Корона напада најслабију тачку организма укључујући и младе

У Србији већ данима расте број обољелих од короне, а међу њима је сада највише младих између 20 и 50 година, од којих неки имају и тежу клиничку слику. Стручњаци објашњавају да и млади могу имати неку хроничну болест или нарушен рад неког органа, за шта прије нису ни знали, а да овај вирус налази слабу тачку како би затим ослабио цијели организам. 

Србија 01.07.2020 | 07:55
Корона напада најслабију тачку организма укључујући и младе

Само у Београду је тренутно више од 210 студента позитивно на коронавирус, а имунолог Срђа Јанковић објашњава да повећање броја млађих пацијената одсликава и механизам заражавања.

- Ризик од компликација код младих је мањи него код старијег становништва, али свако може да има Ахилову пету, а да то и не зна. Млади нису најризичнија група, али у свакој групи има особа које су осјетљиве, а да то не и знају - рекао је др Јанковић и додао да докле год је коронавирус присутан у популацији, има довољан потенцијал да науди грађанима.

 

Инфектолог и дугогодишњи директор Инфективне клинике у Београду проф. др Драган Делић и додаје да сада више оболијевају млађи, јер се они више крећу, а самим тим су више на извору заразе.

- Старија популација је свакако одговорнија и више се чува, док се млади више крећу, од утакмица до клубова, и самим тим имају више шанси да оболе. Поводом тога да сада долазе и млади с тешком клиничком сликом, мислим да је то игра статистике. Ако има више младих пацијената, има више шанси да неко од њих развије и тежу слику или да има неку слабост за коју није ни знао. То није доказ и не постоји ниједна међународна студија која би потврдила да се вирус промијенио, постао вирулентнији или почео више да напада младе - каже др Делић. 

Др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса, који је сада ковид болница, каже да је старосна структура њихових пацијената тренутно 52,3 године:

- Овај вирус напада прије свега респираторни систем, а ради се о томе да код оних који имају хронична обољења доводи до пада имунитета и погоршања тог хроничног обољења. Тренутно имамо око 300 пацијената, они који имају запаљење плућа се лијече кисеонично, али углавном су у стабилном стању. Код нас долазе грађани углавном са симптомима кашља и високим температурама, али наравно и асимптоматски случајеви, који се с терапијом отпуштају на кућно лијечење. Молим грађане да се не лијече сами.

 

ВИРУС ПОГУБАН ЗА ОВЕ ОРГАНЕ

- плућа

- респираторни систем

- бубрези

- јетра

- срце

ПРЕПОРУКЕ ЗА МЛАДЕ

- ношење маске у свим затвореним просторијама

- одржавање социјалне дистанце од минимум једног метра

- избјегавање мјеста окупљања великог броја људи, чак и на отвореном

- избјегавање одласка у ноћне клубове

 

 

 

 

 

 

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ангел

01.07.2020 06:40

Претјерасте са овим глупостима,као да ми ништа нисте рекли.Болест као свака друга,са мањом смртности од већине тешких болести,ИЗЉЕЧИВА.Јел ви то неког зајебавате у главу 6 мјесеци.Превршили сте све мјере.Нема цјепљења.Крај.Ионако се умре од старости,несретног случаја и болести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганм16

01.07.2020 06:44

Ви сте изгледа устали нервозни...

Name

Гојко

01.07.2020 07:24

Неце ово издобрити, у Србији врацају мјере,људи умиру

Name

ДЗАБА 9БЈАВА

01.07.2020 08:49

ДЗАБА ЈЕ ОВО ОБЈАВЉИВАТИ ГЕНЕРАЦИЈИ КОЈА ЈЕ ПОДИВЉАЛА ПО СПЛАВОВИМА, ПУНА ДРОГЕ.

Name

НАВИЈАЦКЕ ГРУПЕ

01.07.2020 08:51

НЕКА НАМА НАВИЈАЦКИХ ГРУПА УДАРНИХ ФАСИСТОИДНИХ И НАРКО ОРГАНИЗАЦИЈА, У ДЕБЕЛИМ ВЕЗАМА С ПОЛИТИЦКИМ СТРАНКАМА.

Name

стварно

01.07.2020 06:48

измисљају глупости ово висе нема везе с мозгом као ни пцр тест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.07.2020 07:51

Млади не смију да се гуирају по кафанама али смију да се нагурају у Бему...

Name

хахаха

01.07.2020 06:49

сви смо ми дугороцно мртви а неко је и краткороцно, али то није разлог да слусамо и гледамо ове идиотлуке и преваре сзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

01.07.2020 07:08

Ма најбоље то Зељка објасни,овдје поток,тамо ријека..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштовани доктори

01.07.2020 08:14

Јасно нам је да народу требате, али овим амплитудним причама (једном добро, једном лоше) збуњујете народ и народ вам више престаје вјеровати. Сада постоје све чешћа вјеровања да су ово лобистичке приче неких масонских моћника, а у које су укључени и поједини доктори из свих земаља. Од народа се тражи да носемаске, а опет постоје приче да на самомпаковању ових кирурских маски, које народ углавном носи,писе да не стите од цороне. А да не говоримо о маскама које данас шије свако и од свашта, које више штете јер се током дисања брже наквасе од паре која се издише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

01.07.2020 08:21

А јетру људи, јел напада јетру??

ОДГОВОРИТЕ
Name

А прије короне

01.07.2020 08:25

Јели било упале плућа и колико, дајте те податке, ај рецимо задње 3 одине, упала плућа постоји како свијета и вјека и прати је наравно температура, штаје сад, можели се сад десити опала плућа и тем. оно као пре а да није корона, мени је 55 година и како памтим сваке године по 2-3 пута би се појављиво као неки вирус за кога би се причало,,,, има неки вирус добија се уполу плућа,,, а шта од фебрара је то изгледа корона која се рекламира и треба да врти милијарде, милијарде, а у стварности остаје исто као и пре,, увјек је стару и болесну свака грипа била ризик и то велики, стара пословица,, сраро и нејако,, шта му треба да покисне и готово,, Ово је у сваком крају овако,, ко каже другачије ије у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

01.07.2020 08:58

Сви цемо помријети! Wир wерден алле стербен! Wе wилл гоинг то дие алл!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладан

01.07.2020 09:33

Ово је први вирус са могуцносцу размисљања. Просли избори он одмах кренуо у напад.

ОДГОВОРИТЕ