljno poručuju i iz Ministarstva rada. Tvrde da su posebni kolektivni ugovori zaposlenih u javnom sektoru još na snazi i da tvrdnje sidnikalaca nisu tačne.

''Sporazumom o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 52/19) koji su takođe zaključili Vlada Republike Srpske i Sindikat uprave Republike Srpske, dana 18.06.2019. godine, rok važenja navedenog ugovora produžen je do 24.08.2020. godine'', saopštili su iz Ministarstva rada.

Svako ima svoje tvrdnje. Ono što je jasno jeste da su dva posebna kolektivna ugovora definisala prava zaposlenih u Inspektoratu, Geodetskoj upravi, fondovima, Civilnoj zaštiti i agencijama.

BN TV 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Andric

01.07.2020 16:28

Pa je li stariji zakon ili kolektivni ugovor???Cuj ostati bez godisnjeg odmora zbog kolektivnog ugovora.Pa ako ti po zakonu pripada toliko i toliko dana godisnjeg,kakav kolektivni ugovor,kakve gluposti...

ODGOVORITE
Name

Odmor??

01.07.2020 18:28

Nema odmora dok traje obnova!!!

Name

Re

01.07.2020 19:22

Imam merak da tuzim entitet, radujem se da ga ne potpisu

Name

Skeptik

01.07.2020 17:23

Ovim uhljebima iz državne uprave godišnji odmor traje tokom cijele godine...posao-banja!

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2020 20:16

Direktorima samo, evo ti primjer direktorice Muzeja savremene umjetnosti RS, ta nikad na poslu nije, sedmicno jedva da skupi 5h radnih, a kad je tih sati na pislu, istresa se nad radnicima, lijeci svoje frustracije, a i stari godisnji odmor oduzela radnicima i nikom nista, ni sindikat ni niko, je*e se njima za radnicima! Dojadilo vise slusati kakve bolestine ta lujka radi u toj ustanovi!

Name

Одавно претјерали

01.07.2020 19:05

Нека нам раде шта год хоће заслужили смо.

ODGOVORITE
Name

Gggg

01.07.2020 19:53

Njima je svaki dan na poslu godišnji odmor. I platu nisu zaslužili, a o ostalim beneficijama da i ne pričamo.

ODGOVORITE
Name

Re za Gggg

02.07.2020 04:44

Neka si ti zaslužio. Idi na liječenje pod hitno.

Name

Rembrant

02.07.2020 07:05

Sta oce paraziti rudonjini jos osim plata?regrese,zimnce,i sta jos ionako imaju basnoslovne plate.mi borci lipsajemo u neimastini a burletovi crveni banditi se jos zale nema regresa.truo sam u rovu 4 god,ali rs treba odmah ukinuti i demontirati a crvenoj bandi oduzeti sve konfiskovati i u okove ih baciti .

ODGOVORITE