Korona napada najslabiju tačku organizma uključujući i mlade

U Srbiji već danima raste broj oboljelih od korone, a među njima je sada najviše mladih između 20 i 50 godina, od kojih neki imaju i težu kliničku sliku. Stručnjaci objašnjavaju da i mladi mogu imati neku hroničnu bolest ili narušen rad nekog organa, za šta prije nisu ni znali, a da ovaj virus nalazi slabu tačku kako bi zatim oslabio cijeli organizam. 

Srbija 01.07.2020 | 07:55
Korona napada najslabiju tačku organizma uključujući i mlade

Samo u Beogradu je trenutno više od 210 studenta pozitivno na koronavirus, a imunolog Srđa Janković objašnjava da povećanje broja mlađih pacijenata odslikava i mehanizam zaražavanja.

- Rizik od komplikacija kod mladih je manji nego kod starijeg stanovništva, ali svako može da ima Ahilovu petu, a da to i ne zna. Mladi nisu najrizičnija grupa, ali u svakoj grupi ima osoba koje su osjetljive, a da to ne i znaju - rekao je dr Janković i dodao da dokle god je koronavirus prisutan u populaciji, ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

 

Infektolog i dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Beogradu prof. dr Dragan Delić i dodaje da sada više obolijevaju mlađi, jer se oni više kreću, a samim tim su više na izvoru zaraze.

- Starija populacija je svakako odgovornija i više se čuva, dok se mladi više kreću, od utakmica do klubova, i samim tim imaju više šansi da obole. Povodom toga da sada dolaze i mladi s teškom kliničkom slikom, mislim da je to igra statistike. Ako ima više mladih pacijenata, ima više šansi da neko od njih razvije i težu sliku ili da ima neku slabost za koju nije ni znao. To nije dokaz i ne postoji nijedna međunarodna studija koja bi potvrdila da se virus promijenio, postao virulentniji ili počeo više da napada mlade - kaže dr Delić. 

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, koji je sada kovid bolnica, kaže da je starosna struktura njihovih pacijenata trenutno 52,3 godine:

- Ovaj virus napada prije svega respiratorni sistem, a radi se o tome da kod onih koji imaju hronična oboljenja dovodi do pada imuniteta i pogoršanja tog hroničnog oboljenja. Trenutno imamo oko 300 pacijenata, oni koji imaju zapaljenje pluća se liječe kiseonično, ali uglavnom su u stabilnom stanju. Kod nas dolaze građani uglavnom sa simptomima kašlja i visokim temperaturama, ali naravno i asimptomatski slučajevi, koji se s terapijom otpuštaju na kućno liječenje. Molim građane da se ne liječe sami.

 

VIRUS POGUBAN ZA OVE ORGANE

- pluća

- respiratorni sistem

- bubrezi

- jetra

- srce

PREPORUKE ZA MLADE

- nošenje maske u svim zatvorenim prostorijama

- održavanje socijalne distance od minimum jednog metra

- izbjegavanje mjesta okupljanja velikog broja ljudi, čak i na otvorenom

- izbjegavanje odlaska u noćne klubove

 

 

 

 

 

 

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Angel

01.07.2020 06:40

Pretjeraste sa ovim glupostima,kao da mi ništa niste rekli.Bolest kao svaka druga,sa manjom smrtnosti od većine teških bolesti,IZLJEČIVA.Jel vi to nekog zajebavate u glavu 6 mjeseci.Prevršili ste sve mjere.Nema cjepljenja.Kraj.Ionako se umre od starosti,nesretnog slučaja i bolesti

ODGOVORITE
Name

Draganm16

01.07.2020 06:44

Vi ste izgleda ustali nervozni...

Name

Gojko

01.07.2020 07:24

Nece ovo izdobriti, u Srbiji vracaju mjere,ljudi umiru

Name

DZABA 9BJAVA

01.07.2020 08:49

DZABA JE OVO OBJAVLJIVATI GENERACIJI KOJA JE PODIVLJALA PO SPLAVOVIMA, PUNA DROGE.

Name

NAVIJACKE GRUPE

01.07.2020 08:51

NEKA NAMA NAVIJACKIH GRUPA UDARNIH FASISTOIDNIH I NARKO ORGANIZACIJA, U DEBELIM VEZAMA S POLITICKIM STRANKAMA.

Name

stvarno

01.07.2020 06:48

izmisljaju gluposti ovo vise nema veze s mozgom kao ni pcr test

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.07.2020 07:51

Mladi ne smiju da se guiraju po kafanama ali smiju da se naguraju u Bemu...

Name

hahaha

01.07.2020 06:49

svi smo mi dugorocno mrtvi a neko je i kratkorocno, ali to nije razlog da slusamo i gledamo ove idiotluke i prevare szo.

ODGOVORITE
Name

Boske

01.07.2020 07:08

Ma najbolje to Zeljka objasni,ovdje potok,tamo rijeka..

ODGOVORITE
Name

Poštovani doktori

01.07.2020 08:14

Jasno nam je da narodu trebate, ali ovim amplitudnim pričama (jednom dobro, jednom loše) zbunjujete narod i narod vam više prestaje vjerovati. Sada postoje sve češća vjerovanja da su ovo lobističke priče nekih masonskih moćnika, a u koje su uključeni i pojedini doktori iz svih zemalja. Od naroda se traži da nosemaske, a opet postoje priče da na samompakovanju ovih kirurskih maski, koje narod uglavnom nosi,pise da ne stite od corone. A da ne govorimo o maskama koje danas šije svako i od svašta, koje više štete jer se tokom disanja brže nakvase od pare koja se izdiše.

ODGOVORITE
Name

Roki

01.07.2020 08:21

A jetru ljudi, jel napada jetru??

ODGOVORITE
Name

A prije korone

01.07.2020 08:25

Jeli bilo upale pluća i koliko, dajte te podatke, aj recimo zadnje 3 odine, upala pluća postoji kako svijeta i vjeka i prati je naravno temperatura, štaje sad, moželi se sad desiti opala pluća i tem. ono kao pre a da nije korona, meni je 55 godina i kako pamtim svake godine po 2-3 puta bi se pojavljivo kao neki virus za koga bi se pričalo,,,, ima neki virus dobija se upolu pluća,,, a šta od febrara je to izgleda korona koja se reklamira i treba da vrti milijarde, milijarde, a u stvarnosti ostaje isto kao i pre,, uvjek je staru i bolesnu svaka gripa bila rizik i to veliki, stara poslovica,, sraro i nejako,, šta mu treba da pokisne i gotovo,, Ovo je u svakom kraju ovako,, ko kaže drugačije ije u pravu.

ODGOVORITE
Name

Decko

01.07.2020 08:58

Svi cemo pomrijeti! Wir werden alle sterben! We will going to die all!

ODGOVORITE
Name

Sladan

01.07.2020 09:33

Ovo je prvi virus sa mogucnoscu razmisljanja. Prosli izbori on odmah krenuo u napad.

ODGOVORITE